Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Dit weekend was voor veel atleten de kans om het seizoen een mooi einde te geven. Donderdag stonden Suzanne en Marit aan de start in Italië, en op zaterdag liepen er veel atleten in Eindhoven en Lier. Helaas zat het weer niet mee en kon een viertal atleten niet starten in Lier.

Cella Leguire – Marit Dopheide liet vorige week in Ninove zien dat ze weer op topniveau is. Donderdag ging haar race wel ‘aardig’ naar eigen zeggen. Ze opende iets minder hard dan in Ninove, maar het tweede deel liep ze een stuk beter en toen ze over de finish kwam dacht ze harder te hebben gelopen dan haar persoonlijke record. Ze won haar serie in 53.30 en daar was ze tevreden mee. “Ik denk dat er nog meer in zit maar het is nu eerst tijd voor vakantie!”
Suzanne Voorrips wist van te voren niet wat ze kon verwachten van de race. Na 150 meter werd het duidelijk dat het een tactisch race zou worden, want iedereen ging op de rem. Hier had Suzanne na haar persoonlijke record van vorige week geen problemen mee want ze wilde gaan lopen om te winnen. Ze wachtte tot de laatste 100 meter met haar eindsprint en dit pakte goed uit met de winst in 2:05.60. “Het was een leuke wedstrijd met een goede sfeer. Nu op naar wat snelle 400 meters.”

Eindhoven – Een drietal atleten reisden af naar Eindhoven voor een 800 of 3000 meter. Nik Lemmink stond aan de start van de 800 meter. Een paar weken geleden wist hij al onder de 2 minuten te duiken in een race waar hij viel. Dat moest vandaag dus nog een stukje harder kunnen. Hij wist weer een persoonlijk record te lopen en finishte als 4e in zijn serie in 1:57.46. Daarna was het de beurt aan Wessel van Veenen. Hij maakte zijn debuut op de 3000 meter en dat pakte goed uit. Hij won zijn serie na een snelle laatste kilometer in 8:29.11. Wessel kijkt tevreden terug op zijn race: “Mijn tijd van 8:29 was prima maar in een snellere serie kan het vast nog wat harder.” Als laatste was het de beurt aan Evelien Kuiper. Zij liep een seizoens beste tijd op de 3000 meter in 10:46.12.

Lier – De meeste atleten reisden af naar het Belgische Lier. Dominique Veninga beet het spits af op de 100 meter. Haar start was minder goed dan gehoopt en er stond tegenwind, wat een snelle tijd in de weg zat. Ze eindigde als tweede in haar serie in 12,55. Haar hoofddoel van vandaag was eigenlijk de 200 meter omdat haar tijd in Epe van een paar weken geleden niet geldig was door de wind. Helaas moest ze zich afmelden door een gevoelige achillespees waar ze al een paar weken mee zat. “Het seizoen is bij deze beëindigd, maar ik ben heel blij met de stappen die ik heb gemaakt dit seizoen!” Daarna was het de beurt aan Eva Mollema op de 400 meter. Ze startte wat te hard de eerste 200 meter, en dit moest ze bekopen de laatste 50 meter. Desondanks noteerde ze haar tweede tijd van dit seizoen in 58.20. “Ik hoop dat ik aan het eind van het seizoen mijn persoonlijk record kan aanscherpen.”
In het hoofdprogramma 400 meter stonden Danique Gimbrère en Floortje van Kampen aan de start. Danique liep 56.30 wat weer een paar tiende harder is dan vorige week in Ninove. Alweer een persoonlijk record voor haar dus. “Ik opende een tiende langzamer dan in Ninove maar ik liep het tweede stuk beter door. Ik ben tevreden met mijn PR!” Floortje noteerde haar tweede tijd ooit in 57.12 en finishte een plaats achter Danique. Ze werden 3e en 4e in de serie.

Daarna was het de beurt aan de mila atleten. Vanaf de 400 meter begon het met regenen en dat werd gedurende de avond alleen maar erger en erger. Annet Fledderus mocht de regen als eerste trotseren in de eerste serie en dat pakte goed uit. Ze liep een PR in 2:12.55 en kijkt met een tevreden gevoel terug op haar race. In de tweede serie stond Jetske van Kampen aan de start. Bij haar race begon de regen pas echt door te breken maar toch liep ze een erg nette tijd van 2:06.86.
Na de vrouwen was het de beurt aan Jelmer Lenstra. Hij hoopte vandaag onder de 1:49 te duiken en hij kwam heel erg dichtbij. Met een indrukwekkende laatste 200 meter kwam hij als 4e over de streep in 1:49.00. Met deze tijd scherpt hij voor de derde keer zijn PR aan dit seizoen.
Jolien de Waard en Niek Blikslager liepen de 1500 meter. Voor Jolien pakte dit vandaag niet goed uit. In haar tweede ronde had ze dusdanig veel verval waardoor ze besloot uit te stappen. Niek hoopte vandaag om 3:45 te lopen als afsluiting van een geslaagd seizoen. Hier slaagde hij in en hij finishte als 7e in het hoofdprogramma in 3:45.50. Dit betekende voor Niek zijn derde persoonlijke record van dit seizoen. Na de 1500 meter werd de wedstrijd stilgelegd door de onweersbuien en hevige regen. Daardoor konden Job IJtsma, Paavo de Leng, Aron Koning en Thomas Kwint niet lopen helaas.