Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Steenwijk – De Trainingspakkenwedstrijd in Steenwijk is voor veel atleten van Team 4 Mijl de eerste baanwedstrijd van het nieuwe seizoen. De wedstrijd wordt vaak gezien als de jaarlijkse nulmeting na het winterseizoen. Er stonden ditmaal 7 atleten en enkele hazen aan de start van de 5000 meter. Maarten Hindriks wist de wedstrijd uiteindelijk op zijn naam te schrijven.

De atleten werden in het heerlijke namiddagse zonnetje weggeschoten voor het laatste onderdeel van de Trainingspakkenwedstijd: de 5000 meter. De kop van de wedstrijd werd al snel gevormd door Maarten Hindriks, Fabian ten Kate en haas Wessel van Veenen. Wessel had instructies gekregen om voor het tweetal tot 3000 meter tempo te maken. “Het idee was om samen met Fabian en Wessel als haas op een tijd van 15.10  weg te gaan en om dan na 3000 meter door te versnellen, om zo mogelijk nog een tijd onder de 15 minuten te lopen”, vertelde Maarten. Al snel bleek het tempo iets te hoog te liggen voor Fabian, die al na twee ronden een gaatje moest laten. “Wessel zette mij perfect af na 3000 meter op 9.06. Terwijl het plan was om door te versnellen, kwam ik daarintegen compleet stil te staan: de laatste 2 kilometer waren een lijdensweg,” aldus Maarten. Hij finishte uiteindelijk als eerste in een tijd van 15.32.81. Fabian werd tegen het einde van de wedstrijd bijgehaald door de nummer drie in de wedstrijd, Arjan Marchand. Dit liet Fabian niet over zijn kant gaan en hij reageerde met twee furieuse slotrondes waarin hij wegliep van Marchand. Fabian zette de klok stil na 15.44.84.

Bij de vrouwen werd de kop van de race gevormd door Ellen Jansen, Jolien de Waard, haas Jordy Dikkers en Vitalist An Bennema. Jordy liep stabiel tempo voor deze groep vrouwen. Na 3000 meter begon Jolien langzaam te lossen, 1000 meter later wist An Bennema weg te lopen van Jordy en Ellen. Bijna 10 seconden na An kwam Ellen als tweede vrouw over de meet in 17.48.93. Jolien die zich in de laatste ronden nog wist te herpakken en daarmee wist in te lopen op Ellen, finishte als derde in 17.52.17.

Freek Lier had de dankbare taak om twee maal als haas op te treden. In de eerste serie hielp hij Carlijn Wagenaar in de jacht op haar PR; ze wilde graag een tijd onder de 19 minuten neerzetten. Carlijn kampte sinds de zomer van 2017 met een slepende teenblessure. Sinds de trainingsstage op Lanzarote is de 800-meter-specialiste weer fatsoenlijk aan het trainen. Helaas wist Carlijn in haar eerste wedstrijd sinds haar blessure net niet de 19 minuten te slechten. Ze strandde uiteindelijk op 19.03.85. “Ondanks dat ik mijn streeftijd vandaag niet haalde overheerst er nu toch vooral tevredenheid: ik heb er alles uitgehaald wat er in zat vandaag en ik zie deze prestatie als een mooi bewijs dat het met de conditie wel goed zit,” besloot Carlijn.

In de tweede serie mocht Freek opniew aan de bak als haas. Dit keer mocht hij Jelmer Lenstra vergezellen bij zijn eerste 5000 meter op de baan ooit. De atleten van Team 4 Mijl vertrokken op een tijd van 16.15. Bijna vijf seconden na het verstrijken van deze streeftijd zette Jelmer de klok stil op 16.19.82.

Tot slot maakte ook Danique Gimbrere haar debuut op de 5000 meter. Ook de A-juniore werd vergezeld door een persoonlijke haas: revalidatie trainer Machteld Mulder. “Ik vond 5000 meter heel lang en ik was blij dat ik Machteld bij me had als haas, want daardoor kon ik wel hard door blijven lopen. Aan het einde was ik helemaal kapot, maar ook voldaan met mijn prestatie.” Ze finishte in 20.14.81.