Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Lille – Tijdens het EK landenteams mocht Thijmen Kupers voor de 4e keer in zijn hardloopcarriere deelnemen aan de 800m. Met de snelste tijd op de Europese ranglijst van dit jaar waren de verwachtingen hoog, maar in een wedstrijd waarbij het gaat om de eindpositie is tactiek belangrijker dan een snelle eindtijd. Na de start liep Thijmen een rustige eerste ronde op kop, totdat de Fransman hem vlak voor de bel in kwam halen. “Na 500m wilde ik mijn slag slaan, maar stond er plotseling een grote geluidskist midden in baan 1. Ik raakte mijn focus even helemaal kwijt en ook in de rest van de groep ontstond chaos.” Adam Kszczot, Thijmens grootste concurrent, stapte vervolgens buiten de baan bij een inhaalmanoeuvre. “Bij het ingaan van de laatste bocht kon ik mezelf herpakken en zette ik mijn eindsprint in.” Met een goed laatste rechte stuk waren het Kszczot en Kupers die vochten voor de eindoverwinning, waarbij eerstgenoemde als eerste over de finish kwam. Kszczot”s misstap leidde uiteindelijk echter tot diskwalificatie, waardoor Thijmen alsnog de winst toebedeeld kreeg.

Appingedam
Jacelyn Gruppen stond aan de start van de 10km bij de Unive Stadsloop in Appingedam. Toen we haar na de race spraken was ze gefrustreerd en teleurgesteld: “Ik had een off-day”, vertelde ze. “Naast dat ik te hard gestart was, had ik vanaf het begin al geen goede benen. Toen ik na 2km moest lossen kwam ik alleen te lopen en kreeg ik veel verval.” Hoewel ze uiteindelijk nog als eerste noorderling wist te finishen, was ze niet te spreken over de 35.36 waarop de klok stil bleef staan.

Bottrop
Damien Bourguin vertrok naar het Duitse Bottrop om zich te revancheren op de 400m horden. Deze wedstrijd was tevens zijn laatste kans om zich te kwalificeren voor de Franse nationale kampioenschappen. Een 51-er was nodig om deelname aan dit toernooi te garanderen. Helaas moest Damien in deze race genoegen nemen met een eindtijd van 53.79. “I would like to apologize to all my fans after this slow 53,” sprak hij na de wedstrijd. De Fransman zal na een zomer in zijn thuisland aan het eind van de zomer nog eenmaal terugkeren naar het hoge noorden.