Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Het eerste zonnige weekend in mei stond in het teken van de opening van het baanseizoen. Na een trainingsstage van Team 4 Mijl in Portugal stonden de atleten te trappelen om een wedstrijd te lopen. Er sneuvelden gelijk diverse persoonlijke records, en er werden een aantal series gewonnen. Achtereenvolgens volgen de wedstrijdverslagen vanuit Wageningen, Lisse en Karlsruhe.

Wageningen – Vrijdagavond 17 mei was het tijd voor de eerste trackmeeting in Wageningen. Het waren prettige omstandigheden om te lopen, er stond amper wind. Vijf atleten van Team 4 Mijl begonnen hier aan hun baanseizoen. De 800 meter dames beten het spits af, met Henk Kramer als tempomaker. Henk zou het tempo maken voor Floortje van Kampen en Danique Gimbrere. Het plan was halverwege in 65 seconden door te komen. Floortje kon dit goed volgen, waar Danique iets meer moeite had en in het gedrang zat.  Halverwege moest Danique ze laten gaan en ze finishte in 2.21.48. ‘’Ik had gedacht en gehoopt dat ik op dit moment sterker was, maar het is wel beter dan het gehele indoorseizoen’’, aldus een strijdbare Danique. Floortje kreeg het de laatste ronde zwaar, maar kon tevreden huiswaarts keren met een tijd van 2.18.38.

Henk mocht twee uur later wederom zijn diensten aanbieden als haas. Nu was het Lianne van de Belt die in de rug van Henk een 5000 meter ging lopen. Het bleek een grote gemengde serie met 24 atleten aan de start. Maurice Smit liep ook in deze serie en had als opdracht meegekregen om solide 9.15 te openen over de eerste 3000 meter en daarna door te versnellen.  Lianne kreeg als opdracht 3.22 per kilometer te lopen, dan een kilometer in 3.20 en de laatste kilometer alles eruit te halen om zo dichtbij mogelijk bij 16.40 uit te komen. Dit ging heel goed en Lianne kwam uit op 16.42.74. Lianne vertelde: ‘’De laatste kilometer was wel behoorlijk zwaar, maar de eerste 3,5 km voelden vrij makkelijk aan. Dat geeft vertrouwen!’’. Ook Maurice liep perfect volgens zijn schema en kon na de eerste 3000 meter nog licht aanzetten en de klok stilzetten op 15.16.31 en pakte hiermee de winst. ‘’Het voelde allemaal zo makkelijk aan. Dus ik ben erg tevreden over deze race en de 1e plek!’, aldus een blije Maurice.

Lisse – Zaterdagmiddag 18 mei ging het Nationaal Baancircuit van start met de Ter Specke Bokaal in Lisse. Vier atleten van Team 4 Mijl trokken de spikes aan en kwamen uit op zowel de courante als incourante afstanden die deze wedstrijd rijk zijn. Tom de Leeuw opende het bal op de 1000 meter. Dit deed hij zeer goed, want hij won zijn serie ruim in een tijd van 2:27,61, een persoonlijk record van 2 seconden. Tom vertelde: ‘’Ik ben zeker tevreden met hoe de race is verlopen, tactisch was ik heel sterk. Ook had ik een goede eindsprint. Misschien had het nog sneller gekund in een snellere race, maar dat weet ik niet zeker.’’

Daarna was het de beurt aan Niek Blikslager op de 3000 meter. Niek over zijn race: ‘’Het doel was om te racen. De haas ging maar tot 800m, en toen ging Stan Niesten ineens heel hard versnellen. Ik besloot om te blijven zitten. Ik nam na 1900 meter het initiatief, en op 600m zette ik een versnelling in. De laatste 600 ging in 1:30. Ik ben blij met mijn race, en ik weet dat er nog meer in zit.’’ Niek finishte als tweede in een tijd van 8.13.46.

Niek in de achtervolging. Foto: Evert Woutersen

Ook Thijmen Kupers verscheen in Lisse aan de start, en wel op de 400 meter. Hij zette een tijd van 48.74 op de klok. ‘’Het liep niet helemaal zoals ik had gehoopt, maar wel zoals verwacht eigenlijk. Ik miste de afgelopen weken wat snelheid in de trainingen en dat kwam vandaag ook wel naar voren. Het is geen tijd waar ik heel blij van wordt, maar het was een goede prikkel en ik weet weer wat ik nog nodig heb voor het komende seizoen’’, aldus Thijmen.

Tot slot kwam Leonie van Vliet in actie op de 150 meter. De wind was haar gunstig gezind, alleen blies net iets te hard. Leonie werd derde in een tijd van 17.35. Leonie over haar race: ‘’Zo’n eerste wedstrijd is toch altijd wel spannend om te zien waar je staat. Een dik PR, dus ik ben tevreden. Technisch valt er in de start nog wel wat winst te behalen, dus daar ga ik de komende tijd hard aan werken!’’.

Karlsruhe (DE) –  Elisa de Jong reed naar Duitsland om op zaterdag haar eerste baanwedstrijd van het seizoen over 5000 meter te lopen. In Karlsruhe stond een sterk deelnemersveld klaar en dat heeft ze geweten. ‘’Gelapt, het was een mooi feestje, qua sfeer echt fantastisch: gigantisch veel publiek op de baan, muziek, trommels, een tunnel waar je doorheen liep, hoog niveau… een aanrader!’’, aldus Elisa. Ze had graag iets sneller gelopen dan de 16.31.99, maar ze gaf aan hier mee verder te kunnen richting  de kortere afstanden, de 1500 en 3000 meter.

Elisa in haar voorbereiding