Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Breda. Op dag één van het NK atletiek verschenen de 400m en 800m lopers van Team 4 Mijl aan de startlijn. Waar de één vooral ging voor een snelle tijd, draaide het bij de ander vooral voor plaatsing voor de volgende ronde.

De 400m dames mochten vandaag het spits af bijten. In de voorrondes verschenen Dominique Veninga, Eva Mollema en Danique Gimbrère aan de startlijn. Voor plaatsing in de halve finale moest een eerste of tweede plek in de serie behaald worden, of één van de snelste prestaties van alle series. Eva sprintte harder dan ooit te voren naar een tijd van 58.02 en werd 3e in haar serie. Haar tijd resulteerde uiteindelijk in een 13e plek, waardoor zij net niet bij de snelste 12 atletes behoorde en strandde in de voorrondes. Dat is geen ramp, want zoals Eva meldde: “het scheelt dat ik daardoor voor morgen fris ben om ook op de 200 een aanval op mijn PR te doen!
Danique verbeterde in de series haar beste tijd naar 57.36, een resultaat dat haar erg tevreden stemde. Danique behoorde met deze tijd tot één van de tijdsnelsten en plaatste zich voor de halve finale later die avond. Met enige vermoeidheid in zich liep zij alsnog naar een prima tijd van 58.18. Dominique finishte als eerste in haar serie, waardoor ze kwalificatie voor de halve finale gemakkelijk veilig stelde. Eenmaal van start in de halve finale sprintte zij naar een tijd van 55.3. Een prima prestatie in haar beste seizoen tot dusver, maar helaas geen finaleplaats.
Bij de halve finales kwam ook Marit Dopheide tevoorschijn. Zij liep een krachtige race en finishte als eerste, waardoor zij zich probleemloos plaatste voor de finale van zaterdag. Marit bewees hier dat zij, ondanks een recente blessure, zeker een medaillekandidaat is.

Op de 800m liep Suzanne Voorrips een gecontroleerde halve finale. De titelverdedigster hield de gehele wedstrijd het overzicht vanuit een 2e positie. Na 600m zette zij een versnelling in, waardoor zij directe kwalificatie naar de finale zeker stelde.

Bij de mannen verliepen de halve finales hectischer. Van de vier mannen wist alleen Bram Buigel op overtuigende wijze zich te plaatsen voor de finale. Vrijwel de gehele wedstrijd liep hij voorop en stond deze positie vervolgens niet meer af. Jelmer Lenstra probeerde lang in zijn kielzog mee te lopen, maar moest tussen 500m en 600m toch erkennen dat zijn vorm minder is dan die van zijn concurrenten. Hij plaatste zich niet voor de finale. Thomas Kwint behaalde ook de finale niet, maar liep vandaag wél zijn eerste wedstrijd na 8 maanden van blessureleed. Thomas liep zijn snelste seizoensopener ooit, wat een goed voorteken is voor de rest van zijn seizoen. Ook Thije Tjebbes bleef haken in de series. Zijn doel was om zo lang mogelijk zijn concurrenten te kunnen blijven volgen. Dit lukte hem veel beter dan bij zijn meeste recente wedstrijden, waardoor hij met een tevreden gevoel terugkijkt op zijn NK.

Leonie van Vliet mocht vandaag op de 100m verschijnen. Door haar goede prestaties mocht zij de voorrondes overslaan en aanvangen in de halve finale. Hier wist zij zich eenvoudig te plaatsen voor de finale later op de avond. Tijdens de finale sprintte zij naar een keurige 5e plek en een tijd van 11.48, wat dicht bij haar pr van 11.46 in de buurt kwam. Ondanks dat Leonie van tevoren had ingeschat een 5e plek te zullen behalen, stemde haar race haar niet geheel tevreden. “Mijn start was slecht. Hierdoor baal ik wel een beetje, met een betere start had ik echt een hele goede tijd kunnen lopen. Morgen loop ik nog de 200m, daar gaan we voor de medailles!

Omslagfoto: Odile Verzantvoort