Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Liévin – Jetske van Kampen en Job IJtsma reisden zaterdag af naar het Franse Liévin voor een 1500 meter. Het doel was om voor het NK van 20 februari nog een wedstrijdprikkel te krijgen. De wedstrijd was erg chaotisch georganiseerd, wat het moeilijk maakte om te focussen. Jetske hoopte van te voren op een tijd onder de 4.20,00. Ze stond aan de start met slechts 1 concurrent, wat zorgde voor een gekke sfeer. Vanaf de start pakte ze de kop om er een harde wedstrijd van te maken. In een tijd van 4.19,44 kwam ze over de finish, wat een dik persoonlijk record is en hier was ze erg tevreden mee: “dit was een erg goede trainingsprikkel voor het NK volgende week”. Job had met twee Nederlandse atleten een plan gemaakt om te gaan voor een snelle tijd. Om de 400 meter wisselden ze van kop en Job kwam na een snelle laatste ronde als eerste over de streep in 3.47,46. Job over zijn race: “ik vond het moeilijk om me te focussen maar ik ben blij dat ik de laatste 200 meter goed kon door versnellen.”

Apeldoorn
Zaterdag – Leonie van Vliet begon zaterdag haar seizoen in Apeldoorn op de 60 meter. Ze wist niet goed wat ze kon verwachten maar een pr moest er zeker inzitten. Deze winter heeft ze veel gewerkt aan de start en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Leonie liep twee maal een persoonlijk record: 7,48 en 7,43. Dit was boven verwachting en dat terwijl ze twee weken geleden nog wat last kreeg van haar kuit. Ze was dan ook erg tevreden met haar race: “een goede generale repetitie voor het NK volgende week” . Marit Dopheide en Suzanne Voorrips stonden samen aan de start bij de 400 meter. Voor Suzanne was dit een trainingswedstrijd richting het NK volgende week. Ze mistte de aansluiting met de sprintsters, waardoor ze de hele race alleen liep. Desondanks was ze indoor nog nooit zo snel, en met 55.39 was ze erg tevreden: “een bevestiging dat het qua snelheid op dit moment goed zit! Op naar het NK”. Marit startte in baan 6 waardoor ze niet doorhad dat de andere atleten hard hadden gestart, hierdoor lukte het niet om na de tweede bocht als eerste in te voegen. Ze voelde zich sterk maar kon geen plekjes opschuiven. Het pushen in de laatste 50 meter ging wel beter dan afgelopen woensdag, maar door de rommelige race was ze niet helemaal tevreden: “Door de rommelige race heb ik het gevoel dat er nog veel ruimte voor verbetering is! ” 

Zondag – Als laatste was het de beurt aan Bram Buigel. Hij liep afgelopen woensdag al de limiet voor het EK indoor, maar hij zat met zijn tijd van 1.48,84 nog niet in de top 3 van snelste Nederlandse atleten dit indoorseizoen. Vandaag moest het dus een tandje harder. Bram had de luxe dat hij twee luxe hazen had: Thijmen Kupers en Djoao Lobles, de twee snelste atleten op de 800 meter van dit indoorseizoen. Met 53,50 over de eerste 400 meter was de start relatief langzaam, en dus werd er bij het ingaan van de derde ronde door versneld. Bram kon blijven aanhaken bij de haas, en de laatste 200 meter bleef hij pushen om een snelle tijd te lopen. Met een prachtige tijd van 1.47,95 staat hij op de derde plek in Nederland op dit moment. Zeker van een EK-ticket is hij nog niet: ” het NK gaat doorslaggevend zijn, dus daar moet ik een hele goede prestatie leveren.”

Snelste 800 meter seizoenstijden bij de mannen:
Djoao Lobles – 1.46,89
Thijmen Kupers – 1.46,91
Bram Buigel – 1.47,95
Tony van Diepen – 1.48,36
Jurgen Wielart – 1.48,37
Maarten Plaum – 1.48,48

Omslagfoto: Erik van Leeuwen