Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Tijdens de koude wintermaand december bereiden veel atleten zich voor op het aankomende seizoen, voor sommige van hen staat het indoorseizoen al voor de deur terwijl anderen door de modder bikkelen tijdens de crossen. Een groot deel van de atleten ontvlucht het koude Nederland om lekker te kunnen trainen in de warmte. 

 

EK cross

Na hun succesvolle Warandeloop ontvangen Silke Jonkman en Job IJtsma een telefoontje van de Atletiekunie dat zij mogen deelnemen aan het EK cross in Turijn. Job mag op 11 december het spits afbijten en gaat bij de U23 van start op de 800m, waar hij een knappe 21e plek weet te bemachtigen. Silke loopt dezelfde afstand en behaalt een keurige 18e plek. Beiden kunnen zeggen dat ze een uniek parcours hebben overwonnen met flink wat klimmen en zelfs een passage door een museum.

 

Trainingsstage

Lanzarote

Half december vertrekt een groot deel van het team naar Lanzarote om onder betere weersomstandigheden te trainen. De meeste atleten verblijven hier twee weken – en zijn dus op tijd thuis om aan te schuiven bij het kerstdiner. Elk jaar tijdens deze stage beginnen de atleten met de transitietrainingen om in vorm te raken voor het wedstrijdseizoen of de aankomende crossen. Zo benut Bram Buigel de weken op het Spaanse eiland om zich klaar te stomen voor het indoorseizoen: hij wil een poging wagen onder de EK-limiet te lopen. Bijna alle atleten draaien een goede stage en werken stuk voor stuk indrukwekkende trainingen af. De aanwezigheid van Marcel en Demi van Fysiosportief speelt hierbij ook een belangrijke rol. De atleten hebben goed weer, en naast de trainingen worden er vele koffietjes gedronken op het terras en gezellige spelletjes gedaan.

 

 

Kenia

Silke Jonkman reist niet met het team mee naar Lanzarote, maar vertrekt in haar eentje naar Kenia om zich op hoogte voor te bereiden op het nieuwe seizoen. In Iten probeert ze vooral veel omvang te maken en aan haar inhoud te werken; in januari wil ze klaar zijn voor het nationale kampioenschap 10km op de weg en in maart haar debuut maken op de halve marathon. Jasmijn Sibma, Jacelyn Gruppen en Lianne van Belt vertrekken in januari eveneens naar Kenia voor 3 weken hoogtetraining ter voorbereiding op het aankomende seizoen.

 

Oudejaarsdagwedstrijden

Op de laatste dag van het jaar wordt er traditiegetrouw gestreden voor eremetaal in Soest en Gorredijk. De Sylvestercross in Soest staat bekend om het vele zand dat bedwongen moet worden, in Gorredijk zorgt de wind voor een uitdagende wedstrijd. Veel atleten sluiten hun loopjaar af door nog een keer flink af te zien. Nick Marsman doet dit zelfs met winst op de korte cross. Lang loopt hij samen met teamgenoot Nik Lemmink (die uiteindelijk derde wordt) bij de eerste drie, maar met een machtige versnelling in de laatste 500 meter weet hij zich los te lopen en kan hij volop genieten van zijn overwinning in de laatste meters. “Het was ontzettend genieten om door de plassen te banjeren! Ik ben blij om na het winnen van het NK opnieuw een overwinning te boeken op een (nationale) cross.”

 

Op de lange cross weet zowel Jacelyn Gruppen als Tom Hendrikse het brons te behalen. Tom finisht daarbij ook nog eens als beste Nederlander. De afgelopen maanden heeft hij wat moeite gehad om goed in vorm te komen, maar in Soest loopt hij weer als vanouds. Uitstekend gestart, sterk op de technische stukken en snel door het zand. “Ik wist niet precies hoe de vorm zou zijn van tevoren, maar wel dat dit parcours mij op het lijf geschreven is. Ik had het parcours van tevoren goed verkend en kon daardoor in de race vaak betere routes kiezen, waardoor ik op kop kwam te lopen. In de slotronde kreeg ik het wel erg zwaar, maar ik had gelukkig genoeg voorsprong op de nummer vier, waardoor ik in de laatste zandstrook uitgebreid kon genieten van mijn derde plek en titel ‘beste Nederlandse atleet’.”

 

Ondanks de harde wind weet Lianne van de Belt in Gorredijk toch haar pr op de 10km te verbeteren. Ze laat zien in goede vorm te zijn, want eerder deze maand maakte zij ook al een sterk debuut op de halve marathon in Dronten. Dit deed ze door de 21.1 kilometer lange afstand af te leggen in 1:14:09. “Ik ben erg blij met m’n halve-marathondebuut! Het was met -2 graden een koude dag, maar daar kan ik goed tegen. Vorig jaar heb ik al wat langere solowedstrijdjes gedaan achter coach Sybren op de fiets, dus ik wist al wel een beetje wat ik kon verwachten.” Het loopt voor Lianne een stuk fijner dan een 10 of 5 kilometer. “Dat komt denk ik door de vele trage trainingskilometers die ik draai. Tegen het einde raakten mijn benen wel erg vermoeid, dus ik was blij toen ik de finishboog zag. Het was een goede ervaring.”

Foto: Bjorn Parée