Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Apeldoorn

De eerste dag van het NK indoor was succesvol te noemen. Naast de eerste medaille voor het team werden er vier finaleplaatsen voor morgen zekergesteld en drie persoonlijke records verbeterd.

Na een bronzen plak vorig jaar op de 800 meter slaagde Jetske van Kampen er deze keer op de 1500 meter in om als derde te finishen. De race ging de eerste ronden langzaam van start, tot Jetske er na 800 meter voor koos om het tempo op te schroeven. Na 1000 meter snelden Lotte Krause en Britt Ummels haar voorbij. Even leek Jetske nog aanspraak te maken op het zilver, maar brons was vandaag het hoogst haalbare. ‘Ik kon goed meelopen, maar de laatste 400 gingen Britt en Lotte echt te hard. Toch ben ik heel tevreden met mijn medaille!

Eerder op de dag werden de series van de 800 meter gelopen. In de eerste serie kon Thije Tjebbes goed volgen met het hoge aanvangstempo, en werd hij beloond met een nieuw persoonlijk record van 1.55.81. ‘Dit was voor mij een bijna perfecte wedstrijd. Ik kon me goed optrekken aan de jongens van Team Distance Runners en tot de finish blijven strijden.‘ Bram Buigel, Tom de Leeuw en Thomas Kwint zaten bij elkaar in de derde serie, en hadden een plan gemaakt om samen door te kunnen naar de finale. Het plan moest echter na 100 meter al gewijzigd worden, omdat er een concurrent op kop kwam te lopen. Hierdoor moest Bram Buigel eerder naar de leiding om het tempo hoog te houden, maar daarna kon hij gecontroleerd naar de overwinning lopen. ‘Ik was mega gespannen voor de race want ik moest toch maar even de finale halen. Morgen ga ik strijden voor de medailles!‘, aldus Bram. Tom de Leeuw zorgde voor de verrassing van de dag door zich in het kielzog van Bram met een nieuw record van 1.53.35 te plaatsen voor de finale. ‘Ik wist van tevoren dat ik goed in vorm was, maar dat het lastig zou zijn een finaleplaats te behalen. Ik ben erg blij dat het is gelukt in een nieuw PR, morgen kijken of ik nog meer kan laten zien!’ Thomas Kwint had zijn dag niet en kwam na 2.06.16 over de streep.
Bij de dames plaatste Suzanne Voorrips zich eenvoudig voor de finale door haar serie te winnen. ‘Ik probeerde een strak tempo te lopen voor Annet, wat voor haar een PR opleverde. Morgen gaat het er écht om, zin in!‘ Annet Fledderus had zoals genoemd baat bij het haaswerk van Suzanne, met een nieuw record van 2.16.30 liep zij een sterke wedstrijd.

Bij de 400 meter dames gaan we Marit Dopheide morgen terug zien in de finale. In de laatste van 4 series werd ze tweede, maar haar nieuwe seizoensbesttijd van 54.66 was genoeg om door te gaan. Verder maakte vooral Dominique Veninga indruk door met haar tijd van 56.37 weer in de buurt te komen van haar persoonlijk record uit 2018. ‘Elke wedstrijd dit indoorseizoen ging een stukje sneller, ik ben heel tevreden met deze race!‘ Floortje van Kampen, Eva Mollema en Danique Gimbrere kijken minder tevreden op hun races. Floortje gaf aan heel zenuwachtig te zijn voor haar race, waardoor ze verkrampt ging lopen. ‘Dit is jammer voor nu, maar wel een leermoment voor een volgende keer.’ Danique liep een tijd van 59.97, een halve seconde langzamer dan haar record. ‘Ik ben niet echt tevreden want ik ging over het geheel te langzaam. Aan de andere kant was ik aan het begin van het seizoen wel tevreden geweest met deze tijd, wat iets zegt over mijn progressie deze winter.’ Eva Mollema kwam tot een tijd van 59.79.