Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Augustus was een relatief rustige maand, waarin veel atleten genoten van een welverdiende vakantie. Toch is er ook zeker een aantal mooie prestaties geleverd, met de 10.000 meter van Silke Jonkman en de marathon van Tom Hendrikse op het Europees Kampioenschap in München als hoogtepunten.

 

Terugblik Europees kampioenschap atletiek

Op 15 augustus kwam een tweetal Team 4 Mijl-atleten in actie op het EK atletiek in München. In het verslag van 16 augustus zijn hun eerste reacties na hun EK-debuut te lezen, maar hoe kijken Silke Jonkman en Tom Hendrikse terug op dit toernooi?

 

Mijn deelname aan het EK voelde aan de ene kant als een rollercoaster, maar aan de andere kant ook als één van de normaalste zaken van de wereld. Je zou wel kunnen zeggen dat mijn transitie van 1500m-loper naar 10.000m-loper vrij snel gegaan is. Als je mij aan het eind van de winter had verteld dat ik van start zou gaan op het EK had ik je gek aangekeken”, vertelt Silke. “Toch stond ik daar, in het Olympia stadion, aan de start van de 10.000m met concurrenten als Eilish McColgan en Konstanze Klosterhalfen, die je kent van TV. Toch was ik helemaal niet zenuwachtig, voor mijn gevoel had ik weinig te verliezen. Ik had nog een aantal goede trainingen afgewerkt, dus ik wist dat het met mijn vorm prima in orde was en ik had vooral heel veel zin in de wedstrijd. Ik houd van racen, daarom besloten Eddy en ik dat ik de wedstrijd tactisch in zou gaan, met het oog op een goede klassering. Dat verliep goed volgens plan. Ik kon redelijk makkelijk mee in de tweede groep en liep een progressieve race, waarmee ik uiteindelijk als 11e eindigde”, aldus een tevreden atlete, die zeker hongerig is naar meer toernooien.

Silke zal zich de komende maanden eerst op wegwedstrijden gaan richten en wil zich in de winter kwalificeren voor het EK cross, met voorafgaand een trainingsstage om zich goed voor te bereiden. Daarnaast hoopt ze haar belastbaarheid deze winter op te kunnen schroeven, zodat ze in het jaar een halve marathon kan lopen.

 

Tom kwam uit op de marathon, zijn tweede marathon ooit welteverstaan. Hij behaalde een 40e plek en finishte als beste Nederlander. Ook hij blikt terug op afgelopen EK, waar hij onder warme omstandigheden moest lopen: “Een marathon lopen is altijd speciaal, maar het was een hoop geregel met bidonnetjes en koelvesten en al helemaal voor deze lange afstand. Verder was het een beetje een gek toernooi, aangezien je maar maximaal drie dagen aanwezig mocht zijn in het hotel en daarna weer weg moest”, vertelt Tom, die zeker genoten heeft van zijn toernooi. “Mijn plannen voor het aankomende seizoen zijn lekker opbouwen met hardlopen en het hoofddoel wordt weer een kwalificatie voor het EK cross in Turijn. Daarvoor zal ik een goede Warandeloop moeten lopen om mij te kwalificeren. Verder ga ik teamgenoot Maarten hazen tijdens zijn marathondebuut in Amsterdam en loop ik nog wat wegwedstrijden ‘voor de fun’ en om zo mijn vorm op te bouwen. Vervolgens bouw ik verder door richting de Rotterdam marathon, waar ik hopelijk een goede marathon neer kan zetten”.

 

Eén ding is duidelijk: dit EK smaakte voor zowel Tom als Silke naar meer. Hopelijk zien we hen beiden terug op het EK cross in Turijn op 11 december.

 

Overige wedstrijden augustus

5 augustus, Trackmeeting Utrecht

In Utrecht maakte Danique Gimbrére een uitstapje naar de 800m. Ze maakte indruk door als vijfde te finishen in een dik pr, van 2.13:85. Op de 300m zorgde Leonie van Vliet en Dominique Veninga voor een één-tweetje voor Team 4 Mijl. Op deze incourante afstand snelde Leonie naar 38:84, en Dominique naar 40:89. Wessel van Veenen sloot de trackmeeting af met winst op de 5000m. Met 14.35:65 verbeterde hij tevens ook zijn persoonlijk record.

6 augustus, Kessel Lo

In het Belgische Leuven werden er snelle tijden geklokt op de 3000m. Job Ijtsma was de snelste namens Team 4 Mijl, en snoepte met een tijd van 8.04:19 een seconde van zijn pr af. Ook Nik Lemmink verbeterde zijn pr in deze race. Met 8.09:90 dook hij voor het eerst onder de 8:10. Paavo de Leng sloot zijn laatste race van het seizoen ook af met een pr van drie seconden, en zette de klok stil op 8:30.21.

 

9 augustus, Oudenaarde

In Oudenaarde maakte Nick Marsman zijn debuut op de 3000m steeplechase. Dit deed hij in 9.21:55, wat goed was voor een tweede plek.

 

19 augustus, Wageningen

Leonie Van Vliet besloot in Wageningen haar seizoen af te sluiten met een 400 meter, wat voor haar een redelijk ongewone afstand is. Toch wist ze ook op deze afstand te winnen, en legde ze de ronde om de baan af in 55:79.

 

28 augustus, Hem

Jacelyn Gruppen kwam tijdens de Hemmeromloop in actie op de 10km. Met een eindtijd van 33:56 zette zij een nieuw persoonlijk record neer en pakte hiermee ook de winst bij de dames. “Het was de eerste wedstrijd na vooral veel basiswerk in mijn marathonvoorbereiding. Ondanks ik nog niet specifieke tempo’s getraind had viel het tempo me mee. Ik startte in een mooi groepje, maar vanaf 4.5 km liep ik bij hen weg en hield dit vol tot aan de finish. Met een eindsprint tegen de wind in kon ik net onder de 34 minuten finishen!”, aldus een enthousiaste Jacelyn na haar PR.

28 augustus, Bommenberendloop Groningen

Reinie Boven en Maurice Kram kwamen in actie tijdens de Bommenberendloop, waarvan de start en finish op ‘onze’ vertrouwde atletiekbaan in het Stadspark in Groningen lag. Het parcours slingerde door het park en door de Onlanden, voor menig Team 4 Mijl-atleet zeer vertrouwd terrein. Reinie ging met de winst naar huis op de 10 kilometer bij de vrouwen, waar zij een tijd van 41:27 neerzette. Maurice koos voor de ruim dubbele afstand en kwam uit op de halve marathon, waar hij een tijd van 1:16:16 klokte, goed voor een derde plaats.

29 augustus, Oranjeloop Nieuwleusen

Voor Nick Marsman was de Oranjeloop in Nieuwleusen een ‘bijna-thuiswedstrijd’, gezien zijn ouderlijk huis in Ommen staat. “Ik had zin in een wedstrijd om te kijken wat off-season met mijn vorm gedaan had. Ik had mijn vorm minder goed verwacht, dus ik ben tevreden!”, doet Nick verslag. Hij liep een 5 kilometer in 15:30 en pakte hiermee de winst.