Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Op  de tweede dag van het NK Atletiek bemachtigden Bram Buigel en Jelmer Lenstra hun tickets voor de finale van de 800 meter. Helaas konden zij vandaag in de finale geen potten breken. Niek Blikslager veroverde in een enerverende wedstrijd het brons op de 5000 meter, het eerste en voorlopig enige eremetaal voor Team 4 Mijl op dit NK. Leonie van Vliet, Elisa de Jong, Ellen Jansen en Lianne van de Belt wisten zich te plaatsen voor de finale die morgen (zondag) gelopen wordt.

5000 meter
Om te beginnen bij het eind. Het laatste onderdeel van de derde dag van het NK Atletiek was de 5000 meter voor de mannen senioren. Niek Blikslager, die vorig jaar nog uitkwam op de 1500 meter tijdens het NK Atletiek, stond aan de start voor twaalf-en-halve ronde over de atletiekbaan in Den Haag. De race werd in het begin gekenmerkt door de tempowisselingen die door Mike Foppen werden gemaakt. “Het tempo in de race was in het begin best wel wisselvallig. Toen ik zag dat we rondjes van 65 a 66 seconden aan het lopen waren besloot ik om voorzichtig te lossen. Ik wist dat ik dat niet de hele wedstrijd kon volhouden en mijn tegenstanders ook niet,” vertelde Niek. Vlak daarna viel de kop van de wedstrijd weer stil en kon Niek weer aanhaken. Enkele ronden later besloot Mike Foppen om er weer een snok aan te geven. Dit keer moesten de andere atleten hem laten lopen: hij zou uiteindelijk naar de Nederlandse titel lopen. Vanaf het moment van de tweede tempoversnelling werd de wedstrijd een echte afvalrace. Niek bleef netjes aan de staart van het peloton hangen en kon af en toe een plekje opschuiven. “Het was heel zwaar, maar met nog twee ronden te gaan wist ik dat ik nu niet meer zou lossen. Het besef kwam dat ik een medaille kon winnen: dat heeft me door de laatste twee ronden heen geholpen.” In de laatste 200 meter raakte Niek in een eindsprint verwikkeld met Roy Hoornweg en Stan Niesten. Niesten kon hij niet volgen, maar Hoornweg wist hij achter zich te laten. In de laatste 10 meter leek hij nog terug te komen, maar met een verschil van vijf honderste van een seconde wist Niek hem toch voor te blijven. Hij zette uiteindelijk de klok stil na 14.12,90.

800 meter
Op de tweede dag van het NK Atletiek in Den Haag kwamen zes atleten van Team 4 Mijl in actie in de series van de 800 meter. Alleen Bram Buigel en Jelmer Lenstra wisten zich te kwalificeren voor finale van vandaag. Jelmer liep in de eerste serie naar de derde plek in een tijd van 1.52,18. Die tijd was op dat moment voldoende om als tijdsnelste door te gaan naar de finale. Thije Tjebbes, de A-junior van Team 4 Mijl, kwam in dezelfde serie niet verder dan 1.58,50. In de tweede serie werd niet sneller gelopen dan de tijd van Jelmer. Wessel van Veenen en Bram Buigel startten in de derde en laatste serie. “We wisten dat we 1.52.20 moesten lopen om als tijdsnelste door te gaan naar de finale” vertelde Wessel, “ik had met Bram afgesproken dat ik de eerste 300 meter op kop zou gaan lopen en dat hij daarna zou overnemen.” Het plan van Wessel en Bram verliep zoals afgesproken tot de laatste 100 meter. Toen werden ze allebei ingehaald door Jurgen Wielart en Tom Disveld. Bram finishte als derde in 1.52,21 en kwalificeerde zich als tweede tijdsnelste voor de finale. Wessel moest bijna een seconde toegeven op Bram en werd vierde in 1.53,16. “Ik baal flink, maar meer zat er niet in vandaag,” aldus een teleurgestelde Wessel. Jelmer die al die tijd gespannen had zitten kijken of zijn tijd nog verbeterd zou worden, kon zijn finaleplek vieren: “Voor het eerst finale plek bij het NK outdoor bemachtigd! Ik ben precies op tijd wedstrijdfit gemaakt door de coaches Mulder en Mulder. Morgen een nieuwe ronde, nieuwe kansen!”

Danique Grimbrere en Dominique Veninga konden zich niet mengen in de strijd om de finale plaatsen. Ze finishten respectievelijk in 2.22,63 en 2.19,94. “Ik ben niet tevreden over mijn race. De eerste ronde was niet eens zo hard, maar het lukte niet om mee te komen in wedstrijd. Ik had gehoopt op een betere race van mijn kant,” aldus Dominique.

Helaas lukten het Bram en Jelmer vandaag niet om zich te mengen in de strijd om het eremetaal. De finale van de 800 meter kwam pas laat op gang: na een eerste langzame ronde werd de snelheid gestaag opgevoerd. Toen de wedstrijd echt ontbrandde mistten beide atleten de slag en liepen ze achter de feiten aan. “Ik wist dat een medaille vandaag moeilijk zou worden, maar met het resultaat van vandaag ben ik echt niet tevreden; vooral gezien de rest van mijn seizoen. Ik had graag meer laten zien,” aldus Bram. Hij finishte als zesde in een tijd van 1.55,95. Achter Bram finishte Jelmer als achtste in 1.57,95.

1500 meter
Naast twee finales, moesten een aantal atleten vandaag de baan in om zich te kwalificeren voor de finale van zondag. Elisa de Jong, Ellen Jansen en Lianne van de Belt. Alle drie de atletes startten in de tweede serie van de 1500 meter. “Het plan was om het tempo hoog te houden zodat we een snelle tijd zouden kunnen noteren,” vertelde Ellen. “Na de eerste ronde besloot ik om de kop te pakken, want het ging niet snel genoeg.” Alle drie de dames wisten zich gedurende de wedstrijd voorin te handhaven. Elisa liep solide naar een derde plek en plaatste zich rechtstreeks voor de finale in een tijd van 4.30,94. Daarachter wisten Ellen en Lianne zich als tijdsnelsten ook te plaatsen voor de finale door respectievelijk als vijfde en zevende te finishen in 4.32,98 en 4.36,47. Voor Ellen betekende dit naast een finale plek ook een nieuw persoonlijk record.

200 meter
Tot slot kwalificeerde Leonie van Vliet zich voor de finale op de 200 meter. Door haar hoge notatie op de plaatsingslijst hoefde ze pas in de halve finale uit de startblokken te komen. In de eerste halve finale liep ze overtuigend naar seriewinst in een tijd van 24,11.