Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Indoor

Het indoorseizoen is alweer een paar weken in volle gang. Tijd om te laten zien dat de trainingskampen in verre oorden het waard waren. Het indoorseizoen werd voor de meeste atleten begin januari afgetrapt in Dortmund, waar het vooral weer wennen was aan de droge lucht en de krappe bochten. Nik Lemmink viel op door meer dan 5 seconden van zijn persoonlijk record af te halen op de 1500 meter met een tijd van 3:54.13. Ook Jetske van Kampen liep een sterke solo wedstrijd over 1500 meter in 4:19.45.

Daarna volgden er wedstrijden in Gent, Lyon, Liévin, Nantes, Manchester, Luxemburg, Magglingen (Zwitserland) en Apeldoorn. Flinke reizen dus voor soms maar een paar seconden hardlopen. Opvallende prestaties waren er onder andere van Dominique Veninga (55.45) en Danique Gimbrère (57.21) op de 400 meter. Op de 800 meter liep Suzanne Voorrips afgelopen weekend 2:05.02 en werd derde in een internationale wedstrijd in Nantes en benaderde Bram Buigel zijn persoonlijke record met een tijd van 1:48.18.

Gelukkig worden de coronamaatregelen in Nederland steeds soepeler en staat er volgende week de SOTRA indoor wedstrijd in Apeldoorn op het programma. De piek van het seizoen ligt voor veel atleten bij het Nederlands kampioenschap indoor in Apeldoorn zaterdag 26 en zondag 27 februari.   

Hoogtestage Kenia 

Zes atleten begonnen dit jaar met een trainingsstage in Kenia. Op 29 december reisden Jasmijn Sibma, Job IJtsma, Jolien de Waard, Maarten Hindriks, Niek Blikslager en Silke Jonkman af naar Iten: The Home of Champions. Dit wordt wel gezien als het walhalla voor lange afstand atleten. Elke ochtend lopen er honderden Kenianen over de dirtroads wat natuurlijk erg inspirerend is.

Maarten en Niek waren in 2020 ook al in Iten geweest en dat is destijds zo goed bevallen dat ze nog een keer wilden. Het is een combinatie van het eenvoudige leven en de hoogte wat het een goede plek maakt om te lopen. Er is weinig luxe en daarom ook weinig afleiding, hierdoor ligt de focus op eten, trainen en rusten. Door de lagere zuurstofdruk op hoogte, verhoogt de aanmaak van epo of erythropoëtine en dit stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. Wanneer je weer op zeeniveau komt, heb je hier profijt van.

Het was voor de atleten de eerste week erg wennen. Eerst moet er geacclimatiseerd worden aan de hoogte. Rustig opbouwen en tussen de trainingen door niet te veel doen. Er was hierdoor ook niet veel tijd voor sightseeing. Op het verblijf ontbrak het aan niets. Er werden drie maaltijden per dag geserveerd en daarnaast was er elke dag een masseur aanwezig die voor een habbekrats een uur bezig was. Afgezien van wat moeilijkheden met Covid en voedselvergiftigingen was het een zeer geslaagde stage waarbij bijna iedereen zijn doelen heeft gehaald.

De atleten hebben deze stage gebruikt om een goede aerobe basis te leggen voor het weg of indoor seizoen. Niek en Silke kampten vlak voor vertrek met blessures dus zij hebben deze 3,5 week gebruikt om de belasting weer op te bouwen. Maarten, Niek, Jasmijn, Jolien en Silke hadden het Nederlands kampioenschap 10 kilometer in Schoorl rood omcirkeld op de kalender maar die gaat helaas niet door. Wel is hier een alternatief voor gekomen in Amsterdam. Job en Niek hadden daarnaast het NK indoor op de planning. Voor Niek en Silke is het nog even de vraag of deze wedstrijden haalbaar zijn. Houd onze kanalen in de gaten om te zien of deze stage zijn vruchten zal afwerpen de komende weken! 

Groningen atletiek sportploeg van het jaar

Na de zilveren medaille op het NK teams werden de dames van Groningen atletiek genomineerd voor sportploeg van het jaar bij het sportgala Groningen. Ze moesten het hier opnemen tegen de mannen van Amysoft Lycurgus en FC Groningen. Door het publiek zijn de dames uiteindelijk verkozen tot sportploeg van het jaar.

Maar liefst zeven dames van Team 4 Mijl hebben hieraan bijgedragen afgelopen zomer: Danique Gimbrère, Dominique Veninga, Floortje van Kampen, Jetske van Kampen, Leonie van Vliet, Silke Jonkman en Suzanne Voorrips.  Met als meest opvallende resultaat de winst op de 100 meter van Leonie van Vliet in 11,29 waarmee ze 9e staat in de Nederlandse ranglijst allertijden. Daarnaast wist Dominique Veninga een dik persoonlijk record te lopen van 54,16 op de 400 meter en Suzanne Voorrips won met overtuiging de 800 meter.

Het sportgala ging dit jaar door de coronamaatregelen helaas niet door in fysieke vorm. Het evenement stond oorspronkelijk gepland in Martiniplaza maar de atleten moesten het helaas met een video-uitzending. Het bronzen beeld werd op de atletiekbaan uitgereikt door presentator Thijs de Jong. De uitzending is terug te zien op www.sportgalagroningen.nl

Afscheid van Jelmer Lenstra

Begin januari besloot Jelmer Lenstra een punt te zetten achter zijn carrière bij Team 4 Mijl. Jelmer sloot zich eind 2015 aan bij het Team en heeft meerdere finaleplaatsen behaald zowel bij de Nationale indoor als outdoor kampioenschappen. Op zijn specialiteit de 800 meter heeft hij afgelopen zomer zijn PR aangescherpt tot 1:49.00, wat hem op de zesde plaats zet op de ranglijst van Team 4 Mijl. Ook heeft Jelmer altijd topsport gecombineerd met de studie geneeskunde en is hij nu in opleiding bij de neurologie in het UMCG. 

Foto: Odile Verzantvoort

Hoe kijk je terug op je tijd bij Team 4 Mijl?

‘Op een tijd die ik niet zou willen missen! De eerste keer op trainingsstage, de 4 Mijl van Groningen en NK’s die je samen met je vrienden beleeft blijven voor mij hoogtepunten.’

Je hebt de afgelopen jaren flink wat blessureleed gekend, hoe lukte het om gemotiveerd te blijven?

‘Als je vertrouwen hebt in jezelf en in die dingen die je doet, maakt denk ik dat discipline opbrengen makkelijker wordt.’

Het vele trainen in combinatie met geneeskunde is niet de makkelijkste, was het moeilijk om hier een balans in te vinden? 

‘Het was op momenten inderdaad best lastig om hier een balans in te vinden. Door de jaren heen leer je jezelf wel steeds beter kennen en weet je beter te doseren in trainingen. Die ervaring komt nu mooi van pas in de opleiding tot neuroloog.’

Wat ga je het meeste missen nu je afscheid hebt genomen?

‘Het ‘gewone’ dagelijks trainen om je persoonlijke doelen na te streven. Het gevoel van topfit zijn met de bijbehorende wedstrijd(-spanning) die zijn onbeschrijfelijk en mis ik nu al!’

Jelmer’s trip down memory lane is terug te lezen via de volgende link: https://team4mijl.nl/wp/trip-down-memory-lane-jelmer-lenstra/

Uitslagen januari

De uitslagen van de meeste van onze wedstrijden zijn tegenwoordig te volgen via onze Instagram pagina en zijn te vinden via de volgende links:

Dortmund 08/01: https://www.instagram.com/p/CYn9meCoMTV/

Gent 15/01: https://www.instagram.com/p/CY05Fv9I_kY/

Lyon 21/01: Jetske van Kampen: 4:22.41, Bram Buigel: 1:49.64

Manchester 22/01: Suzanne Voorrips: 2:06.24

Liévin 22/01: Jamie Verhagen: 4:12.10 (PR) , Aron Koning:2:04.14, Thije Tjebbes:1:55.60, Annet Fledderus:2:14.97 

Marit Dopheide: 55.05, Dominique Veninga: 55.76 (indoor pr), Danique Gimbrere:57.35 (indoor pr),Eva Mollema: 59.05 (indoor pr) 

Apeldoorn 29/01: https://www.instagram.com/p/CZYgDsBNle0/