Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Groningen – Zondag 13 oktober was het wederom tijd voor de atleten van Team 4 Mijl om hun opwachting te maken bij dé 4 Mijl van Groningen. Voor de sprinters een symbolische start van het nieuwe seizoen, voor sommige midden en lange afstand atleten een wedstrijd om hun vorm te tonen. Na de warme editie van vorig jaar, die daardoor over het algemeen tot minder goede resultaten leidde, werd er dit jaar in lichte regenbuien gelopen. Het kon de meeste atleten niet deren, want de behaalde resultaten pakten over het algemeen goed uit. Zo verbeterde Niek Blikslager eindelijk het teamrecord dat op naam van zijn broer Frank stond en snelde Elisa de Jong naar de positie van 8e Nederlandse.

Ook dit jaar waren de Team 4 Mijl atleten te herkennen aan hun felle rode outfits. Het team wordt speciaal voor de 4 Mijl gesponsord door de Rijksuniversiteit van Groningen en mocht zich daardoor in dit opvallende tenue hijsen. Vooraan in het veld vielen Niek Blikslager, Tom Hendrikse en Job IJtsma op. Niek eindigde als vijfde Nederlander in dit internationale veld en als eerste atleet van het team. Hij startte attent mee in de tweede groep, waaruit hij later moest lossen omdat het net te hard ging. Doordat hij de laatste 2 kilometer weer goed kon versnellen, lukte het hem om nog een paar plekken hoger te finishen. ‘Ik denk dat er niet heel veel meer in zat vandaag, en met deze tijd van 18:22 ben ik erg tevreden’ zei Niek bescheiden, die hiermee na een paar jaar van proberen het teamrecord van zijn broer Frank, dat stond op 18.45, te pakken had.

Niek bij de Vismarkt. Bron: Odile Verzantvoort

Voor Job en Tom was dit de eerste keer dat zij uitkwamen voor Team 4 Mijl. Beide heren konden tevreden terugkijken op hun wedstrijd. Tom finishte in 18.43 als tweede atleet van het team en als achtste Nederlander. Bij het 4 kilometer punt plaatste hij een versnelling waardoor hij nog richting atleten voor hem kon lopen. Tom vertelde ‘Het voelde heel erg makkelijk en sterk aan! Ik ben benieuwd wat er nog meer in het vat zit aangezien ik nog maar 4 weken train onder Eddy.’ Job liep 19.18 en vertelde over zijn race ‘Het ging erg goed. Ik heb super vlak gelopen en aan het eind heb ik zelfs nog kunnen versnellen.

Nick Marsman en Maarten Hindriks liepen lange tijd samen. Nick zijn race liep niet zoals hij had verwacht. ‘Het plan was om op 3:00/3:05 weg te gaan. Dat lukte 2 kilometer, daarna konden de benen het niet meer aan. Het tempo zakte naar 3:10 en ik kon voor de finish nog net Maarten verslaan.’ vertelde Nick over zijn race, die resulteerde in een tijd van 19.51. Maarten Hindriks finishte daar slechts één seconde achter. De tijd van 19.52, stemde hem tot tevredenheid. Na een lange periode van blessureleed is hij zijn vorm aan het hervinden. Maarten wist dat hij in de eindsprint een kleine kans zou maken tegen de middenlange afstand atleet. ‘Ik was al bang dat bij 400 meter Nick mij eraf ging sprinten. Dat gebeurde ook, maar voor een lange afstand atleet heb ik nog redelijk stand gehouden.’

Wessel van Veenen was ook te spreken over zijn prestatie. ‘De 4 mijl ging heel goed vandaag, ik liep bijna een minuut sneller dan mijn record hiervoor. Wat rustiger gestart deze keer en na 5 kilometer versneld, goed gevoel en mooie opsteker’ zei hij opgetogen. Voor Thijmen Kupers was deze wedstrijd een ware nul-meeting. Hij liep een stabiele wedstrijd met een negatieve split. Zijn tijd van 20.27 was dan ook zoals hij had gehoopt. Tijdens de de wedstrijd hield hij Wessel constant in het oog: ‘Dat motiveerde om door te blijven lopen. Het was leuk en vooral een mooie sfeer.’ vertelde Thijmen. Na Thijmen passeerde Bram Buigel de finish in 20.57. Hij vertelde hierover ‘Ik wilde rustig starten en dan versnellen, maar ging misschien iets te rustig van start. Vooral genoten eerste 3km en daarna lange versnelling. Wel tevreden maar had misschien iets meer in gezeten’.

Tom de Leeuw had voorafgaand vertrouwen in zijn race. ‘Ik wist dat ik beter was dan andere jaren in oktober, dus een pr zat er sowieso in. Ik wilde zelf onder de 21:30. Dat is dik gelukt, want uiteindelijk heb ik 21:01 gelopen. Ik ben daar zeker tevreden mee, maar helaas net niet onder de 21.Jelmer Lenstra finishte in een tijd van 21.07 en was hier tevreden mee. ‘Ik kon aan het einde versnellen, maar helaas net blijven steken in de 21 minuten!’ Voor zowel Tom als Jelmer is een tijd onder de 21 minuten een mooi doel voor de volgende editie. Thije Tjebbes startte rustig en probeerde elke kilometer iets te versnellen. ‘Dat ging lekker tot 4 kilometer, daarna was het een lijdensweg maar ik heb het wel volgehouden. Met 21.15 ben ik zeer tevreden’. Voor Thomas Kwint, die nieuw is bij het team, was de 6,4 kilometer lange wedstrijd niet echt zijn ding. ‘De eerste helft ging goed, het liep lekker maar daarna begonnen mijn heupen weer op te spelen. Daardoor zakte het tempo flink weg waarnaar ik de finish passeerde in een tijd van 22.24.’ Desondanks kijkt hij niet geheel ontevreden terug op het resultaat.

Bij de vrouwen passeerde Elisa de Jong als eerste atlete van het team de finishlijn. Zij liep naar een elfde plek in het internationale veld en finishte als achtste Nederlandse in 22.11. ‘Het was zwaar, achteraf had ik wat langer in mijn hok moeten blijven zitten en later moeten versnellen. Toch ben ik blij met mijn PR van 14 seconden. Volgend jaar sub-22!’ vertelde ze opgetogen. Na Elisa finishte Lianne van de Belt als tiende Nederlandse vrouw en dertiende totaal in een tijd van 22.22. ‘Ik ben heel tevreden met mijn race, het liep erg fijn en 40 seconden sneller dan vorig jaar. Fijn om zo het seizoen te starten!’ zei ook zij goed gestemd. Ellen Jansen besloot niet de strijd aan te gaan met haar snelle teamgenotes, maar na een paar weken van kwakkelen door ziekte haar eigen tempo te kiezen. ‘Dat ik met deze matige voorbereiding mijn pr verbeter tot 22.57 is een teken van hoe goed mijn basis verbeterd is. Dat stemt me hoopvol voor de langere wedstrijden in de winter.’ zei zij gedecideerd.

Elisa in de eindsprint. Bron: Odile Verzantvoort

Na Ellen kwamen Jetske van Kampen en Jolien de Waarde vlak na elkaar over de finishlijn. Jetske, die ook nieuw is bij het team, startte zonder verwachtingen. ‘Eddy zei dat ik temp 3:40 per kilometer wel aankon. Daar ging ik dus ook op weg. Dit heb ik de hele 4 mijl kunnen vol houden en ik ben ook erg tevreden!’ Deze eerste wedstrijd onder een nieuw coach pakte voor haar dus goed uit. Jolien was net als Jetske ook tevreden. ‘Het ging wel prima, ik heb vlak gelopen. ik liep 23.47 en wilde eigenlijk wel wat harder, maar voor nu ben ik wel tevreden.

800m-loopster Suzanne Voorrips maakte haar rentree na een heftige blessureperiode, waarin zij genoodzaakt was haar baanseizoen te staken. ‘Vier maanden geleden wist ik niet zeker of en hoe ik weer aan de startlijn van een wedstrijd zou staan. Het feit dat ik hier vandaag kon starten (en finishen!) is een overwinning op zich. De competitieve wedstrijdatleet in mij wil meer en harder maar rationeel weet ik dat dit een stap in de goede richting van een succesvol indoorseizoen is.’ Dat zij in deze thuiswedstrijd kon starten met haar teamgenoten was een mooie manier om weer aan een startlijn te verschijnen. Annet Fledderus, die nieuw is bij het team, is meer gewend aan korter afstanden. Ondanks een voortvarende start, kreeg zij het na 4 kilometer aardig zwaar. ‘Bij het begin van het viaduct zat ik er aardig doorheen, dus het laatste stuk van de 4 mijl heb ik op karakter volbracht’ zei zij met een knipoog. Na Annet kwam sprintster Dominique Veninga over de finishlijn. Gehaast door haar vriend Thomas van Laar, die door een hardnekkig blessure nog niet in staat is om voor eigen gewin te lopen, liep zij naar een tijd van 26.36. ‘Ik had mezelf van tevoren heel erg onderschat, niet verwacht dat ik dit tempo kon lopen.’ zei zij op ontzettend tevreden wijze.

Thomas en Dominique in actie. Bron: Luc Veenstra Fotografie

400m-loopster Floortje van Kampen kwam over de finishlijn in 27.17, waarbij zij het eerste stuk mee ging met Thomas en Dominique. Zij vertelde hierover ‘We gingen weg op 4.09, wat ik eigenlijk tot 4 kilometer best wel vol kon houden. Daarna moest ik Thomas en Dominique laten gaan.’ Ze liep 10 seconden langzamer dan vorig jaar, waarmee zij de schade na de harde start beperkt hield. Tiba Miran liep als nieuwe atlete van het team voor de eerste keer de 4 Mijl van Groningen. De juniore vertelde over deze ervaring ‘Ik had geen idee hoe ik de wedstrijd in moest delen, dus heb ik op mijn gevoel de race gelopen.’ Met haar tijd van 28.39 was zij dan ook zeker tevreden.

Tot slot kwamen Bernice Meijer en Leonie van Vliet samen de vismarkt op gerend. Hierbij liep Bernice in dienst van Leonie, omdat zij door een blessure nog niet in staat was om voluit te lopen. Hierdoor was het voor haar gelijk een goede fysieke test. Ondanks dat zij planden om onder de 30 minuten te lopen, eindigden zij samen in een tijd van 30.20. Voor sprintster Leonie was dit een prima resultaat en voor Bernice was het een overwinning om pijnvrij te kunnen lopen.

Bron omslagfoto: Odile Verzantvoort