Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Schoorl – Het NK 10 kilometer op de weg is voor een aantal atleten van Team 4 Mijl het piekmoment van de winter. NIek Blikslager en Jacelyn Gruppen hadden gehoopt om zich mengen in de strijd om de podiumplaatsen. Helaas moesten beiden genoegen nemen met respectievelijk een zesde en vierde plaats. Naast deze strijd wisten veel atleten hun persoonlijke besttijden te verbeteren op de 10 kilometer.

Niek Blikslager begon de wedstrijd met de intentie om zich te mengen in de strijd om de medailles. “Het plan was om met de kopgroep mee te gaan met de mogelijkheid om een medaille te pakken”, aldus Niek. De eerste kilometers bleken voor hem niet makkelijk te komen. Niek moest meerdere keren een gaatje laten om deze vervolgens weer dicht te spinten. “Na drieenhalve kilometer besloten om de kopgroep te laten lopen.” Daarna kwam hij alleen te lopen. Halverwege kwam hij nog door in 14.35, daarna moest hij zo’n 40 seconden verval toestaan. In de laatste kilometer werd Niek achterhaald door een groep atleten. Niek liet zich niet kennen en wist ze in de laatste meters er uit te sprinten. Hij zette als zesde Nederlander de klok stil na 29.50. “Ik ben tevreden dat ik mijn doel bereikt heb. Maar ik vind het jammer dat mijn niveau niet dusdanig was dat ik een tijd en plaats gehaald heb waar ik echt blij mee ben.”

Ook Jacelyn begon haar wedstrijd met de intentie om eremetaal binnen te halen. Kort na het startschot schoot topfavoriete Susan Krumins meteen weg. Een kilometer later besloot ook Kim Dillen het hazenpad te kiezen. “Ik heb nog even getwijfeld of ik mee zou gaan met Kim, maar dat leek me niet verstandig”, vertelde Jacelyn. Daarna bleef ze met een zestal dames over. Gedurende de wedstrijd vielen er steeds een voor een atletes af, todat ze alleen over bleef met Jasmijn Lau. “Het was al snel duidelijk dat wij zouden gaan strijden om het brons. We boden elkaar goed partij, maar na een 180 graden bocht verloor ik heel even de aansluiting met haar. Toen was ze weg.” Jacelyn moest uiteindelijk genoegen nemen met een vierde plaats. Haar tijd was net niet goed voor een nieuw persoonlijk record: 34.06. “Ik was tijdens de race niet bezig met tijd. Jammer dat ik uiteindelijk net niet een sub-34 heb gelopen.”

Henk keek met tevredenheid terug op zijn wedstrijd. Hij liep namelijk een nieuw persoonlijk record van 31.39. “Het plan was om knetterhard te starten en dan te zien waar het schip strandt. Helaas was dat net iets te vroeg. Desondanks ben ik extreem tevreden met mijn eindtijd en vooral ook met de indeling van de race.” Nog voor Henk finishte Maarten Hindriks in 31.21: “Ik heb weliswaar met 30 seconden een dik persoonlijk record gelopen, maar ik ben verre van tevreden. Mijn race werd gekend door tempowisselingen en buikkrampen,” vertelde hij. “Voor nu is dit wat het is. Ik kijk nu uit naar de volgende 10 kilometer, want die sub-31’er zit er zeker in.” Achter Maarten kwam Maurice Smit over de finish in 32.18. “Ik baal enorm van vandaag. Ik weet dat er een 31.30 in zit, maar het zat niet mee: ik ging voor de start flink door mijn enkel en kon tijdens de wedstrijd niet in mijn ritme komen,” aldus Maurice.

Na de acht van Apeldoorn van vorige week, keek Ellen Jansen met veel vertrouwen naar de wedstrijd van vandaag. Helaas wist ze haar eigen verwachtingen niet waar te maken. “36.30 is weliswaar een nieuw persoonlijk record, maar er had gewoon veel meer ingezeten,” vertelde een teleurgestelde Ellen. “Ik was te bang om al te snel kapot te gaan. Daardoor mistte ik de aansluiting met een groep dames voor me en heb ik veel alleen moeten doen.” Ook Lianne van de Belt wist een nieuwe persoonlijke besttijd neer te zetten: zij kwam na 35.48 over de finish. “Ik ben hier echt heel blij mee,” vertelde een opgetogen Lianne. “Ik had niet gedacht dat ik onder de 36 minuten zou lopen vandaag. Ik ben net als vorige week de eerste helft behouden gestart om vervolgens de tweede helft te versnellen. Dat heeft goed uitgepakt.”