Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Juni is volop wedstrijdseizoen. Team 4 Mijl was veel te zien op verschillende atletiekbanen in binnen- en buitenland. Een van de hoogtepunten in de Nederlandse atletiek stond op het programma, een viertal atleten van start bij in het voorprogramma van de FBK Games in Hengelo. Daarnaast was de Gouden Spike in Leiden het toneel van de eerste nationale baankampioenschappen van 2023 en heeft Team 4 Mijl er een Nederlands kampioen bij. Ook op het NK junioren in Bergen op Zoom werden mooie resultaten behaald. Verder liepen atleten bij NGA in Nijmegen en werden er vele trackmeetings afgewerkt. Tot slot ontvingen twee atleten een telefoontje van de Atletiekunie met de mededeling dat zij Oranje mochten vertegenwoordigen bij de EK Landenteams in Silezië, Polen.

Bekijk hier alle uitslagen van de wedstrijden in juni.  

Debutant in Oranje

Nick Marsman heeft afgelopen maand bij de EK Landenteams zijn debuut mogen maken in het oranje. Hij had zich op de steeple chase weten te plaatsen voor dit kampioenschap – terwijl dat nog maar de vierde steeple chase uit zijn loopbaan was. Hij deelt zijn ervaringen:

“Het was een ontzettend gave ervaring! Om in zo’n groot stadion te lopen was heel indrukwekkend, dat had ik nog nooit eerder gedaan, en zeker niet in het Oranje. Ik had verwacht dat ik 2 van de 16 te verdienen punten zou behalen. Maar ik liep een super race en werd 11e, waarmee ik 6 punten behaalde voor het Nederlands team. En met 8:39.97 dook ik ook nog eens 11 seconden onder mijn pr. Het was heel mooi om voor het eerst deel uit te maken van TeamNL en dan ook nog eens boven verwachting te presteren.’’

Bram Buigel vertegenwoordigde Nederland op de 800m. Hij wist slim te lopen en behaalde daardoor een knappe 4e plek en 13 punten voor TeamNL. De twee mannen waren onderdeel van een historische team prestatie. Team NL behaalde namelijk de 6e plek, de beste teamprestatie ooit tijdens het EK Landenteams.

De Nederlandse wedstrijd agenda

FBK Games – Vier atleten van Team 4 Mijl hadden dit jaar de eer om in een van de mooiste stadions van Nederland te lopen tijden het voorprogramma van de FBK Games. Bram Buigel beet het spits af door knap zijn serie te winnen in een seizoensbest, slechts twee honderdsten boven zijn pr. Vlak daarna ging Dominique Veninga van start op de 400m, waarin zij als 7e over de finish kwam en een tijd van 54.31 klokte. Nick Marsman en Thije Tjebbes liepen beiden de 1500meter. Nick werd tweede in deze wedstrijd maar was desondanks niet helemaal tevreden met zijn race. “Ik had gewoon met Robin van Riel mee moeten gaan om dan te zien waar het schip was gestrand.” Thije werd 8e en liep een indrukwekkende 3 seconden van zijn pr af na een lange periode van blessureleed. 

Gouden Spike & NK 10000m – Een week na zijn sterke 1500m liep Thije Tjebbes de 800m in de A-serie van de Gouden Spike. Hij liep een tijd van 1:52.07. Daarnaast was de atletiekbaan in Leiden ook dit jaar weer het toneel voor de NK 10000 m. Met 27 graden waren de omstandigheden allesbehalve ideaal voor het afleggen van zo’n lange afstand. Toch weerhield dat Silke Jonkman er niet van om de 25 ronden af te leggen. Nadat zij vorig jaar misgreep en genoegen moest nemen zilveren, was ze er dit jaar opgebrand de gouden medaille mee naar huis te nemen – en met succes. Na een tactische wedstrijd wist ze de laatste twee kilometer bij haar concurrente Jennifer Gulikers weg te lopen en met ruime voorsprong als Nederlands kampioene over de finish te komen. “De voorbereiding op deze wedstrijd was alles behalve ideaal. Ik heb twee dagen geleden pas besloten om hier te lopen, omdat ik nog steeds last heb van een overbelaste peesplaat onder mijn voet. Dat het desondanks is gelukt om Nederlands kampioen te worden ben ik heel erg blij mee!”

NGA – Slechts een week later stond alweer de volgende grote Nederlandse wedstrijd op het programma, de Next Generation Athletics in Nijmegen. Hierbij was Team 4 Mijl vooral goed vertegenwoordigd op de 800m. Thijs Veenstra mocht de twee rondes als eerste afleggen in de C-serie, waarin hij de klok stil zette op een tijd van 1.58.95. Thije Tjebbes liep vervolgens dezelfde afstand in de B-serie. Hij was ditmaal sneller dan voorgaande week en klokte 1:51.94. Bram Buigel liep de 800m A-serie en finishte in een tijd van 1.46.95. Naast de mannen mochten ook de vrouwen aan de bak op deze afstand. Annet Fledderus liep na een lange periode met blessures weer haar eerste wedstrijd en legde de twee ronden af in een tijd van 2:19.21. Met de tijd was ze niet tevreden, maar het feit dat zij na een lange periode van blessureleed weer aan de start van een wedstrijd stond, is beslist noemenswaardig. Jetske van Kampen liep in de A-serie van de 800m naar een tijd van 2.09.64. Nik Lemmink besloot meer rondes af te leggen en koos voor de 3000m en klokte  een tijd van 8:10.15. 

Eerste keer op het Nederlands kampioenschap

Jurgen Elzenaar nam in juni voor het eerst deel aan een nationaal kampioenschap. Op het NK junioren in Bergen op Zoom ging de nieuwkomer meteen voor de 400, 800m dubbel. Op vrijdagavond begon zijn toernooi met de 800m-series. Het werd een zeer snelle race, waardoor Jurgen zich niet wist te kwalificeren voor de finale. Maar het leverde wel een tijd op van 2:01.37 – een pr van tweeënhalve seconde.

Hierna ging de focus al snel op de 400m. Op zaterdag stonden de series op het programma. Hier zette Jurgen een zeer indrukwekkende tijd neer van 50.61. Andermaal een forse verbetering van zijn pr en tevens goed voor plaatsing in de halve finale.

Later die dag tijdens de halve finale ging de jonge atleet ambitieus weg, maar tegen het einde moest hij deze snelle start bekopen. Met 51.35 bleef hij nog wel onder zijn pr, maar het was niet genoeg voor de finale. “We wisten dat voor een plek in de finale een tijd van ongeveer 50 laag nodig zou zijn, dus had ik met Eddy het plan bedacht om alles of niets te spelen en harder te starten dan normaal. Ik kon het helaas niet volhouden, maar toch ben ik erg tevreden over dit toernooi. Het was mijn eerste NK, waarop ik twee pr’s heb gelopen, en vooral een hele hoop ervaring heb opgedaan.” 

Fiets in de schuur, schoenen uit de kast

Voor Tom Hendrikse was juni de maand waarin hij zijn hardloopschoenen weer aantrok. Na een lange blessure waardoor hij zijn grote doel van het voorjaar, de marathon van Rotterdam, moest missen, liep hij tijdens de Appingedamloop zijn eerste wedstrijd weer.

Maar daartussen heeft Tom niet stilgezeten. Hij haalde veel plezier uit zijn tweede liefde: de veldritfiets. Daarop heeft hij vele trainingskilometers gemaakt. Nadat hij op het mtb-parcours van Gieten een van de snelst geregistreerde tijden ooit reed, besloot Tom deel te nemen aan de Bartje 200, een zware mountainbiketocht dwars door Drenthe. Helaas kreeg Tom tijdens deze rit veel materiaalpech en moest hij de wedstrijd na 160 kilometer staken. 

“Ik ben enorm blij dat ik na een lange periode van fysieke en mentale hardlooprust eindelijk weer deel kan nemen aan wedstrijden en trainingen met plezier en zonder pijn kan afronden. Het vlammetje is weer aangewakkerd, en dat geeft een fijn gevoel!”

 Omslagfoto: Erik van Leeuwen