Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Apeldoorn – De eerste dag van het NK Indoor in Apeldoorn leverde Team 4 Mijl twee medailles op. Op de 3000 meter bij de vrouwen liep Elisa de Jong naar het zilver en bemachtigde Ellen Jansen het brons. Verder kwalificeerde vijf Team 4 Mijl mannen zich voor de finales van morgen; Bram Buigel, Jaap Gerben Vellinga, Thomas van Laar en Wessel van Veenen op de 800 meter en Niek Blikslager op de 1500 meter.

3000 meter
Op de 3000 meter bij de vrouwen stonden zes atletes aan de start. Het was vooraf duidelijk dat Elisa en Ellen voor de medailles konden strijden en dat deden ze dan ook met verve. De eerste kilometer deden de dames het redelijk kalm aan, waarna Elisa in de tweede kilometer het heft in handen nam en versnelde. Ellen liep gecontroleerd op de vierde plaats om in de laatste meters het podium te kunnen bestijgen. Elisa kon niet mee in de laatste rondes toen concurrent Lotte Krause versnelde. Elisa kwam als tweede over de finish in 10.02.70, Ellen volgde als derde in 10.08.39.

1500 meter
Niek liep in de tweede serie en wist dat een plek bij de eerste drie direct recht gaf op de finale. Hij liep een degelijke race en finishte als tweede in 3.58.54 en plaatste zich zo voor de finale. Zonder duidelijke favoriet voor het goud zal het morgen een spannende strijd worden voor de drie podiumplaatsen.

800 meter
Suzanne ging van start in de vierde en laatste serie en wist precies wat ze nodig had om door te gaan naar de finale. ‘De eerste 2 rondes gingen heel rustig met een doorkomst van 66 seconden, toen heb ik de derde rond gas gegeven en liep ik heel gemakkelijk weg bij de twee meiden die in mijn rug zaten.’ meldt Suzanne. Zo liep Suzanne gecontroleerd naar de eerste plaats in haar serie. Morgen zal er meer van haar gevraagd worden. Ze kijkt uit naar de strijd met sterke tegenstanders.

Vijf mannen van Team 4 Mijl liepen de serie op de 800 meter, zonder uittredend Nederlands kampioen Thijmen Kupers, die daardoor ruim de tijd had om de jeugd een onvergetelijke dag te bezorgen. Bram mocht als eerst van start en gaf gelijk het goede voorbeeld door naar de winst te snellen in een tijd van 1.53.36. Jaap Gerben kwam in de derde serie tot een tijd van 1.52.36, ruim voldoende om als eerste te finishen. Hij was dan ook goed gemutst na zijn race: ‘Easy naar de seriewinst. Ik ga mijn best doen om de titel te pakken morgen!’. Thomas, Wessel en Tom de Leeuw liepen in de vierde en laatste serie, waardoor ze wiste welke tijd nodig was om als tijdsnelste door te gaan naar de finale. Wessel nam de kop en Thomas nam na 500 meter over, om even later als eerste en tweede over de finish te komen. Thomas liep naar 1.51.38 en Wessel kwalificeerde zich met 1.52.62 als tijdsnelste. Wessel vertelt: ‘In een nieuwe seasons best door naar de finale, zeker tevreden voor vandaag! Morgen weer een nieuwe ronde, kijken of ik mee kan strijden voor eremetaal’. Tom finishte als vierde in de serie en kwam tot een tijd van 1.58.13.

400 meter
Vier vrouwen van Team 4 Mijl stonden ingeschreven op de 400 meter. Een finaleplaats behalen zou een hele opgave worden gezien het sterke veld. Dominique Veninga mocht het bal openen en kwam tot een nieuw persoonlijk record in haar serie. Haar tijd van 56.31 bleek niet genoeg om de finale te bereiken. In de tweede serie zou Floortje van Kampen starten, maar ze meldde zich na haar warming-up af met harmstringklachten. Bernice Meijer kon in de derde serie geen potten breken en liep naar een tijd van 58.55. Dit betekende  voor Bernice wel een snelste seizoenstijd. Henderyke Wonink liep in de vierde serie ook een beste seizoenstijd met 57.58 en finishte als derde.