Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Utrecht – Vrijdag 22 juni is voor 10 atleten van Team 4 Mijl de start van het NK Atletiek. Net als vorig jaar vindt het NK plaats aan de Maarschalkerweerd in Utrecht. Op deze eerste dag hebben zich 3 atleten gekwalificeerd voor hun finale op zaterdag. Alleen Jacelyn Gruppen streed op 5000 meter voor een zo hoog mogelijke klassering. Zij finishte uiteindelijk als achtste.

400 meter
De eerste dag van dit NK stond in het teken van kwalificeren. Floortje van Kampen mocht al vroeg in het programma het spits afbijten voor Team 4 Mijl. Op de 400 meter moest zij zich zien te kwalificeren voor de halve finales die later op de dag gehouden werden. Ze stond als een van de snellere atleten geplaatst in de serie en ging zonder problemen door naar de halve finale, door haar serie te winnen in een tijd van 59.19.

In de halve finale stroomden ook Bernice Meijer en Dominique Veninga in; zij waren vrijgesteld van lopen in de series. Als eerste kwam Dominque, in de tweede halve finale, in actie. Ze finishte als vierde in haar serie met een tijd van 56.56, dit bleek onvoldoende te zijn voor een finaleplaats. Dominique: “Dat een finale plaats moeilijk zou worden wist ik wel. Ik had gehoopt een persoonlijk record te lopen, maar dat is helaas niet gelukt. Morgen doe ik nog mee op de 200 meter. Ik ga voor een halve finale plaats en, hopelijk, dan wel op deze afstand een persoonlijk record.” In de laatste halve finale strandden ook Floortje en Bernice. Zij zetten de klok stil na respectievelijk 58.16 en 60.61.

400 meter horden
Henderyke Wonink wist zich vandaag wel te kwalificeren voor de finale van de 400 meter horden. In de tweede serie snelde ze naar de winst in 62.71. Met name door een sterke laatste honderd meter wist Henderyke nog net de koploper te passeren.

1500 meter
Op de 1500 meter stonden namens Team 4 Mijl drie atleten aan de startlijn: Niek Blikslager, Tom de Leeuw en Maarten Hindriks. Dit drietal mocht in de tweede serie van de 1500 meter starten en wisten dat er voor hun in de eerste serie al een rappe tijd was neergezet. “Eerst wilde ik misschien op kop gaan lopen, zodat ik sowieso met een snelle tijd door zou kunnen naar de finale”, vertelde Niek, “echter de eerste serie ging redelijk hard en er stond veel wind, dus heb ik enkele seconden voor de start mijn tactiek maar aangepast.” Desondanks werd er toch hard geopend de eerste ronde. De race werd bleek uiteindelijk erg wisselvallig; de snelle eerste ronde werd opgevolgd door een langzame tweede. En na deze langzame ronde werd, met nog 700 meter te gaan, de spreekwoordelijke gashendel open gedraaid. “Ik zat achteraan op het elastiek, er werd plotseling keihard versneld. Ik had daar geen passend antwoord op en ging uiteindelijk in de laatste ronde helemaal op een hoop”, vertelde Maarten. Niek kon vooraan meeschuiven met de koplopers en liep onbedreigd naar directe kwalificatie. Hij werd uiteindelijk vierde in een tijd van 3.54.19. Tom en Maarten eindigden respectievelijk op de achtste en dertiende plaats in 3.59.96 en 4.05.20.

800 meter
Suzanne Voorrips mocht meteen in de eerste serie van de 800 meter laten zien wat ze waard was. Ze wist haar race gecontroleerd te lopen: “Ik kon mooi volgen in tweede positie en heb zo goed energie kunnen sparen. Op 500 meter ging een iemand de eindsprint aan besloot ik mee te gaan; dat ging goed.” Suzanne won haar serie in 2.12.44. De 800-meter-specialiste kijkt uit naar de finale van morgen. Ze staat na verschillende afmeldingen als snelste geplaatst, maar laat zich niet intimideren: “De druk is hoog, maar dat is niet erg. Ik presteer meestal goed onder druk. Het plan voor morgen is om alles te geven en zo hoog mogelijk te eindigen”. Carlijn Wagenaar wist de finale van de 800 meter niet te bereiken. In de laatste serie werd ze zevende in 2.20.10.

5000 meter
Tot slot was het de beurt aan Jacelyn Gruppen. Op de 5000 meter werd het deelnemersveld al gauw op een lint getrokken. Jacelyn kwam alleen te lopen op de achtste plek; deze plek wist ze vast te houden tot het einde. Ze zette de klok stil na 17.04.20.