Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

In mei begint het baanseizoen voor de meeste atleten van Team 4 Mijl. In deze nieuwsbrief kijken we terug op de eerste wedstrijden van een groot aantal van onze atleten. Daarnaast hebben de vrouwen van Groningen Atletiek deze maand de landstitel bij het NK teams voor het tweede jaar op rij veroverd, met in het team 4 van onze atleten. Tot slot delen we de ervaringen van drie van onze atleten, die door blessures niet de gewenste start van het seizoen hebben.

Belfast – Om het seizoen te beginnen liep Bram Buigel voor de verandering een 1500 meter: ‘Ik ging er heen om de wedstrijd te winnen, maar had een goede tijd nog wel in mijn achterhoofd zitten. Ik kon mooi de eindsprint winnen en liep daarmee ook nog een PR. Geeft mooie hoop voor de 800 meters die gaan komen.’

Londen – In Londen was er deze maand de Night of the 10k PB’s, hier startten Silke Jonkman, Jacelyn Gruppen en Paavo de Leng. Silke had van te voren last van klachten aan haar voet die de laatste voorbereidingen in de weg hadden gezeten: ‘Ik ging de wedstrijd in met nogal wat onzekerheid en een halve kilo aan tape om mijn voet, niet echt een lekkere voorbereiding. Toch was ik vastberaden om te genieten van deze fantastische race en alles er uit te halen. Ik was van plan iets harder weg te gaan maar het tempo kwam totaal niet vanzelf. Ik hoopte nog het tempo vast te houden en later in de wedstrijd te versnellen maar ook dat lukte me niet. Ik kwam alleen te lopen en was echt de rondjes tot de finish aan het aftellen, en dat zijn er nogal wat op een 10. Ik ben blij dat ik uiteindelijk de finish heb gehaald, maar met de tijd ben ik niet blij.’ Ze liep uiteindelijk 32:45.56. Jacelyn kwam over de finish in 33:44.00: ‘Ik was niet helemaal tevreden met de tijd. Vooraf was ik erg gespannen omdat ik al lang geen baanwedstrijden meer gelopen had en direct startte in een race met een enorm sterk veld. Hierdoor was ik de juiste focus kwijt, mistte ik de groep en het juiste tempo en maakte ik het mezelf eigenlijk een beetje te makkelijk. Wel veel geleerd van deze wedstrijd en ervaring en ik hoop de volgende keer een stuk sneller te gaan.’ Paavo kwam naar Londen met het doel de limiet van de Universiade te lopen, door kuitklachten liep alleen ook zijn voorbereiding niet zoals gewild: ‘Ik was wel weggegaan op de limiet van de Universiade en dit was helaas nog te veel gevraagd. Wel een hele gave wedstrijd om mee te mogen doen!’

Oordegem – In het laatste weekend van mei stonden 6 van onze atleten aan de startlijn. In de ochtend liepen Eva Mollema, Dominique Veninga en Eric van der Meer. Eva liep de 100 en 200 meter, op de 100 liep ze 12.31 en op de 200 wist ze een klein PR te lopen met 24.74, helaas was dit met een te harde wind. Eric liep op de 800, hij kwam over de streep in 1.56.13.  In het hoofdprogramma liepen Leonie van Vliet, Nick Marsman en Jetske van Kampen. Leonie liep na een sterke start op 200 meter 23.45: ‘Ik was erg goed weg maar verzuurde de laatste 50 meter flink waardoor ik veel tijd verloor, maar dit valt te trainen en ik ben tevreden over de rest van de race.’ Nick liep de 3000 meter steeple in 8.50.26, een enorm PR: ‘de race verliep goed tot de voorlaatste waterbak, ik struikelde en viel tegen de balk aan. Hierna ben ik opgestaan en doorgegaan en wist ik nog een mooi PR te lopen.’ Direct na Nick stond Jetske aan de streep: ‘Voor de eerste 1500 van het seizoen was een een prima wedstrijd en tijd. Maar ik denk dat het in een minder rommelige race verder in het seizoen nog wel iets harder kan.’ Ze liep 4.15.88.

Amsterdam – In dit zelfde weekend was de Amsterdamse atletiek avond. Hier liep Lianne van der Belt haar eerste 1500 meter van het seizoen: ‘Ik train niet specifiek voor de 1500 dus dat was met bijna alleen maar duurtraining even wennen. Ik had desondanks gehoopt toch iets sneller het seizoen te openen, helaas was deze wedstrijd er niet goed genoeg voor. Het was ook meer bedoeld als goede trainingsprikkel naar de wat langere baanafstanden dus hopelijk betaalt dat zich straks uit!’ Ze liep 4.32.21.

NK Teams

De dames van Groningen Atletiek prolongeerde hun titel in Vught bij het NK teams. Een viertal atleten van Team 4 Mijl deden mee. Leonie van Vliet stond aan de start van de 100 en 200 meter. Ze won de 100 meter in 11,53 en werd tweede op de 200 meter in 24,17 wat goed is voor 15 punten. Jetske van Kampen behaalde een maximale score van 8 punten op zowel de 1500 als de 3000 meter. De 1500 won ze in 4:31,97 en de 3000 in 9:52,10. Dominique Veninga kwam in de buurt van haar persoonlijk record op de 400 en werd derde in 54,18. Sofie Lövdal nam de 400 meter horden en 3000 meter steeple voor haar rekening. De 400 meter horde is normaal gesproken wat kort voor Sofie maar ze pakte desondanks 4 punten met een vijfde plek in 1:06,34. Op de 3000 meter steeple werd ze tweede in 10:56,08. Met 114 punten werden de dames van Groningen atletiek eerste met een verschil van 14 punten op de nummer 2!

Blessures

Het leven als atleet gaat niet altijd over rozen. Wanneer er op het randje wordt getraind liggen blessures op de loer. Dit kan roet in het eten gooien in aanloop naar het baanseizoen. Dit is ook het geval voor een aantal atleten van het team. Wij spraken met Thije, Annet en Jamie om te praten over de obstakels die zij moesten overwinnen in aanloop naar dit baanseizoen.

Jamie
“Door een blessure aan mijn knie heb ik er de hele afgelopen winter uit gelegen. Maar door de nieuwe aanpak van het team hoefde ik gelukkig niet veel alleen te trainen, en werden de geblesseerde atleten actief betrokken bij de groepstrainingen. Ik kreeg ook Suzanne erbij als “blessure coach”. Met haar heb ik tot op de dag van vandaag veel contact over mijn blessure en mijn daarop aangepaste schema.
Vanaf maart begon de blessure langzaam te verdwijnen. Op stage in Portugal heb ik voor het eerst weer serieuze trainingen kunnen draaien, en daardoor begonnen wedstrijden ook weer een realistisch doel te worden voor dit baanseizoen. Samen met Eddy heb ik het plan gemaakt om wat later aan het seizoen te beginnen, zodat we eerst nog een blok met veel omvang kunnen gaan draaien. Op 18 juni trap ik mijn seizoen af en begin ik bij het NSK 5000m aan mijn eerste wedstrijd sinds oktober.”

Annet
“Als eerste jaar senior kwam ik bij Team4Mijl onder Sybren Mulder te trainen. Sybren liet me inzien dat, wanneer ik een tijdje blessurevrij zou lopen, ik al snel stappen in de goede richting zette. Dit had tot resultaat dat ik in mijn eerste jaar bij het team mijn pr op de 800m verbeterde met 5 seconden. Ik had hierdoor erg veel vertrouwen gekregen en had zin om nog veel harder te gaan lopen.
Helaas verliepen de jaren daarop iets minder vlekkeloos. Ik kreeg steeds weer een nieuw pijntje, waardoor ik met een beetje geluk nog net een paar goede wedstrijden in het naseizoen heb kunnen lopen. Als ik niet geblesseerd was merkte ik dat ik best snel weer fit kon worden, maar helaas was dit altijd van korte duur.
Al deze tegenslagen zorgden voor motivatieproblemen en ik vond het lastig om plezier in het lopen te houden. Ik heb vaak bedacht dat wanneer ik niet zo’n ontzettend leuk team om me heen had, ik al lang niet meer zou hardlopen.
Sinds het begin van dit seizoen train ik niet meer onder Sybren, maar is Eddy degene die mijn schema’s verzorgt. Na een aantal goede gesprekken met Eddy heb ik het vertrouwen teruggevonden. Ik begon bij Eddy met een hardnekkige rugblessure en trainde eigenlijk alleen maar alternatief. Met Eddy heb ik vooral gekeken naar de lange termijn. Dit geeft mij vertrouwen en geduld, waardoor ik nu weer met veel plezier op de baan te vinden ben.”

Thije
“Al maanden ben ik aan het worstelen met een blessure aan de peesplaat onder mijn voet. Toen ik na vorig zomerseizoen begon met de opbouw richting de winter raakte ik na 4 weken trainen al geblesseerd, het was al vrij snel duidelijk dat ik er maanden uit zou liggen. Na de eerste keer rustig opbouwen ging het weer fout toen ik meer ging lopen. Nu probeerden we het met shockwave en nog rustiger opbouwen op te lossen. Dit pakte goed uit en vlak voor de trainingsstage naar Monte Gordo kon ik weer meer gaan lopen. Tijdens mijn blessure heb ik eigenlijk meer getraind dan ooit, wielrennen, cross trainen, aquajoggen en krachttraining. Met deze trainingen heb ik het toch voor elkaar gekregen in vorm te komen en mij zo goed mogelijk voor te bereiden op het seizoen. Omdat deze trainingen zo goed zijn aangeslagen blijf ik deze ook combineren met lopen gedurende het seizoen om belasting te beperken.”

Omslagfoto: Erik van Leeuwen