Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Ameland/Dronten – Dit weekend bond een vijftal atleten zijn wedstrijdschoenen weer onder. Op zaterdag stond Stefanie Bouma aan de start van de Ameland Adventurerun en zondags werd er in Dronten gelopen op verschillende afstanden. Ondanks de kou en de sneeuw zijn er uitstekende en opvallende prestaties neergezet.

Tijdens de 15e editie van de Ameland Advernturerun kwam Stefanie in actie op de 10 kilometer. De wedstrijd ging van start in het dorpje Nes vanwaar ze via de heide en het bos richting het strand liepen. Na dik een kilometer over het strand werden de atleten door het Nesserbosch en het dorpje Buren weer teruggeleid naar de finish. Na 41.05 minuten kwam Stefanie met een ruime voorsprong als eerste over de streep. Ze vertelt: “Het ging allemaal niet van harte, het was koud en het parcours was zwaar. Ik ben dan ook niet helemaal tevreden met de tijd. Wel ben ik blij met de winst en een pijnvrije wedstrijd.”

Een dag later zorgden Tom de Leeuw, Lianne van de Belt, Maurice Smit en Jacelyn Gruppen bij de Kerstloop in Dronten voor een prijzenregen. Op de 5 kilometer liep Tom de Leeuw in het Team 4 Mijl tenue naar een persoonlijk record van 16.16 minuten en veroverde daarmee de tweede plaats. Over zijn wedstrijd vertelt hij tevreden: “De eerste kilometer ging hard, maar verrassend makkelijk. Ik heb lang mee kunnen strijden voor de eerste plek, maar aan het eind moest ik toch lossen.”

Lianne van de Belt en Maurice Smit startten op de 10 kilometer. Vol vertrouwen ging Lianne van start en wist dit gevoel tot 3 kilometer vol te houden. Daarna ging de wedstrijd moeizamer, waardoor ze een minuut later finishte dan gepland: 37.06. Toch laat ze het koppie niet hangen en kijkt positief vooruit: “Er staan gelukkig nog een aantal wedstrijden op de planning, dus we zullen zien wat ik dan kan laten zien!” Ook Maurice ging voortvarend weg en kon goed het tempo vasthouden tot laat in de wedstrijd. “De laatste 3 kilometer werden wel behoorlijk zwaar, waarschijnlijk door de iets te snelle start”, vertelt Maurice achteraf. Na precies 32.00 minuten passeerde hij de finishlijn en ging met de overwinning naar huis. “Ik ben blij met de winst en de eindtijd. Volgende keer nog proberen om wat constanter te lopen”, besluit hij.

Ten slotte speldde Jacelyn Gruppen haar startnummer op voor de halve marathon. De wedstrijd over twee rondes viel Jacelyn zwaar vanwege een blessure. “Ik merkte dat ik conditioneel harder kon, maar de pijn was te erg om aan te zetten”, vertelt de atlete ietwat teleurgesteld. Toch gaf ze niet op en zette ze door. Dit sterke mentale optreden resulteerde uiteindelijk in een tijd van 1.15,31 en een derde plaats overall, waarmee ze de eerste Nederlandse vrouw was.

Jacelyn Gruppen bij de Kerstloop in Dronten. Foto: Iwan Oprins