Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Apeldoorn – De tweede dag van het NK Indoor in Apeldoorn is uitstekend verlopen voor Team 4 Mijl.  Thomas van Laar behaalde goud op de 800 meter, geflankeerd door Jaap Gerben Vellinga met zilver. Leonie van Vliet sprintte op de 200 meter naar een zilveren medaille, Suzanne Voorrips pakte brons op de 800 meter en Niek Blikslager greep ook het brons op de 1500 meter. Met de twee medailles van zaterdag opgeteld behaalde Team 4 Mijl zeven medailles dit NK Indoor.

200 meter
Leonie beet vandaag het spits af in de series van de 200 meter. Zij kwalificeerde zich eenvoudig voor de finale in 24.71. Ook Dominique Veninga ging als tijdsnelste door naar de finale met 25.47. Drie uur later stond de finale op het programma. Leonie snelde naar een tweede plaats met 24.60 en greep zo het zilver. ‘Ik ben super blij met mijn zilveren medaille! Ook een indoor pr. Van tevoren had ik wat hamstring klachten dus of ik zou starten was wat onzeker. Toch gelopen en onder deze omstandigheden ben ik heel tevreden, en nu outdoor op naar de echt snelle tijden!’, sprak een glunderende Leonie. Dominique verbeterde haar tijd van de serie net niet en kwam als vijfde over de streep in 25.50. ‘Al met al ben ik tevreden over dit weekend met pr’s op de 200 en 400 meter’, zei Dominique.

800 meter
Suzanne kon vanuit de start de derde positie innemen achter Danaïd Prinsen en Sanne Verstegen. Danaïd ging voortvarend van start en hield dit tot het einde vol. Suzanne kon de eerste drie rondes goed meekomen, maar moest in de laatste ronde het tweetal laten gaan. ‘meer zat er niet in, 2.06.41 is een goede tijd voor waar ik vandaan kom. Ik ben erg blij met dit resultaat en ik heb zin om weer stappen te gaan maken richting het outdoor seizoen’, zei Suzanne achteraf.

De mannen stonden met vier man sterk in de finale. Bram Buigel nam na de start de kop en bepaalde het tempo. In de laatste ronde nam Thomas over, met Jaap Gerben in zijn kielzog. Thomas kon goed doortrekken en het goud grijpen in 1.51.66: ‘Ik ben zeer tevreden met de winst, kon precies mijn strijdplan volgen en dit was zo een perfecte uitvoering denk ik’. Jaap Gerben snelde naar het zilver in een tijd van 1.52.20. Daarachter was strijd om het brons ongemeend spannend. Met een duik richting de streep kwam Bram achtduizendste van een seconde te kort. ‘Podium of jodium, het werd jodium’, aldus Bram. Zijn tijd was exact 1.52.519. Wessel van Veenen was de vierde man in de finale en hij hoopte vooraf de kop te kunnen pakken. Dit lukte hem niet en daarna probeerde hij tussen 250 en 300 op te schuiven, waardoor hij een gaatje aan de binnenkant liet vallen. ‘Hier probeerde een andere atleet in te duiken, dat voorkwam ik maar daardoor werd ik zo uit balans gebracht dat ik de binnenbaan in struikelde. Einde finale, wel zuur, maar blij dat ik er weer stond.’, aldus een nuchtere Wessel.

Foto’s: EJAM MAAIL

1500 meter
De finale begon kalm, zoals zo vaak in een tactische 1500 meter race. Niek liep zuinig aan de binnenkant en kon goed meekomen met een versnelling na 700 meter. ‘Ik kon twee keer net niet inhalen, dat kostte energie, maar ik had uiteindelijk genoeg energie over om de derde plek te verdedigen’, aldus de tevreden winnaar van het brons. Zijn tijd van 3.57.00 was slechts voor de statistieken.

3000 meter
Maarten Hindriks en Fabian ten Kate namen deel aan het langste loopnummer van de dag, de 3000 meter. Maarten liep naar een keurige tiende plek in een nieuw persoonlijk record van 8.33.70. ‘Hier ben ik voor nu tevreden mee. Ik denk dat mijn basis op dit moment redelijk goed zit en ik ben heel benieuwd hoe hard ik straks outdoor ga lopen als ik wel specifieke trainingen ga draaien!’, sprak Maarten. Fabian was helaas minder fit dan hij had gehoopt en klokte als twaalfde af op 8.53.49. ‘Een griepje heeft een paar weken geleden roet in het eten van de voorbereiding gegooid. Ondanks dat ik voorzichtig achter in het veld startte, was de vorm simpelweg niet aanwezig waardoor ik mezelf al vrij snel tegenkwam.’