Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Zaterdagavond stonden er 13 atleten van Team 4 Mijl aan de start in Nijmegen bij de Next Generation Athletics en in Dortmund bij de Puma Jump’n’Run Meeting.

Nijmegen
In Nijmegen mocht Anduella Kwasiba het spits afbijten. Zij kwam uit op de 100 meter waar ze tot een tijd van 12.60 kwam. “Mijn start en race voelden perfect, helaas kon ik desondanks geen PR lopen.” Daarna was het tijd voor de 800 meter races. Wessel van Veenen en Bram Buigel namen bij de mannen de honneurs waar. Er stond een sterk veld aan de start, en er werd snel geopend. Wessel: “de hele race voelde snel aan, maar ik kon lang ontspanning blijven houden, tot de laatste 100 meter, toen de jongens voor me bij me weg liepen.” Wessel liep een tijd van 1.50.40, wat zijn tweede tijd ooit is. Bram liep 1.48.45, wat voor hem een PR is. “Het was pittig en we startten echt hard, maar ik kon blijven aanhaken bij de kop tot 700 meter. Er zit meer in, maar ik ben echt blij met mijn PR!” Ook Annet Fledderus liep een 800 meter PR. “Ik zat meteen op een mooi plekje en had geen last van geduw. De eerste ronde was 64 seconden, en ik kon het tempo goed volgen. Het liep echt lekker!“. Ze kwam over de streep na 2.12.91.

Ook op de 1500 meter was Team 4 Mijl vertegenwoordigd. Thijmen Kupers liep weer zijn eerste wedstrijd sinds de Warandeloop vorig jaar. Dankzij kuitproblemen heeft hij in de tussentijd geen wedstrijden kunnen lopen. Zijn rentree bleek niet onsuccesvol, want hij won de wedstrijd en liep een tijd van 3.44.94. “Het middenstuk was zwaar, maar dat had ik ook verwacht als 800 meter loper. Ik moest een beetje lossen, en met 500 meter te gaan was het een aanzienlijk gat met de koploper. Op dat punt versnelde ik wat, op 400 meter weer en op 300 meter nog een keer. In de laatste bocht haalde ik de koploper in en ik won de race. Op het NK zal ik ook de 1500 meter lopen“. Bij de dames kwam Elisa de Jong tot 4.26.50 en een derde plek. “Ik weet weer waar ik sta na een periode van niet consistent trainen door pijntjes. De race was een climax, we startten nogal traag, dus niet optimaal. Daarnaast wachtte ik na 800m te lang met naar voren schuiven waardoor ik de aansluiting miste. Ik ben zeker blij om weer een wedstrijd gelopen te hebben. Nu trainen en dan het NK 1500m!

De avond werd afgesloten met de 5000 meter. Vorige week was Maarten Hindriks uitgestapt bij zijn race in Utrecht. “Ik heb al een tijdje last van mijn achillespezen en daardoor modder ik de laatste tijd wat aan. Vorige week ben ik uitgestapt omdat mijn spikes te hard waren“. Inmiddels heeft Maarten nieuwe spikes aangeschaft, en daarmee liep hij een officieel PR van 14.31.73. “Het was mentaal een zware race. Bij de Corona Solo 5K wedstrijd op de weg liep ik al 14.27, maar toch ben ik blij met de tijd voor nu.” Bij de dames was er sprake van een samenwerking tussen Jacelyn Gruppen en Lianne van de Belt. Jacelyn liep met 16.32.81 een PR, terwijl Lianne daar helaas niet bij in de buurt kwam. Jacelyn: “De race was een beetje rommelig in het begin. Wanneer ik achter iemand liep voelde het heel makkelijk, maar als ik op kop liep durfde ik niet echt door te trekken en daar baal ik achteraf wel van. Desondanks ben ik wel blij met mijn PR!” Lianne: “omdat ik vandaag een aantal keren de kop pakte, brak dat me aan het einde op. Ik houd het er maar op dat deze race een goed leermoment is geweest.

Dortmund

In Dortmund werd het geduld van de atleten goed op de proef gesteld. Onderweg naar Dortmund hadden 400 meter loopsters Dominique Veninga en Danique Gimbrère last van autopech. Ze kwamen slechts 40 minuten voor de start aan bij de atletiekbaan, wat zorgde voor veel stress en een korte warming-up. Tien minuten voor de start ging er een enorme stortbui over de baan waardoor het programma 2 uur werd uitgesteld. Ondanks deze dramatische voorbereiding liep Danique toch een PR van 58.57 “Ik had wel wat moeite om weer scherp te worden, maar dat is uiteindelijk toch behoorlijk gelukt!” Ook Dominique stelde zich weerbaar op: “Bij de start was ik er klaar voor, en had ik er zin in. Ik startte harder dan vorige week, maar ik ging nu heel erg kapot.” Ze kwam  tot 56.89. Op de 200 meter liep Leonie van Vliet een tijd van 23.96. “Ondanks de omstandigheden had ik wel zin in de wedstrijd, en voelde ik me goed vooraf en in de trainingen. De race was echter matig, en de tijd viel heel erg tegen. Hopelijk zijn volgende week de omstandigheden beter, en kan ik dan een betere race lopen.” Op de 800 meter kwam Suzanne vandaag tot 2.07.18 wat haar een derde plek in het eindklassement opleverde.

Omslagfoto: Bjorn Paree