Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Op deze laatste dag van het NK stond er nog voor drie Team 4 Mijl atleten een finale op het programma. Leonie van Vliet liep een zeer snelle 200 meter. Marit Dopheide liep een sterke 400 meter, Jetske van Kampen greep helaas net naast een medaille op de 1500 meter en eindigde op de ondankbare vierde plaats. 

Leonie liep vanuit baan acht met 23.16 naar een dik pr, een clubrecord en een negende plaats op de allertijden ranglijst van Nederland! “Ik ben heel tevreden over mijn race. De start was beter dan gisteren. Ik wilde heel graag een medaille, maar er werd keihard gelopen door iedereen. Uiteindelijk eindigde ik twee honderdste buiten het podium, maar met een pr, een clubrecord en een negende plaats allertijden ben ik heel tevreden!”

Marit Dopheide liep in een finale van hoog niveau een tijd van 53.57 seconden. “Ik heb een erg dubbel gevoel: aan de ene kant mag ik blij zijn dat ik hier pijnvrij kon strijden met de Nederlandse top en sneller loop dan in de halve finale, aan de andere kant baal ik dat ik zesde word. Ik liep zelf geen slechte race, maar de concurrentie was echt goed vandaag.”

In de 1500 meter finale gingen twee dames snel van start. Jetske koos ervoor om niet te volgen, maar in het groepje daarachter te blijven. In de eindsprint voor het brons kwam ze helaas net te kort. “Ik ben wel teleurgesteld. Ik had achteraf misschien gedurfder moeten lopen, maar omdat het zo hard ging in het begin durfde ik niet mee te gaan, wat me uiteindelijk denk ik een medaille heeft gekost.”

Omslagfoto: Erik van Leeuwen