Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Breda – Dag twee van de Nederlandse Kampioenschappen ging voor Team 4 Mijl flitsend van start. Suzanne Voorrips liep in een sterke race naar de zilveren medaille op de 800 meter. Jetske van Kampen stelde even later op overtuigende wijze een finaleplek op de 1500 meter zeker. Vervolgens zagen we ook Leonie van Vliet zich gemakkelijk plaatsen voor de finale morgen, op de 200 meter. De dag werd afgesloten met de finale over 5000 meter.

In de 800 meter finale kwamen de drie vrouwen die streden voor de titel zij aan zij het laatste rechte stuk op. Bregje Sloot had op het laatste stuk helaas betere benen dan Suzanne, maar Suzanne behaalde wel een prachtige zilveren plak. “Ik liep voor de winst en ik heb de vooraf besproken tactiek goed uitgevoerd. Helaas was ik vandaag niet de beste, maar desalniettemin is dit een mooie zilveren medaille! Ondanks mijn korte voorbereiding dit seizoen heb ik toch een goede vorm gevonden en ik kijk dan ook uit naar de wedstrijden die nog komen gaan!”
Bram Buigel pakte in de finale direct de kop, maar het lukte helaas niet om mee te strijden voor de medailles.

Voor de 1500 meter atleten ging het vandaag om kwalificatie voor de finale van morgen. De eerste vier plaatsten zich rechtstreeks. In de rug van Britt Ummels nam Jetske in de laatste 1,5 ronde afstand van de rest van het veld en liet zien morgen mee te kunnen strijden voor de titel.
Nick Marsman en Wessel van Veenen waren  de troeven van Team 4 Mijl op de 1500 meter mannen. De eerste serie was een harde race. Nick probeerde energie te sparen om zo aan het einde nog te kunnen versnellen. “Met een sterke laatste 300 wist ik in 3.48.92 te finishen, dat is 4,5 seconde harder dan mijn vorige wedstrijd, dus ik ben tevreden!” Wessel kennen we vooral van de 800, maar na een paar sterke 1500 meter races dit seizoen koos hij dit jaar voor de 1500 op het NK. “Het plan was om de trein de eerste 400 meter een beetje op gang te trekken en dan de kop over te laten nemen. Dit gebeurde echter niet, dus ik liep zelf verder op tempo 3.45. 250 meter voor de finish kwamen er ineens zes mannen overheen, waardoor ik helaas in de series strandde.”

Op de 200 meter stonden er twee atletes aan de start die we ook gisteren al in actie zagen. Leonie liep gisteren al de 100 meter en haalde vandaag overtuigend de finale op de dubbele afstand. “De start was niet goed, maar de rest van de race wel. Ik liep ondanks de tegenwind een pr met 0.01 seconde, dus ik hoop morgen nog harder te lopen en een medaille te halen!” Eva Mollema liep gisteren al een sterke 400 meter en ook vandaag zette ze weer een goede prestatie neer. “De series verliepen goed, maar de tijd viel een beetje tegen. Door de korte tijd tussen series en halve finale wist ik niet hoe ik zou herstellen, maar dit ging goed. Als ik de volgende keer geen 400 in de benen heb is het zeker mogelijk om mijn pr aan te scherpen!”

De dag werd afgesloten met de langste afstand van dit toernooi, de 5000 meter. Niek Blikslager behaalde in een sterk veld een mooie vijfde plaats, met 14.00.45 liep hij bovendien een klein pr.  De snelste groep ging net iets te hard. Uiteindelijk kwam ik nog in de buurt van plek vier, maar helaas net niet. Ik ben heel blij dat ik weer terug ben op niveau en ik wil de komende weken nog een aantal pr’s gaan aanvallen!  Tom Hendrikse werd tiende in 14.15.50. “Het was tactisch een moeilijke race. Tot 3 kilometer verliep de wedstrijd goed. Bij 3 kilometer kon ik nog aardig versnellen, maar met de tempoversnelling daarna kon ik niet meer mee. Een tiende plaats was niet waar voor ik kwam helaas, volgend jaar nieuwe kansen!” Jolien de Waard werd ook tiende in een tijd van 17.18.86. “De race begon langzaam, waardoor er helaas geen pr in zat. Ik ben redelijk tevreden en ik hoop dit seizoen nog onder de 17 minuten te duiken.”