Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Het baanseizoen is afgelopen week officieel geopend, met wedstrijden in Vught, Utrecht en Heerenveen. Vorige week in ’Prognose baanseizoen – Deel 1’ bespraken we vier atleten die die week voor het eerst in actie kwamen op de baan. Deze week zetten we die trend voort met een viertal andere atleten.  

Elisa de Jong in Vught tijdens de 3000 meter

Afgelopen week opende Elisa de Jong haar seizoen op indrukwekkende wijze in Vught. Ze behaalde een derde plaats op de 3000 meter in tijd van 9.37.72, een persoonlijk record van 9 seconden. In verband met de belastbaarheid van haar achillespees – waar ze lang problemen mee heeft gehad – besloot ze in overleg met coach Sybren Mulder om de komende anderhalve week door te trainen. In de aanloop van het outdoorseizoen heeft Elisa vanwege een hamstringblessure niet veel omvang kunnen maken. Daarom was het plan aanvankelijk om op het NK de 1500 meter te gaan lopen. Verrassend genoeg liep ze in Vught echter een erg sterke 3000 meter. “Aan de hand van de komende wedstrijden gaan we bepalen of ik bij het NK de 1500 of de 5000 meter zal gaan lopen.” De eerstvolgende wedstrijd van Elisa zal een 1500 meter zijn bij de IFAM in Oordegem, en de week daarna zal zij nog een 3000 meter lopen in Utrecht. 

Wessel van Veenen zal komende zaterdag bij de Ter Specke Bokaal in Lisse in actie komen op de 800 meter. Sinds afgelopen indoorseizoen – waar hij besloten had om iets rustiger aan te doen – zijn al zijn trainingen volgens verwachting gegaan. Samen met coach Eddy Kiemel heeft hij besloten om nog niet in Vught te beginnen maar een week later zodat hij en week extra kon door trainen. Desalniettemin begint hij zijn baanseizoen dit jaar al een paar weken eerder ten opzichte van vorig jaar, toen hij vanwege een blessure zijn wedstrijdseizoen pas in juni kon beginnen, In het jaar dat ik mijn persoonlijk record liep [1.50.46, red.], begon ik mijn seizoen met een tijd van 1.52, het zou dus mooi zijn als ik in Lisse hier al onder kan duiken”, aldus Wessel.

Wessel en Jelmer Lenstra trainen in Monte Gordo (Portugal)

Suzanne tijdens de series 800 meter van het NK indoor

In Lisse zal in dezelfde serie als Wessel ook Jaap Gerben Vellinga zijn seizoen starten. Na zijn zilveren medaille op het NK indoor hoopt hij opnieuw op een sterk seizoen in de zomer. “Ik ben erg benieuwd naar de wedstrijd van dit weekend en ik heb erg veel zin om te lopen. Mijn doel is het EK in Berlijn, maar de focus ligt nu eerst op een goede seizoensopener.” Jaap heeft een goede trainingsstage in Flagstaff (VS) achter de rug, maar loopt momenteel rond met een klein pijntje in zijn voet. Desondanks verwacht hij gewoon aan de start te staan in Lisse. Ook coach Kiemel weet niet hoe de voetblessure van zijn atleet zal herstellen. “Jaap heeft noodgedwongen een week looprust moeten nemen en het is moeilijk om te voorspellen hoe snel hij zal herstellen. De inzet is wel om hem in Lisse aan de start te laten verschijnen.”

Suzanne Voorrips begon haar baanseizoen vorige week in Utrecht met een enigszins trage seizoensopener van 2.08,38. Deze tijd, die nog een flink aantal seconden langzamer is dan haar PR uit 2016 van 2.04,04 stelde haar echter niet ongerust. “Op dit moment is mijn lichaam nog herstellende van de hoogtestage in de Verenigde Staten. Daar heb ik erg goed getraind en ik ben ervan overtuigd dat ik dit in de loop van het seizoen met snelle tijden ga laten zien. Ik had gehoopt daar in Utrecht al iets dichter bij in de buurt te komen, maar ik bleek nog wat te vermoeid te zijn”. De Groninger atlete verwacht dit seizoen weer op jacht te gaan naar snelle tijden, iets wat vorig jaar in het outdoor seizoen niet lukte omdat ze haar voet brak bij de slotetappe van de Batavierenrace. “In de trainingen lijk ik mijn topvorm van 2016 en winter 2017 weer terug gevonden te hebben en soms ook te overtreffen. In Utrecht hebben we geleerd dat ik nog moet werken aan de maximale snelheid.” Suzanne zal daarom de komende weken extra focussen op snelheidswerk, en zal komend weekend zowel in Lisse als in Tilburg een 400 meter gaan lopen. Hiermee verwacht ze dat later in het seizoen de openingsronde op haar ‘eigen’ afstand soepeler aan gaat voelen.