Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Hoogtepunten wedstrijden juli

Na het NK aan het einde van vorige maand werden er ook in juli nog volop wedstrijden gelopen door de Team 4 Mijl atleten. In de eerste week van juli stond de KBC nacht in Heusden-Zolder op de wedstrijdkalender. Job IJtsma liep hier een zeer goede 1500 meter. Hij liep voor de eerste keer onder de 3.40 en 3.39.35 leverde hem bovendien een teamrecord op. Ook Nik Lemmink liet zien in uitstekende vorm te verkeren. Een week eerder op het NK haalde hij al zes seconden af van zijn pr op de 5000 meter en in Heusden-Zolder haalde hij daar nog eens vier seconden van af, 14.08.63. 

Bij de trackmeeting in Utrecht maakten 1500 meter atleten Nick Marsman en Wessel van Veenen een uitstapje naar de 3000 meter. Nick won het onderlinge duel in een dik pr van 8.09.94. Wessel verbaasde zichzelf door met een tijd van 8.13.40 maar liefst zestien seconden sneller te lopen dan een jaar geleden. Lianne van de Belt stond aan de start van de 1500 meter. Lianne loopt meestal iets langere afstanden, maar zij bewees ook genoeg snelheid in de benen te hebben voor een snelle 1500 meter. Ze kwam na 4.24.42 over de streep en verbeterde daarmee haar pr met een dikke twee seconden. Een eervolle vermelding gaat uit naar oud Team 4 Mijl atleet Andrew Larasen, die met een tijd van 1.59.06 het Nederlands record Masters 50+ verbeterde op de 800 meter. 

De Flanders cup in Ninove staat bekend om de snelle tijden die er vaak gelopen worden door de combinatie van een harde Mondo baan, warme omstandigheden en weinig wind. Ook dit jaar stelden de omstandigheden en atleten niet teleur. Leonie van Vliet liep een razendsnelle 23.09 over 200 meter. Een fantastische tijd met als enige smet dat het vier honderdsten boven de EK-limiet van 23.05 was. Op de 800 meter startte Bram Buigel met lef door de eerste ronde heel hard te openen. Dit werd beloond met een fantastisch persoonlijk record van 1.46.63. Op de 400 meter liep Danique Gimbrere met 55.92 voor de eerste keer onder de 56 seconden. Laat in de avond scherpte Jamie Verhagen andermaal zijn pr op de 1500 meter aan. Aan het begin van dit baanseizoen stond zijn pr op 4.12, door zijn tijd in Ninove staat zijn record nu maar liefst 10 seconden sneller, 4.02.69. 

Ook een week later stonden er weer atleten aan de start van een Belgische wedstrijd. Jasmijn Sibma liep in Huizingen met 4.39.94 voor de eerste keer onder de 4.40 op de 1500 meter en een week later haalde ze daar met 4.37.86 nog eens 2 seconden van af. In hetzelfde weekend als Huizingen werd ook in Eindhoven gelopen. Nik Lemmink liet hier zien een veelzijdige atleet te zijn en niet alleen een snelle 5000 meter te kunnen lopen. Hij scherpte zijn 800 meter pr aan naar 1.52.41. 

De EK voorbereiding van Tom Hendrikse

Tom Hendrikse is net terug van zijn trainingskamp op de Veluwe daar om de puntjes op de i te zetten in zijn voorbereiding voor het Europees Kampioenschap atletiek in München. Maandag 15 augustus zal Tom van start gaan aan wat zijn tweede marathon ooit gaat zijn. We stelden Tom een aantal vragen over zijn voorbereiding en ambities. 

  1. Hoe kijk je terug op je afgelopen baanseizoen? 

Het afgelopen baanseizoen was het niet het seizoen waar ik op had gehoopt. Na mijn blessure in februari kwam alles voor mij net wat te vroeg. Ik miste voor mijn gevoel nog inhoud en pure hardheid. Ik kwam niet in de buurt van mijn persoonlijke records. Mijn derde plaats op het NK 10 kilometer in Venlo was wel een van de hoogtepunten.

  1. Hoe gaat je voorbereiding op de marathon tot nu toe? 

De voorbereiding gaat erg goed, ook al is het soms wel moeilijk om veel te drinken tijdens de trainingen of om te trainen als het erg warm is. Ik raak inmiddels al goed gewend aan de heuvels door de trainingen de Veluwe. 

Tom tijdens het EK cross in Dublin 2021 (foto: Bjorn Parée)

  1. Heb je nog iets anders gedaan in de voorbereiding dan voor je debuut marathon?

Nee we hebben niet heel veel anders gedaan dan tijdens mijn voorbereiding voor mijn debuut. Gewoon lekker trainen en veel omvang maken. Een klein verschil is dat we deze keer geen specifieke testloopjes gedaan hebben om te kijken of ik het tempo wel kon volhouden.

  1. Waar kijk je het meeste naar uit bij het EK?

Ik kijk het meest uit om mijn eigen race te lopen en me niet af te laten leiden door andere atleten die te snel van start gaan. Samen een plan maken met Eddy lijkt mij super gaaf en om die dan tot in perfectie uit te voeren vind ik altijd een mooie uitdaging. Natuurlijk vind ik het wel spannend om in de hitte te lopen en hoogstwaarschijnlijk geen toptijd neer te zetten.

Met een recordaantal van 210 kilometer in een week heeft Tom zijn trainingsblok afgesloten en zal hij nu gaan uitrusten voor het EK.

Omslagfoto: Bjorn Parée