Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

December

December is alweer bijna op zijn eind en dat betekent dat de voorbereidingen voor het indoor- en wegseizoen in volle gang zijn. Natuurlijk niet zo als we gehoopt hadden, met vele wedstrijden die geannuleerd zijn, maar de voorbereiding verloopt voor de meeste atleten zoals gebruikelijk. Een aantal van ons zijn traditiegetrouw op trainingsstage naar Lanzarote geweest, een zestal anderen zijn onlangs vertrokken naar Kenia om aldaar aan hun vorm te werken. Sofie Lövdal reisde enkele dagen geleden met de Finse ploeg af naar Zuid-Afrika. In deze nieuwsbrief zullen we schrijven over de trainingsstages, terugblikken op de wedstrijden die de afgelopen periode zijn gelopen en zullen we in gesprek gaan met Nik Lemmink over zijn stormachtige opkomst.

 

Trainingsstages

Trainingsstage op 20 meter of op 2000 meter boven zeeniveau: wie kiest waarvoor en in voorbereiding waar op? Een groep van 13 atleten is inmiddels weer een week terug in Nederland na een succesvol trainingskamp op het Canarische vulkaaneiland Lanzarote. Het waren met name de sprinters en middenlange afstandlopers die zich hier voorbereidden op de indoorwedstrijden die hopelijk komen gaan in het nieuwe jaar. Naast dat er vrijwel altijd een stevige bries staat op het eiland, is het er met name zonnig. Vitamine D en warmte is iets waar we in de winter allemaal naar snakken, maar vooral voor onze atleten een essentiële omstandigheid om goed te kunnen trainen en de kans op blessures te verkleinen. Toch verkiest dit jaar een zevental atleten trainen op hoogte boven de Spaanse zon. Door de ijle lucht met minder zuurstof op hoogte reageert het lichaam met het aanmaken van meer rode bloedcellen. Wanneer de atleten weer terug zijn in Nederland hopen zij van deze gunstige effecten te kunnen profiteren tijdens wedstrijden. Sofie Lövdal zit momenteel met een groep Finse atleten in het Zuid-Afrikaanse Dullstroom op 2100 meter hoogte. Niek Blikslager, Job IJtsma, Maarten Hindriks, Jolien de Waard, Silke Jonkman en Jasmijn Sibma hebben net hun eerste training erop zitten in het Keniaanse Iten op 2400 meter hoogte. Zij zullen daar drieënhalve week kilometers maken over heuvelachtige gravelpaden, vermoedelijk met hordes kinderen die al joelend en high fivend stukjes met ze mee proberen te rennen. De atleten willen hier een goede basis leggen en zich voorbereiden op het NK 10 kilometer dat hopelijk begin februari plaats zal vinden in Schoorl. Maarten en Niek hebben twee jaar geleden ervaren hoe het is om in Iten ‘The Home of Champions’ te trainen. De overige atleten zullen na het trainen en leven in deze omgeving een enorme ervaring rijker zijn. In de volgende nieuwsbrief zal een atleet kort verslag doen van de hoogtestage.

Maarten Hindriks tijdens een eerdere trainingsstage in Kenia

 

RunX bezorgt aan huis!

Wist u dat onze sponsor RunX tijdens de lockdown gebruik maakt van Click & Collect? Daarnaast kunt u uw nieuwe hardloopschoenen thuis laten bezorgen! U kunt contact opnemen door te bellen (050-5261001; tijdens winkeltijden), te mailen (info@runxgroningen.nl) of een appje te sturen (06-15560880). Zit u op social media? Dan kunt u RunX ook volgen via Facebook (https://www.facebook.com/RunXGroningen/) of Instagram (https://www.instagram.com/runxgroningen/).

 

De stormachtige opkomst van Nik Lemmink

Het is een dik jaar geleden, toen Nik besloot aan te kloppen bij Team 4 Mijl. Hij had jarenlang – op tamelijk hoog niveau – gevoetbald, toen hij vanwege de maatregelen besloot een beetje te gaan hardlopen. Hij deed wat zelf verzonnen intervalletjes en nam af en toe deel aan virtuele wedstrijdjes. Dit ging hem zo goed af, dat hij opzoek ging naar trainingsmaatjes met eenzelfde niveau. Hij klopte aan bij zijn moeder – vroeger een succesvol 1500m loopster – en kreeg van haar de contactgegevens van Eddy Kiemel. En zo geschiedde, ineens bevond de 23-jarige studentvoetballer zich te midden van ambitieuze atleten.

Zich voegen bij Team 4 Mijl bracht een grote verandering voor Nik mee. “Voor mij was het vooral wennen dat ik echt schakelde tussen twee heel verschillende werelden. Ik was veel aan het feesten, dronk veel alcohol en at heel veel ongezond eten, en al mijn vrienden deden precies hetzelfde. Om dan opeens de topsporter uit te gaan hangen vonden veel mensen denk ik wel een beetje gek, maar ik wil het graag direct goed doen, anders had ik beter kunnen blijven voetballen.”

Inmiddels is Nik een vaste waarde bij Team 4 Mijl. Dit jaar liep hij al bijna 3000km en loopt hij dus gemiddeld 80km per week. Bij de 4 Mijl van Groningen wist hij al te eindigen in een tijd van 19.23 en niet heel lang daarna finishte hij op een 4e plek op de korte cross bij de Warandeloop. Onlangs liep hij zijn eerste indoor wedstrijd in het Belgische Gent, waar hij een persoonlijk record van 8.26,5 minuut vestigde op de 3000m. Echter was hij hier nog niet tevreden mee, wat kenmerkend lijkt te zijn voor zijn mindset. “Ik vind het moeilijk om tevreden te zijn met 3km in 8:26 wanneer mensen dat doorkomen op een 10km. Maar dat is ook wel weer leuk, want je bent nooit klaar en als je een pr van 9 seconden loopt moet je volgens mij gewoon tevreden zijn.

Nik tijdens zijn 3000m in Gent

Waarom Nik zo snel zo goed is geworden? “Mijn moeder kon vroeger goed hardlopen, dus waarschijnlijk heb ik de genen van haar. Daarentegen zegt mijn vader -die juist goed kon voetballen- dat hij ook aanleg had voor rennen, maar mijn vader roept wel meer. Het is dus niet zo dat het allemaal uit de lucht kwam vallen, ik wist wel dat ik aardig kon rennen. En ik denk dat het relatief snel gaat omdat je direct vanaf het begin met de beste trainers en atleten werkt, dan leer je het meteen goed.

Niet alleen de trainingssetting doet een duit in het zakje, ook pakt Nik het hardlopen serieus aan. Begin december is hij twee weken mee geweest op trainingsstage naar Lanzarote en in November was hij ook al een week naar Tenerife om daar te trainen met teamgenoten Job IJtsma en Niek Blikslager. “Het lekkere weer, de omgeving en met mensen om je heen die allemaal hetzelfde willen is het gewoon veel makkelijker om goed te trainen dan in de wind en regen. Daarnaast heb je in Nederland ook veel andere dingen aan je hoofd, dat valt op zo’n trainingskamp ook wel een beetje weg.

De doelen voor komend jaar zijn duidelijk: deelname aan zowel het NK indoor op de 3000m en outdoor op de 5000m. Echter, plaatsing kan alleen op basis van eerdere behaalde prestaties. En eerder behaalde prestaties, daar schort het natuurlijk aan bij zijn goednieuwe hardloopcarrière. Nik zal daarom het komende jaar vooral gebruiken om zijn basis verder uit te bouwen en ervaring op te doen. En wie weet, als hij binnenkort in staat is om zijn 3000m indoor pr opnieuw aan te scherpen, gaan we hem vast en zeker zien op het NK indoor in Apeldoorn.

 

Recente uitslagen

Dublin, Ierland: Zondag 12 december maakte Tom Hendrikse zijn debuut als senior bij het EK cross in Dublin, Ierland. Van de 85 deelnemers wist Tom te eindigen op een verdienstelijke 41e plek, op slechts 1:50 minuut van de winnaar Jakob Ingebrigtsen. Lees het hele verhaal van Tom zijn wedstrijd via deze link: Hendrikse maakt debuut bij EK cross voor senioren – Team 4 Mijl

Nijkerk: Jolien de Waard liep op 11 december in Nijkerk een 10km in een nieuw persoonlijk record van 36.05. Met een zeer vlotte laatste kilometer wist zij als derde te finishen. Klik hier (Uitslagenlijst Koude Polderloop – Uitslagen.nl) om naar de uitslagen te gaan.

Jolien tijdens haar 10km

Drouwen: Maurice Kram liep op 18 december in Drouwen een cross over een afstand van 8,3km in een tijd van 30.15. Maurice finishte daarmee op een tweede plek. Klik hier (Uitslagen – Geopark De Hondsrug) om naar de uitslagen te gaan.

Gent, België: Nik Lemmink liep op 26 december in het Belgische Gent een indoor wedstrijd over een afstand van 3000m. Hij finishte in een tijd van 8.26,5 minuut en behaalde daarmee de derde plek in zijn serie. Klik hier ( Fédération Luxembourgeoise d’Athlétisme (fla.lu)) om naar de uitslagen te gaan

Herne, Duitsland: Tom Hendrikse en Paavo de Leng liepen op oudjaarsdag een 10km in het Duitse Herne. In een wedstrijd met moeilijke omstandigheden door de modder en heuvels, wist Tom te finishen in een tijd van 30.16 minuut en behaalde hij daarmee de eerste plek, enkele tientallen seconden voor de Nederlander Stan Niesten. Paavo volgde hem na 3.24 minuut in een tijd van 33.40 minuut, waarmee hij finishte als 8e. Klik hier (43. Herner Silvesterlauf 2021, 31.12.2021 : : my.race|result (raceresult.com)) om naar de uitslagen te gaan.

 

Tom op het podium van de 10km in het Duitse Herne