Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Vandaag stond de Plantsoenloop weer op het programma. Voor de atleten die op de baan 800 meter en langer lopen is deze wedstrijd vaste kost. Een regenbui maakte het parcours dat uit zichzelf al zwaar is door de vele heuvels nog verraderlijker. Toch was het met 10 podiumplaatsen over de vier afstanden een geslaagde editie.

4 kilometer

Bij de mannen leek het op voorhand een mooie strijd te worden tussen Job Ijtsma, Thijmen Kupers en Wessel van Veenen. Het werd Job die aan het langste eind trok door de tweede ronde bij de groep weg te versnellen. ‘Ik wist dat ik het niet op een eindsprint aan moest laten komen met twee 800 meter lopers in mijn rug, dus ik besloot al vroeg aan te vallen. Dit gaatje heb ik tot de finish vast kunnen houden, dus ik ben tevreden met de wedstrijd.‘ Negen seconden achter Job kwam Thijmen als tweede over de finish. ‘De eerste ronde had ik moeite om het hoge tempo bij te houden maar het tweede rondje kon ik nog een aantal jongens voor me oprapen.‘ Wessel finishte als derde en liep zo naar zijn eerste podiumplaats bij de Plantsoenloop. ‘Het plan was om zo lang mogelijk mee te strijden voor de overwinning. Na twee kilometer kreeg ik het zwaar en toen Thijmen me voorbij kwam kon ik ook niet aanpikken. Toch mezelf goed uit kunnen dagen en een jaar geleden had ik niet gedacht dat ik op dit soort afstanden nog een stap kon maken.
Het tweede peloton werd aangevoerd door Bram Buigel, die na 13.09 over de streep kwam. ‘Ik had er niet heel veel zin in dus ik besloot om de eerste ronde rustig te starten en daarna door te versnellen. Dat ging best goed.‘ Kort achter Bram kwamen Thije Tjebbes en Tom de Leeuw binnen. Tom gaf aan dat het lastig was om na een zware trainingsweek tot het gaatje te gaan. Toch had hij lekker gelopen en wist door een eindsprintje nog als achtste te finishen. Thomas Kwint had pech vandaag doordat hij in de eerste ronde onderuit ging en beide knieën openhaalde. ‘Na de val heb ik de wedstrijd nog wel uit kunnen lopen maar daar is alles mee gezegd. Niet het resultaat waarop ik had gehoopt, maar ik had geen last van mijn heupblessure waar ik wel blij mee was.’

Bram Buigel aan de leiding van het tweede groepje

Bij de dames ging de overwinning overtuigend naar nieuw teamlid Jetske van Kampen. In een tijd van 14.26 minuten kwam zij een kleine halve minuut voor de nummer twee Jolien de Waard over de streep. Sofie Lovdal maakte het podium compleet maar gaf aan niet helemaal tevreden te zijn. ‘Het was een redelijk standaard wedstrijd. Ik had gehoopt meer dan dertig seconden sneller te lopen dan vorig jaar, maar het werden er maar zeven.’ Tot slot werd Tiba Miran zesde in een tijd van 17.33.

8 kilometer

Niek Blikslager en Tom Hendrikse gingen er met de eerste twee podiumplaatsen vandoor op de 8 kilometer. Van tevoren hadden de mannen afgesproken de eerste vier kilometer de kat uit de boom te kijken en het laatste stuk door te versnellen om zo de krachten enigszins te sparen voor de crosscup in Mol komend weekend. Tom had er echter zin in en begon al eerder met zijn versnelling. Niek ging mee en besliste de laatste ronde de strijd in zijn voordeel. Daardoor liepen de mannen respectievelijk tijden van 24.52 en 24.59, een stuk sneller dan verwacht. Maarten Hindriks slaagde erin voor de vijfde maal een vierde plaats te behalen bij deze wedstrijd, wat hij zelf een hele prestatie vond. ‘Vandaag kon ik niet goed pushen. Ik keek al een hele week tegen deze wedstrijd op, het werd een flinke mentale strijd.Maurice Smit kon ook niet tevreden terugkijken op zijn prestatie. ‘Ik had geen power in de benen vandaag, eerst maar weer even goed trainen om terug op niveau te komen.

Tom Hendrikse gevolgd door Niek Blikslager. Foto: Luc Veenstra

Ook bij de vrouwen stonden er twee leden van Team 4 Mijl op de bovenste twee treden van het podium. Lianne van de Belt had als doel om dicht bij Elisa de Jong en Ellen Jansen te blijven aan het begin. Helaas ging Elisa na 400 meter door haar enkel en besloot zij om uit te stappen. Ellen ging hard van start en liet zich na eigen zeggen te veel opjutten door de deelnemers van de vier kilometer. ‘De eerste ronde liep ik wat te hard, dat moest ik de rondes daarna bezuren. Ook al was ik een stuk sneller dan vorig jaar, er is nog veel werk aan de winkel voor de winter!‘ Lianne kwam langzaam dichterbij en haalde Ellen in om daarna de leiding niet meer af te staan. ‘Het was leuk om als eerste te finishen en om een snellere tijd te lopen dan vorig jaar, dus ik ben blij!‘, aldus een enthousiaste Lianne.