Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Vandaag was dag één van het NK 2020, een editie die we ons nog lang zullen herinneren. Waar normaal volop publiek op de tribunes zit, was dat dit jaar niet toegestaan vanwege de coronapandemie. Het publiek kon thuis meekijken via de livestream. We kunnen spreken van een succesvolle dag, want de atleten van Team 4 Mijl behaalden maar liefst negen finaleplaatsen. De 100 meter finale werd vandaag al gelopen en Leonie van Vliet behaalde daarin een vijfde plaats. 

Om even voor 11.00 ging de 400 meter van start als eerste looponderdeel. Dit leverde maar liefst twee finaleplaatsen op voor Team 4 Mijl. Marit Dopheide kwalificeerde zich voor de finale door naar een tweede plek in haar serie te lopen. ‘Ik ben niet helemaal tevreden met mijn race, maar het bemachtigen van een plaats in de finale was het belangrijkst en dat is gelukt!’ Dominique Veninga plaatste zich als tijdsnelste en zal morgen haar debuut maken in de 400 meter finale. ‘Ik wist dat de finale mogelijk was, maar aangezien mijn vorige races niet heel goed gingen, was ik niet zeker of het zou lukken. Ik liep een goede race en 56.34 is mijn één na beste tijd van het seizoen. Morgen nog één keer alles geven!’ Danique Gimbrère liep met 58.54 een pr van drie honderdste. ‘Ik heb dit seizoen heel constant gelopen en had gehoopt op een uitschieter vandaag, maar goed ik ben blij dat ik vandaag mijn beste race van het seizoen heb gelopen!’

Thijmen Kupers liep in de 1500 meter series de snelste tijd. ‘In mijn serie zaten nog vier anderen die kans maakten op de finale. Het tempo in het begin was medium snel, maar na 700 meter begonnen we te versnellen. Met nog 400 meter te gaan voelde ik dat ik goede benen had en zette ik flink aan. De laatste 100 meter kon ik ontspannen naar de finish lopen. Lekker om de serie te winnen, dat geeft vertrouwen voor morgen. Een spannende finale waar zeker medaille kansen zijn!’ Job IJtsma plaatste zich als tijdsnelste voor morgen. Nick Marsman strandde in zijn eerste wedstrijd na een lange blessure in de series en kwam na 3.58.64 over de streep.
Bij d
e vrouwen wisten zowel Jetske van Kampen als Elisa de Jong naar seriewinst te lopen en ook hen zien we dus morgen terug in de finale. Jolien de Waard liep 4.40.10.

Leonie kwalificeerde zich in de halve finales van de 100 meter gemakkelijk voor de finale. ‘Gezien het hoge niveau wist ik dat een medaille moeilijk zou worden. Ik liep 11.57 en dat is een pr van één honderdste, dit leverde een vijfde plek op. De start ging niet heel goed, maar het laatste gedeelte wel. Aangezien ik door pijntjes de laatste weken een suboptimale voorbereiding had, ben ik tevreden met dit resultaat!’ Ook juniore Anduella Kwasiba zagen wij aan de start verschijnen in de halve finale van de 100 meter, zij liep 12.45.

Suzanne Voorrips won overtuigend haar 800 meter serie. ‘Alles ging volgens plan en ondanks de slechte weersvoorspellingen hadden we er zelfs een zonnetje bij! Ik ben klaar voor de finale morgen en heb er zin in!’ Annet Fledderus hoopte een plekje in de finale te bemachtigen, maar verloor helaas de eindsprint, waardoor ze als derde in haar serie eindigde. ‘Met een elfde plek en een nieuw pr van 2.12.66 kijk ik terug op een hele mooi seizoensafsluiter!’
Bram Buigel wist met een tijd van 1.50.56 als tijdsnelste een plek in de sterk bezette finale te bemachtigen. Wessel van Veenen greep dit jaar helaas naast een finaleplaats. ‘Het plan was om op de tweede plek te lopen en de andere mannen zo lang mogelijk af te houden. Helaas was mijn eindsprint de laatste 200 meter niet goed genoeg. Nu lekker op vakantie en opladen voor volgend seizoen!’ Thomas Kwint kwam tussen twee groepjes in te lopen wat het tot een lastige race maakte. ‘Ik heb alles gegeven wat ik waard was, maar er zat vandaag helaas niet meer in. Op naar volgend seizoen!’

Als laatste onderdeel van de dag stond de 5000 meter op het programma. Tom Hendrikse eindigde op een negende plaats in een sterk veld. ‘Ik heb met veel lef gelopen vandaag. Ik liep op kop en had verwacht dat iedereen volgde, maar dat was niet het geval. Ik besloot door te lopen en kwam in een pr door op drie kilometer. Daarna moest ik nog twee kilometer alleen tegen de wind in strijden en werd ik uiteindelijk negende. Ik ging voor een top acht klassering, maar met de negende plaats ben ik ook zeker tevreden!’ Maarten Hindriks moest helaas uitstappen. ‘Ik heb al een tijd last van mijn pezen en vandaag zou de laatste race worden. Na één kilometer voelde ik een tik in mijn pees en probeerde ik nog door te lopen, maar dat lukte niet meer.’ Jacelyn Gruppen werd vijfde in 16.45.95 en Lianne van de Belt behaalde een zesde plek in 16.50.65.

Omslagfoto: Erik van Leeuwen