Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Op dag drie van het Nederlands kampioenschap atletiek kwamen slechts vier atleten van Team 4 Mijl in actie. Geen van hen lukte het om met een medaille huiswaarts te keren. Het was daarmee de eerste keer sinds 2007 dat er door Team 4 Mijl geen medailles behaald werden op een Nederlands Kampioenschap. Lees hieronder het verslag van de gelopen finales over 200 meter vrouwen en de 1500 meter voor mannen en vrouwen.

Apeldoorn – Nick Marsman en Job IJtsma stond een zware taak te wachten op de 1500m, waar zij liepen in een zeer sterk deelnemersveld. Vanaf de start lag het tempo hoog, maar desondanks bleef de gehele groep lange tijd dicht bij elkaar. Met nog 400m te gaan zetten enkele atleten hun versnelling in, waarop Job en Nick moesten reageren. Job kon nog enige tijd mee, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de andere atleten. Hij finishte als vierde, op enkele seconden gevolgd door Nick die als achtste binnenkwam.

Jetske van Kampen kreeg voorafgaand hoge verwachtingen toebedeeld. De afgelopen jaren wist zij op verschillende NK’s medailles in de wacht te slepen. Daarbij had ze dit seizoen één van de snelste tijden van het deelnemersveld. De atlete koos direct na het startschot de aanval, een tactiek die haar uiteindelijk de kop koste. Jetske analyseerde haar race als volgt: “Ik opende de te hard en liep daarna niet hard genoeg meer door, waardoor de rest van het veld te makkelijk kon aanhaken en meelopen.” Met deze tactiek trok ze het veld op een lint en wist ze geen gat tussen haar en de anderen te slaan. Met nog drie honderd meter te gaan zakte ze terug naar plaats drie, een plek die ze op het laatste rechte stuk naar de finish ook af moest staan. Jetske zakte door het veld heen en moest uiteindelijk met een 6e plek genoegen nemen. “Ik ben erg teleurgesteld over mijn race. Ik had graag willen laten zien hoe mijn vorm is op dit moment.” Blikte Jetske terug op haar wedstrijd.

Leonie van Vliet moest het in de finale van de 200m opnemen tegen internationale topatletes als Femke Bol, Lieke Klaver en Jamile Samuel. Leonie startte vanuit baan vier, met Bol en Klaver aan weerszijden. Met een goede start wist ze goed mee te lopen met de snelste atleten van het veld, maar moest ze desondanks al snel genoegen nemen met een vijfde plek.

Omslagfoto: Bjorn Paree