Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Groningen – Traditiegetrouw trok een groot deel van de atleten van Team 4 Mijl de hardloopschoenen aan voor de klassieke thuiswedstrijd van het Noorden: De nacht van Groningen. Voor sommige atleten was deze wedstrijd een mooi meetmoment van de huidige vorm terwijl anderen vooral genoten van het bochtige parcours over de kasseien van de binnenstad.

5 kilometer
Bij de dames ging de overwinning van de 5 kilometer naar Jolien de Waard. Zij had beschikking over een luxe haas in de vorm van Team 4 Mijl atleet Thijmen Kupers, die op de weg terug is na een kuitblessure. Jolien: ‘We gingen weg op tempo 17.30 en konden redelijk vlak doorlopen waardoor ik uiteindelijk 17.35 liep!’ Vlak achter haar wist Sofie Lovdal het zilver te bemachtigen in 18.48, wat haar redelijk tevreden stemde: ‘Niet een heel snelle tijd maar alles ziet er goed uit richting het baanseizoen.’ Ook Danique Gimbrere nam deel aan de vijf kilometer. Zij had als opdracht meegekregen om in een climax te lopen en dus hard te finishen. ‘Vanaf drie kilometer ben ik zoveel mogelijk versneld waardoor ik veel mensen in heb kunnen halen. Zo is een vijf kilometer best leuk!’ aldus Danique.

Bram Buigel mocht enkele uren na zijn overwinning op het NSK indoor nogmaals aan de startlijn verschijnen. De Groninger liep de 5 kilometer, waar hij opnieuw de concurrentie aan ging met zijn teamgenoten Tom de Leeuw en Thomas Kwint. Bram: ‘De eerste kilometers gingen heel rustig en daarna heb ik drie kilometer hard doorgelopen waardoor ik finishte in 16.03 minuten.’ Tom finishte één bocht later in 16.29 en bleef daarbij net voor Thomas die de klok stil zette na 16.44 minuten.

10 kilometer
Ellen Jansen had maar één doel vandaag en dat was winnen. Het eerste stuk liep zij samen met twee andere dames, maar toen zij na drie kilometer het tempo niet meer aankonden wist de winnares van de editie van 2019 gemakkelijk haar eerste plaats te prolongeren. ‘Ik heb helemaal niet op de tijd gelet, en was dan ook zeer verbaasd dat ik op dit bochtige parcours met allerlei kasseien een pr heb kunnen lopen,’ aldus een enthousiaste Ellen.

Vanwege zijn halve marathon-voorbereiding moest Maarten Hindriks voorafgaand aan zijn wedstrijd eerst tien kilometer inlopen. ‘Ik had verwacht even makkelijk te kunnen winnen, maar er bleken twee Duitse atleten mee te doen wat betekende dat ik nog wel even moest focussen.’ Al vroeg in de tweede ronde kon echter hij een gat slaan met de Duitsers waardoor hij de overwinning in 31.46 op zijn naam kon schrijven.

10 mijl
Lianne van de Belt had de opdracht gekregen om haar debuut op de 10 mijl in climaxvorm te volbrengen. Hierdoor kon zij in het eerste deel van de race genieten van het ontspannen lopen. Helaas werd ze bij het derde rondje geplaagd door darmkrampen waardoor ze genoodzaakt was een sanitaire stop te maken. ‘De laatste 3,5 kilometer kon ik wel weer voluit gaan en kon ik toch nog winnen wat heel leuk was!’
Bij de mannen wist Maurice Smit de 10 mijl te winnen in een tijd van 52.28.