Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Groningen – Zaterdag 4 november vond de 60e editie van de Plantsoenloop in het Groningse Noorderplantsoen weer plaats. Op zowel de 4- als de 8 kilometer wedstrijdloop werd er door een aantal atleten van Team 4 Mijl gestreden om de podiumplekken. Uiteindelijk gingen Jaap Gerben Vellinga, Niek Blikslager en Ellen Jansen met de eerste prijs naar huis.

In de eerste ronde van 2 kilometer pakten Niek Blikslager, Jaap Gerben Vellinga, Thijmen Kupers en Thomas van Laar de kop in een compacte groep. Het ging meteen hard. Thijmen: “Ik had het zwaar bij de start en ik vond het tempo constant hoog liggen.” In de tweede ronde nam Niek afstand van zijn teamgenoten, maar Jaap Gerben wist nog gevaarlijk dichtbij te komen in de laatste meters voor de finish. Omdat Niek zich had opgegeven voor de 8 kilometer was hij na twee rondes pas op de helft en ging Jaap Gerben er uiteindelijk met de winst vandoor op de 4 kilometer: “Vandaag was een goede bevestiging van de progressie die ik de laatste tijd maak. Erg gaaf om eerste te worden voor Thijmen en Thomas!” Jaap Gerben finishte in een tijd van 12:19. Kort daarna bereikten ook Thijmen en Thomas de finish waarmee zij de tweede en derde plek binnen sleepten. Ondanks de derde plek was Thomas niet helemaal tevreden: “Bij elke heuvel verloor ik veel terrein op de anderen, hierdoor was het voor mij erg lastig om goed te lopen.” Thijmen en Thomas finishten in 12:30 en 12:49, respectievelijk.

Achter deze kopgroep volgden Bram Buigel, Wessel van Veenen, Jelmer Lenstra en Tom de Leeuw. “Mijn doel was om het tweede rondje harder te lopen dan het eerste rondje, dit lukte goed en ik liep naar een iets snellere tijd dan vorig jaar”, aldus Wessel. Ook Jelmer kijkt tevreden terug op de wedstrijd nadat hij sneller had gelopen dan de vorige editie. Bram, Wessel en Jelmer zetten kort na elkaar een tijd neer van 13:02, 13:08 en 13:13, respectievelijk. Tom kwam even later in 13:57 over de streep.

Danique Gimbrere en Sofie Lovdal vertegenwoordigden namens de vrouwen van het team de 4 kilometer. Sofie had het zwaar en liep niet lekker, maar wist toch met een tijd van 15:59 de derde plek te veroveren. Voor Danique was dit haar eerste deelname aan de Plantsoenloop. “De eerste ronde ging goed, daarna werd het zwaar. Het ging beter dan de 4 Mijl, dus ik kijk tevreden terug”, vertelt Danique. Ze zette de tijd stop op 16:46.

Ondertussen liepen Niek Blikslager, Maarten Hindriks en Ellen Jansen hard door op hun 8 kilometer. Niek liep een erg sterke wedstrijd. “Ik zou de 8 kilometer lopen, hierbij was het plan om op de 4 kilometer als eerste door te komen en niet meer dan 30 seconden verval te hebben.” Het lukte hem om als eerste door te komen op de 4 kilometer en finishte, met 45 seconden verval, in een snelle tijd van 25:17. Dit was goed voor de eerste plaats. Maarten hoopte eveneens op een podiumplek, maar ook dit jaar zat het hem niet mee. Hij vertelt: “Ik ben voor de vierde keer op rij als vierde gefinisht. Op de rechte stukken wist ik naar de nummers twee en drie te lopen, maar op de heuvels verloor ik weer tijd. Het laatste rondje heb ik laten lopen.” Maarten eindigde in 27:51.

Ellen Jansen was de enige vrouw op de 8 kilometer namens het team. In 31:41 veroverde zij de eerste plek. Ellen: “Ik had gehoopt op een snellere tijd, maar ik ging voor de wist en dat is gelukt!”


Interview met Jaap Gerben Vellinga (Winner 4 kilometer mannen


Interview met Niek Blikslager (Winnaar 8 kilometer mannen)


Interview met Ellen Jansen (Winnares 8 kilometer vrouwen)