Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Het NK cross, zowel kort als lang wordt dit jaar op een prachtige locatie gehouden. De Wildste Tuin van Nederland, Netl, speciaal aangelegd voor evenementen, is nu ook het strijdtoneel van de cross. Voor het team waren Jordy Dikkers en Tom de Leeuw aanwezig voor de korte cross, Niek Blikslager voor de lange en bij de dames bestond de delegatie uit Elisa de Jong, Ellen Jansen voor de korte en was het aan Jacelyn Gruppen om mee te dingen voor eremetaal op de lange afstand.

‘s Ochtends op een voor februari zeer warme en zonnige dag was het eerst de beurt aan de mannen op de kortste afstand, 2500 meter over zand, modder en gras. Jordy, die helaas verstek heeft moeten laten gaan bij Schoorl, was gebrand op een goeie revanche bij de cross. Tom liep vorige week nog wel indoor, maar ook hij was met hoge ambities naar Netl afgereisd. De mannen startten voortvarend en Jordy liep uiteindelijk naar een nette 12e klassering toe. Tom kon minder potten breken en strandde als 41e.

Daarna was het aan de vrouwen opende korte cross. Net als Tom liep Elisa vorige week nog indoor en behaalde ze daar een bronzen medaille. Hoewel ze daar zeer blij mee was, zou ze zich niet zomaar haar meerdere erkennen in de concurrentes die ook vandaag aan de start staan. Elisa:”De eerste ronde werd er hard gestart door Jetske en Britt, die vorige week nog voor mij finishte indoor, ik liep derde. Met het ingaan van de tweede ronde pakte ik het ‘harde’ stuk zand voordat we de zandheuvel op moesten en de zandvlakte over de laatste ronde in gingen. De rest pakte hier verbazingwekkend het zachte zand. Zo lag ik opeens op eerste bij het ingaan van de laatste ronde en was het gat geslagen. Compleet gesloopt, maar ontzettend blij finishte ik. Goud!” De eerste medaille vandaag is dus goud! Ellen finishte niet lang daarna op een 12e plek:”Omdat ik crossen zo leuk vind, mocht ik het NK als een extraatje van het winterseizoen nog meepakken. Desondanks kwam ik niet voor de lol maar voor een goede klassering, de top 10 was mijn doel. De start moest hard zodat ik in een goede positie het parcours zou betreden. Nou, dat heb ik geweten. Ik startte hard en zat daardoor wel op een goede positie, maar daarna heb ik nog 2,3km moeten afzien! Top 10 is dan niet gelukt, maar 12e op een NK als extraatje is ook niet slecht.

Dan is het de beurt aan de langeafstandslopers. De vrouwen, vertegenwoordigd door Jacelyn, de mannen vertegenwoordigd door Niek. Eerst de beurt aan de vrouwen. Waar Jacelyn net naast het podium greep op de 10km in Schoorl zou ze er vandaag alles aan doen dit niet weer te laten gebeuren in Netl. Met een sterk veld was het allerminst zeker dat ze een medaille zou kunnen halen, maar dat de adrenaline werkte bleek:”Jasmijn sloeg in de eerste ronde al een gat. Ik heb dit geprobeerd dicht te lopen, maar werd toen na de eerste ronde ingehaald door Andrea en Ruth. Even dacht ik dat ik weer vierde zou worden, maar nadat Andrea bij ons weg liep, konden we haar in het begin van de derde ronde weer inhalen. Helaas was Ruth sterker in de eindsprint in het zand. Ik liep echter een sterke race, dus blij met brons!” Iets minder succesvol was Niek bij de mannen. Hoewel een zeer nette 8e plek, was dat niet waarvoor hij gekomen was. ”Als je niet meer in vorm bent wordt het lastig. Eigenlijk bijna net zo stuk gegaan als Schoorl, maar in een cross kan je niet rollen dus sta je gewoon stil”, besloot Niek kort over zijn race.