Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Op de slotdag van het NK Atletiek in Den Haag wint Leonie van Vliet de tweede NK medaille voor Team 4 Mijl. Ze werd derde in de finale en neemt het brons mee naar huis. Op de 1500 meter konden Elisa de Jong, Ellen Jansen en Lianne van de Belt zich niet mengen in de strijd om de medailles.

200 meter
Leonie van Vliet liep gisteren soeverein naar winst in haar halve finale van de 200 meter en wist zich daarmee direct te kwalificeren voor de finale van vandaag. In die halve finale wist ze de derde tijd van de dag neer te zetten. In de finale liet Leonie zich van haar beste kant zien. “Ik wist wel dat het goed zat met de vorm en dat een medaille er wel in kon zitten. Het zat allemaal dicht op elkaar.” Ze snelde in de finale naar een tijd van 23,91. “Ik liep wel een goede race op zich, start was goed, en ik kon aan het eind goed doortrekken” Haar tijd bleek genoeg voor een nette derde plek. Hiermee behaalde ze de tweede medaille voor Team 4 Mijl van dit Nederlands Kampioenschap. “Ik ben heel blij met mijn medaille! Ik had bij het opkomen van het rechte stuk wel door dat ik vierde lag. Bij de finish dacht ik wel dat ik derde was, maar ik had wel even de uitslag nodig om het te bevestigen.”

1500 meter
Gisteren wisten Elisa de Jong, Ellen Jansen en Lianne van de Belt zich te kwalificeren voor de finale van vandaag. Meteen na het startschot was het duidelijk dat het een snelle race zou gaan worden. Maureen Koster begon met tempo lopen en trok het deelnemersveld op een lint. Elisa wist met de eerste groep mee te lopen. Ellen en Lianne kozen er voor om hun eigen tempo te gaan lopen. Vooraan ging het dusdanig hard dat Elisa in de derde groep kwam te lopen: zij zou samen met Dagmar Smid en Lysanne Wilkens gaan strijden om de vijfde plek. Uiteindelijk bleek Elisa de sterkste van deze drie dames en finishte ze als vijfde in 4.23,18. “Van te voren wist ik dat een podiumplek erg moeilijk zou worden. Ik hoopte op een snelle race en dat ik misschien mijn persoonlijk record nog kon aanscherpen. Dat lukte helaas niet. Ergens hoopte ik dat ik nummer drie en vier nog kon terughalen, maar het verschil was te groot, ze waren erg sterk.” Achter Elisa finishten Ellen en Lianne respectievelijk als tiende en twaalfde in 4.33,71 en 4.34,69. Ellen en Lianne toonden zich teleurgesteld na de finale. Ellen: “Vooraan ging het te snel en daardoor was ik genoodzaakt om een gat te laten vallen. Ik leidde de achtervolgende groep, maar werd daardoor de perfecte springplank voor de andere loopsters.” Lianne: “Meer zat er niet in voor mij. Ik ben tevreden dat ik in ieder geval de 1500 meter finale heb bereikt en dat ik heb mogen meestrijden. Alleen jammer dat ik mijn vorm van een aantal weken geleden niet meer had en dit niet heb kunnen laten zien op het NK.”