Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Maart was de maand waarin de weg atleten volop aan de bak mochten, er stonden verschillende wedstrijden op het programma waarin Team 4 Mijl atleten hun vorm konden testen. Daarnaast mocht Bram Buigel zijn sterke indoor seizoen afsluiten bij het EK indoor. Tot slot stapten drie atleten in het vliegtuig naar de U.S. om aan te sluiten bij de hoogtestage van de Atletiekunie in het mooie Flagstaff. 

EK Indoor

Bram liep deze winter een sterk indoorseizoen waarin hij zichzelf onder andere bekroonde tot Nederlands Kampioen op de 800m indoor en zich plaatste voor het EK indoor. Bram kwam in de series helaas 0,1 seconde te kort om zich te plaatsen voor de volgende ronde. 

“Het was een fantastische ervaring om eindelijk deel uit te mogen maken van het Nederlandse team. Ik baalde nog wel een beetje omdat ik net de volgende ronde niet haalde. Desondanks ben ik heel erg tevreden met het resultaat dat ik heb laten zien want ik heb echt het maximale eruit gehaald van dat moment. Ik heb het gevoel dat er nog heel erg veel meer inzit. Dus dat geeft me heel veel meer zin om nog harder mijn best te doen. Ik had niet verwacht dat het zo close zou worden en ik heb wel het gevoel dat er nog heel veel te winnen valt. Dus dat geeft me heel veel vertrouwen. Ik heb nu al zin in het EK in eigen land.

CPC loop

In het stormachtige weekend van 12 maart reisden vijf Team 4 Mijl atleten af naar het nog winderige Den Haag om deel te nemen aan de halve marathon bij de City Pier City Loop. De weersomstandigheden waren niet al te veel belovend,  met een windkracht 5 langs de nederlandse kust zag het er naar uit een zware editie van deze wedstrijd te worden. Kort na de start vormden er zich al snel verschillende groepjes waarin onze atleten zich mengde om op deze manier de wind te trotseren. 

Voor Maarten Hendriks was deze wedstrijd onderdeel van zijn voorbereiding op de Marathon van Rotterdam. Helaas liep de wedstrijd niet helemaal volgends plan, na 2 kilometer had hij al buikklachten waardoor hij niet goed kon doorlopen, Maarten finishte in een tijd van 1:08.39. Voor Paavo de Leng was het een fantastische ervaring om in zo’n grote wedstrijd te lopen. Vooral het eerste stuk was erg tactisch omdat niemand op kop wilde lopen door de harde wind. Uiteindelijk vormde er zich een klein groepje waarin hij goed mee kon en wist hij over de finish te komen in een tijd van 1:06.45. Voor Silke was het de eerste keer dat zij de 21.1 kilometer aflegde in wedstrijdverband. Om in een goede groep te lopen ging zij snel van start waardoor het een zware wedstrijd werd. Ze wist haar verval te beperken en kwam als 2e Nederlandse en 5e overall over de finish in een tijd van 1:10.43. “Ik hoopte op een tijd onder de 1 uur en 10 minuten maar dat zat er met deze omstandigheden simpelweg niet in. Ik wil mij nu eerst focussen op het baanseizoen, misschien waag ik dit najaar een nieuwe poging”. Maurice Kram finishte niet veel later in een tijd van 1:12.35. Jacelyn Gruppen hoopte na haar PR van 1:11.01 in Barcelona in Den Haag onder de 71 minuten te lopen maar moest de strijd staken door rugklachten. 

Stevensloop

Jolien de Waard stond na een goed trainingsblok aan de start van de 10km wedstrijd in Nijmegen met het doel om onder de 36 minuten te lopen. De wedstrijd was wat lastig in te delen doordat het eerste deel alleen maar omlaag ging, en het tweede deel alleen maar omhoog. Hierdoor was het laatste stuk zwaar maar Jolien wist uiteindelijk in de eindsprint Ruth van der Meijden in te inhalen en werd daardoor tweede in een persoonlijk record van 35:40. 

Venloop

Na de 10km in Nijmegen waagde Jolien de Waard in Venlo zich nogmaals aan de 10km en met succes. Het doel was nu om harder te lopen dan bij de Stevensloop. Halverwege kwam zij nog een stuk langzamer door dan gepland maar gelukkig voelde het wel nog makkelijk na 5 en kon ze de tweede 5 nog veel goed maken en progressief lopen. Ze wist de wedstrijd te winnen en liep opnieuw een persoonlijk record van 35:18. 

Er stonden ook een aantal atleten aan de start van de halve marathon in Venlo. Voor Thijmen van der Loop is deze wedstrijd onderdeel van zijn voorbereiding op de Marathon van Rotterdam. Hij vertrok voortvarend op een tijd van 1:07, helaas kon hij dit tempo niet vasthouden en hij finishte uiteindelijk in een tijd van 1:11.38. Jacelyn Gruppen probeerde samen met haas en teamgenoot Maarten Hendriks nogmaals onder een tijd van 1 uur en 11 minuten te komen maar kwam tot een tijd van 1:12.57. “Ik heb veel wedstrijden gelopen, meer zat er nu even niet in.”  Reinie Boven legt de afstand af in een tijd van 1:25.21.

Trainingsstage Flagstaff

Job Ijtsma, Nik Lemmink en Silke Jonkman verblijven momenteel in Flagstaff om zich voor te bereiden op het baanseizoen. De atleten verblijven met een grote groep atleten op 2100 meter hoogte om hard te trainen. Job draaide afgelopen weken veel omvang en heeft een stijgende lijn te pakken na zijn gescheurde enkelband bij de Sylvestercross: “Het is prachtig trainen hier. De eerste dagen is er nog veel sneeuw gevallen dus waren we veel aangewezen op de loopband. Nu is het beter weer waardoor we ook kunnen lopen op de mooie wegen en trails. We zijn met een grote groep en kunnen daarom veel trainingen samen afwerken.” Job traint hier vooral zijn basis, wat betekent dat hij veel duurlopen doet, in combinatie met af en toe een intervaltraining op de baan of in de heuvels.”

Voor Nik gaat de hoogste stage helaas nog niet zoals hij had gehoopt. “Na een aantal dagen kreeg ik opnieuw last van een blessure waar ik thuis ook al mee rondliep. Voor mij is het veel alternatief trainen op de crosstrainer en fiets om de conditie op peil te houden. Ik merk wel vooruitgang en hoop de laatste weken het lopen weer op te kunnen bouwen.” Job, Nik en Silke verblijven tot half maart in Flagstaff. Job en Nik zullen vanaf daar afreizen naar Los Angeles waar zij, als alles meezit nog een 5000m zullen lopen om de vorm te testen. 

Foto: Bjorn Parée