Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Zeven atleten kwamen vandaag in actie op dag 1 van het Nederlands kampioenschap atletiek in Apeldoorn. Sterke prestaties werden geleverd, het eerste eremetaal bleef nog uit. Lees hieronder het verslag van de gelopen races op de 100 meter dames, 800 meter mannen, 400 meter horden dames, 400 meter dames en de 3000 meter steeplechase mannen.

Apeldoorn – Rond 5 uur in de namiddag klonk het startschot voor de eerste Team 4 Mijl-atleet in actie op het NK outdoor in Apeldoorn. Eva Mollema beet hier het spits af op de 100 meter. In de laatste van vijf series finishte zij als vijfde en klokte zij een tijd van 12,54 seconden, wat niet genoeg was voor een plek in de halve finale. Leonie van Vliet mocht vanwege haar snelle persoonlijk record de series overslaan en direct van start gaan in de halve finale. Met een tweede plek in haar serie en een tijd van 11,53 seconden plaatste zij zich voor de finale, waar zij vervolgens naast de medailles greep. Leonie finishte in de een sterk bezette finale als zesde. Morgen zal ze een nieuwe kans krijgen om een medaille te bemachtigen en wel op de 200 meter. Ook Eva gaat hier van start en zal om 13:47 uur opnieuw voor een plek in de halve finale strijden. De halve finales worden om 15:35 uur gelopen, met in ieder geval Leonie en hopelijk dus ook Eva in de startblokken.

Om 17:30 uur was het tijd voor actie op de 800 meter. Zowel Bram Buigel als Thije Tjebbes startte in de derde en laatste serie. Beide mannen stonden met een finaleplaats als ambitie aan de start. Het plan was dat Thije Bram zou volgen, die vervolgens door tempo te maken zijn teamgenoot naar een plek in de finale zou helpen. Thije finishte als vierde in een tijd van 1:50,47, helaas niet genoeg om als tijdsnelste door te gaan naar de finale. “Op 200 meter was de race rommelig, waardoor ik op de verkeerde plek terecht kwam en veel in baan 2 heb gelopen. Uiteindelijk lukte het niet om dit goed te maken, maar liep ik wel mijn tweede tijd ooit! Nu op naar de 1.49! “, deed Thije achteraf met gemengde gevoelens verslag. Bram imponeerde in de series door van kop af aan naar de winst te lopen in 1:49,30 en zich zo met een grote Q te plaatsen voor de finale van morgen. Zijn doel voor de finale is duidelijk: “Ik zal er niet om liegen, ik ga voor een medaille”. Het startschot voor de finale zal om 14:28 uur gelost worden.

Ook Danique Gimbrère mag morgen nog een keer in actie komen. De atlete plaatste zich overtuigend voor de finale op de 400 meter horden. Zij won haar serie ruimschoots in 1:01,81, wat een persoonlijk record betekent en waarmee zij laat zien dat ze zeker tot de medaillekandidaten behoort. “Dit was een goede race, ik ben erg blij met vandaag! Nu kijken of ik morgen kan strijden om een medaille!”, vertelde Danique achteraf. Morgen om 14:55 uur zien we of Danique een NK-medaille in de wacht kan slepen.

Op de vlakke 400 meter ging Dominique Veninga van start in de derde halve finale. Zij wist zich met een derde plek in 56,11 seconden net niet als tijdsnelste te plaatsen voor de finale van morgen.

Paavo de Leng sloot de eerste dag van het NK af op de 3000 meter steeplechase. Hij liep een zeer sterke race in een tijd van 9:18,03, maar kwam met tweeënhalve seconden net tekort voor het podium. Ondanks hij het brons met een vierde plek kon ruiken genoot Paavo volop van zijn eerste NK senioren: “Een kampioenschap is zo gaaf. De sfeer, de tactiek, de spanning, het publiek, de echte toppers: alles is zo inspirerend en motiverend. En als bonus een PR lopen met 8 seconden maakt mijn NK geslaagd”, aldus een meer dan tevreden Paavo.

Morgen staat een spannende dag te wachten met opnieuw medaillekansen. De volgende atleten komen in actie:
11:20 5000 meter finale mannen (Nik Lemmink)
13:47 200 meter series vrouwen (Eva Mollema)
14:28 800 meter finale mannen (Bram Buigel)
14:55 400 meter horden finale vrouwen (Danique Gimbrère)
15:35 200 meter halve finale vrouwen (Leonie van Vliet, Eva Mollema?)
16:30 1500 meter series mannen (Job IJtsma, Wessel van Veenen, Nick Marsman)
17:00 1500 meter series vrouwen (Jetske van Kampen, Jasmijn Sibma)

Omslagfoto: Bjorn Paree