Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Vught – Donderdag 10 mei vond de aftrap van het baanseizoen plaats in Vught bij de Harry Schulting Games. Sinds de traditionele Recordwedstrijd in Hoorn niet meer bestaat, reist de nationale top van de atletiek af naar Vught voor een sfeervolle en sterk bezette atletiekwedstrijd. Team 4 Mijl was vertegenwoordigd op de 400 meter, 400 meter met horden, 800 meter en 3000 meter. Niek Blikslager wist de 3000 meter op zijn naam te schrijven en Elisa de Jong werd op deze afstand derde bij de vrouwen. Op de 400 meter horden debuteerde Bernice Meijer, terwijl Bram Buigel en Jelmer Lenstra respectievelijk als derde en zesde finishten op de 800 meter. Dominique Veninga was de snelste vrouw van Team 4 Mijl op de 400 meter.

3000 meter

Winst voor Blikslager, de Leeuw verrast 

De langste en tevens de afstand met de meeste Team 4 Mijl deelnemers van vandaag was de 3000 meter. Niek Blikslager, Fabian ten Kate, Freek Lier, Tom de Leeuw en Maarten Hindriks namen het op in de mannenrace. Bij de vrouwen stonden Elisa de Jong en Jacelyn Gruppen aan de start. Niek liep – na een goede voorbereiding te hebben gehad – een sterke wedstrijd waar hij winnend naar de finish liep. Met een tijd van 8:13.75 liep de atleet maar liefst 15 seconden van zijn voormalige persoonlijk record af. Niek: ‘Ik ben erg tevreden. Over twee weken loop ik een 1500 meter. Hopelijk kan ik dan ook 15 seconden van mijn PR aflopen.’ Ook Fabian ten Kate keek positief terug op zijn seizoensopener. Hij werd veertiende in 8:33.22 en liep hier mee – naar eigen zeggen – een ruim persoonlijk record dat op 8:33.31 stond. ‘Als ik mij op deze manier iedere wedstrijd verbeter, loop ik over zo’n 800 wedstrijden een wereldrecord’, overtuigde Fabian de redactie. Freek – die net terug is van een trainingsstage in Kenia – werd 18e in een nieuw persoonlijk record van 8:38.23. Vol vertrouwen vertelde Freek: ‘Dit is de eerste wedstrijd weer sinds de 4 Mijl omdat ik lange tijd met een achillespees blessure heb gekampt. Daarom kijk ik uit naar de rest van het seizoen!’ De verassing van vandaag was misschien wel Tom de Leeuw. De rookie van Team 4 Mijl kende in zijn eerste jaar ook enkele blessures en begon dit baanseizoen met een overdistance prikkel. Hij verbeterde zijn persoonlijk record met meer dan een minuut en liep naar een tijd van 8:47.91 (24e). Tom reageerde: ‘Het was leuk voor een keer en ik ben tevreden over de afloop maar nu wil ik me weer graag op de kortere afstanden richten.’ Maarten Hindriks stelde teleur en werd 32ste in 8:50.56. ‘Ik verkrampte en liep totaal geen lekkere wedstrijd. Vanaf het begin liep het helaas al niet. Volgende week een herkansing op de 1500 meter in Lisse,’ vertelde de teleurgestelde Groningse Assenaar na afloop.

Niek Blikslager. Foto: Evert Woutersen

De Jong naar de derde plek bij de vrouwen

Elisa de Jong en Jacelyn Gruppen startten in een sterk vrouwenveld. Elisa ging mee met de kopgroep en kon lang blijven aanhaken. Ze werd derde in een nieuw persoonlijk record van 9:37.72. ‘Het voelde na 1 kilometer alsof er opeens erg hard werd versneld, maar ik had de controle en kon sterk mee. Dit smaakt naar heel veel meer!’, meldde Elisa de redactie blij na afloop. Ook Jacelyn liep naar een nieuw persoonlijk record van 9:50.10 en werd hiermee achtste. Toch was ze nog niet helemaal tevreden: ‘Helaas was mijn trainingskamp in Portugal niet geslaagd en daardoor stond ik wat onzeker aan de start. Ondanks dit PR hoop ik met meer rust en een aantal goede trainingen nog wat meer te kunnen laten zien dit baanseizoen!’

Elisa de Jong. Foto: Evert Woutersen

400 meter horden

Debuut voor Meijer

Voor de eerste keer in haar leven waagde Bernice Meijer zich aan een 400 meter met horden. De voormalig 400 meter loopster (vlak) maakte in aanloop naar het outdoorseizoen een transitie naar de horden. De trainingen gaan erg goed en ze blijkt zeker aanleg te hebben voor deze discipline. In de wedstrijd kwam ze echter bij de meeste horden niet goed uit met haar been waardoor ze moeite had om hard door te lopen. ‘Het was erg leuk om me hier aan te wagen. Relatief was ik iets minder moe maar dat kwam ook omdat ik niet lekker kon doorlopen’, vertelde Bernice na afloop aan de redacteur van de maand. De Groningse werd negende in 1:06.63. ‘Dit moet nog heel veel harder kunnen.’

800 meter

Buigel en Lenstra in de top van het veld

Bram Buigel en Jelmer Lenstra namen het op in de snelste serie van de 800 meter. In een veld met maar liefst 73 toegelaten deelnemers werden ze respectievelijk derde en zesde. Bram – die de laatste tijd in een zeer goede vorm verkeert – ging hard van start. Met de “balls to the walls” viel hij dan ook behoorlijk stil op het laatste stuk. ‘Het bleek een suïcide move te zijn en de eindtijd was niet waar ik op hoopte. Desondanks toch een heel goede trainingsprikkel opgedaan en ik houd er een goed gevoel aan over,’ vertelde de atleet van Groningen Atletiek die finishte in 1:52.01. Jelmer is terug van weg geweest en beter dan ooit. Hij heeft besloten om geen indoorseizoen te lopen en volledig fit te zijn voor de zomer. Jelmer die in 1:52.99 finishte: ‘Vandaag had ik op een pr gehoopt maar dat zat er nu nog niet in. Volgende week nieuwe kansen’.

Jelmer Lenstra. Foto: Evert Woutersen

400 meter

Veninga wordt vierde bij de vrouwen

Op de 400 meter stonden Dominique Veninga, Floortje van Kampen en Leonie van Vliet aan de start. Na een sterke trainingsperiode na het indoorseizoen te hebben gehad was Dominique klaar voor het wedstrijdseizoen. Helaas liep de wedstrijd niet zoals ze graag wilde en liet ze het op het tweede stuk liggen. Ze werd vierde in 57.02. Dominique vertelde: ‘Ik ben niet tevreden met deze race en tijd. Ik weet dat ik nog heel veel sneller kan!’ Op de zevende plek finishte Floortje in 58.55. Leonie ging van start maar wist de finish niet te halen. Na 250 meter stapte ze uit de wedstrijd.

Vrijdagavond 11 mei trapt Suzanne Voorrips haar baanseizoen af in Utrecht. Volgende week zullen veel atleten wedstrijden lopen in Kampen, Wageningen en Lisse.