Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Afgelopen Zondag stonden een aantal atleten van Team 4 Mijl aan de start op het Nederlands Kampioenschap cross in Hellendoorn. Het zware parcours zorgde zowel op de korte als de lange afstand voor spannende wedstrijden.

Op de korte cross over 2700 meter wist Jetske van Kampen de Nederlandse titel binnen te slepen. Jetske kwam met een ruime voorsprong van 14 seconden tevreden over de finish: “Het ging super goed! Ik kreeg de tip van Nick Marsman om het verschil te maken voor de zandkuil, omdat het vanaf daar alleen maar dalen was.” Ze besloot daarom om halverwege de heuvel de leiding in de wedstrijd over te nemen en heeft deze niet meer afgegeven. Jetske kijkt terug op een geslaagde wedstrijd: “Het ging super goed! Ik ben erg blij dat ik mijn titel weer heb kunnen verdedigen, en dat ik voor de derde keer op rij Nederlands kampioen korte cross ben geworden!

Het andere succes bij de dames kwam van Jacelyn Gruppen. Zij won het zilver achter Veerle Bakker. Jacelyn liep de afgelopen drie weken ook al wedstrijden, en liep daarom naar eigen zeggen niet meer op het scherpst van de snede. Hierdoor moest zij de kopgroep de eerste rondes laten gaan. Het tweede deel van de wedstrijd kwam de motor toch nog op gang, waardoor zij heuvelop van de vierde naar een mooie tweede plaats kon versnellen.

Bij de mannen was Nick Marsman als eerste aan de beurt. Hij kwam voor niets anders dan goud naar Hellendoorn, en maakte de hoge verwachtingen waar. In een op het oog spannende finale liep hij weg bij Stefan Nillessen en Tom de Gelder die hem beiden op de hielen zaten. Toch liep Nick beheerst naar de finish, en voelde hij al voor de finish dat hij aan het langste eind zou gaan trekken. Nick won zijn derde nationale titel op de korte cross: “Heerlijk om weer eens een NK op een echt crossparcours te lopen. Het was keihard de berg af knallen, echt genieten…en na de race was het natuurlijk genieten van het succes van de andere Team4Mijl atleten!”

Dat succes kwam onder andere van de mannen van Team 4 Mijl bij de lange cross. Tom Hendrikse liep een ijzersterke race en won zijn eerste nationale titel: “Het was een prachtige wedstrijd op een uitdagend parcours”. Tom maakte er vanaf het begin een harde wedstrijd van, omdat hij wist dat dit zijn beste kans was om te winnen. De marathonloper liep overigens gewoon nog een weekomvang van 180 kilometer: “Ik heb gewoon mijn eigen race gelopen en mijn eerste goud bij de senioren kunnen scoren. Ook was het fantastisch om met mijn teamgenootje het podium te vullen”.

Dat teamgenootje was Nik Lemmink, die na zijn bronzen medaille op het NK Cross van 2022, nu voor het eerst de lange cross liep. Na een paar weken sukkelen met een pijntje was hij fit genoeg om te starten: “Ik had meteen door dat Tom ijzersterk was en dat we hard van start gingen. Ik moest een gaatje laten met Jesse Fokkenrood en Tom, maar merkte dat ik in de tweede ronde steeds dichter bij Jesse kon komen. Daarna was het erop en erover.” Tom was op dit moment er al vandoor, Nik kon het gat niet meer dichten. Toch was hij zeer tevreden over zijn prestatie en tweede nationale medaille.

Naast Tom en Nik liep ook Paavo de Leng een sterke race. De expert in het mulle zand eindigde op een zeer verdienstelijke zesde plaats. Mads Meijer liep zijn eerste cross bij de senioren. Na een periode van blessureleed ging hij voorzichtig van start en wist daardoor het tweede deel van de wedstrijd goed te versnellen. Mads eindigde hij op de negende plaats.

Omslagfoto: Bjorn Paree