Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap op de baan vond dit jaar plaats in het FBK-stadion in Hengelo. De atleten hebben bewezen in topvorm te zijn, en gingen op jacht naar de medailles.

400 meter, mét en zonder horden

Dominique Veninga en Danique Gimbrère gingen van start op de vrijdagavond, met de 400m vlak en de 400m horden. In de halve finales van de 400m vlak wist Dominique Veninga zich in een seizoensbeste tijd met een kleine q als een van de tijdsnelste te plaatsen voor de finale op zondag. Op de 400m horden slaagde Danique Gimbrère er knap in om zich op dezelfde manier te plaatsen voor de finale op zaterdag.

De finale van Dominique gaf haar gemengde gevoelens. Ze finishte als 8e in 54,74. “Vrijdag was een goede race, met goede doorkomsttijden. Zondag probeerde ik hetzelfde te doen, wat wel lukte maar het kostte meer moeite. Hierdoor viel ik jammer genoeg de laatste 100m meer stil. Maar achteraf gewoon erg blij met de finaleplaats en dat ik vrijdag, wanneer het moest, m’n beste race van het seizoen tot nu toe neerzette.”

Danique werd in de hordenfinale eveneens 8e in een tijd van 1:03,12. “In de series liep ik een rommelige race, dus ik hoopte in de finale een race met minder fouten te lopen en zo een snellere tijd te lopen. Helaas deed ik een pas teveel naar horde 1 waardoor ik gelijk veel snelheid verloor en daar had ik de hele race last van. Teleurgesteld omdat ik echt het gevoel had dat er meer in zat, maar wel blij met de finale plek!”

5000 meter spektakel

De hoogtepunten van de vrijdagavond moesten echter nog komen, met de 5000m voor zowel de mannen als de vrouwen. Als eerste stonden Nik Lemmink en Mads Meijer aan de start voor hun deelname aan het NK. Nik ging van start met podium ambities en Mads ging op zoek naar een mooie ereplaats. In een relatief langzame race, voerde Nik Lemmink zijn raceplan strak uit. Na 4000m het van voren aan te hebben gekeken begon hij met het schudden aan de boom. De versnelling zorgde ervoor dat alleen Mahadi Abdi Ali en Noah Schutte nog konden volgen. Achter de strijd voor het podium was Mads bezig met opschuiven. Bij het ingaan van de laatste ronde liep Nik nog steeds op kop, maar uiteindelijk moest hij zijn hoofd buigen. Nik wist met een snelle laatste kilometer zijn podium ambities waar te maken en sprintte naar een bronzen medaille in een tijd van 14.06,86. 10 seconden daarachter kwam Mads binnen in een tijd van 14.16,39 op een knappe 8ste plek. Nik was al met al erg tevreden met zijn derde plek: “Het was een leuke tactische race. Ik voelde me fris met een kilometer te gaan, en besloot aan te vallen. We bleven met 3 man over, maar ik kon in de eindsprint mijn koppositie helaas niet behouden. Desalniettemin een mooie bronzen medaille!”. Na dit resultaat staat Nik aankomende zaterdag goedgemutst aan de start van nog een 5000m in Parijs, waar hij zijn goede benen nogmaals gaat testen.

Bij de vrouwen kwamen er maar liefst 4 atleten van Team4Mijl in actie. Silke Jonkman ging de race in als derde snelste, maar had ambities om zich te mengen in de strijd voor het zilver. Goud was te hoog gegrepen door de deelname van topfavoriet Diane van Es, die vanaf begin af aan het tempo erg hoog legde en er met de winst vandoor ging. De eerste ronde van de 5000m, ging al meteen hard. Silke koos ervoor om haar eigen tempo te lopen om vervolgens langzaam in te lopen op de nummer 2 in de wedstrijd Julia van Velthoven. “Van km 1 tot km 4 merkte ik wel dat ik nog inliep op Julia en probeerde ik het gat te dichten, maar het gat was helaas toch echt te groot. Na een vlakke solo race kwam ik als derde over de finish met een persoonlijk record van 2 seconden. Daar ben ik nu zeker tevreden mee, brons was in deze wedstrijd het hoogst haalbare. Daarnaast is dit mijn eerste NK baanmedaille (naast de 10.000m), dus die mag gevierd worden!”. Silke pakte uiteindelijk het brons in een tijd en een persoonlijk record van 15.43,78. Net als Nik werkt Silke nu toe naar een 5000m in Parijs, hier hoopt ze nogmaals haar persoonlijk record aan te scherpen.

De andere drie atleten, Lianne van de Belt, Reinie Boven en Jolien de Waard, liepen daarachter voor de ereplaatsen. Lianne finishte net buiten de top 10 als 11de in een seizoensbeste van 16.39,22. Reinie finishte als 14de in een tijd van 17.26,53 en tot slot behaalde Jolien de finish helaas niet.

Titelprolongatie voor Marsman

Op de zaterdagochtend mocht Nick Marsman het spits afbijten voor Team4Mijl op de 3000m steeple. Tot zover verliep het Steeple seizoen nog niet zoals gewenst voor Nick. “Doordat de steeple wedstrijden tot zover niet gingen zoals gewenst, was ik onzeker over hoe mijn vorm was. Daarnaast was ik ook niet de snelste op de steeple dit seizoen”. De race begon op een ontspannen tempo. Nick volgde zijn grootste concurrenten en na een valpartij bleef alleen Nathan Houwaard als concurrent over. Na lang te hebben gevolgd zette Nick de aanval in. “Ik voelde me nog sterk, met 500m te gaan zette ik de aanval in en liep ik Nathan op een gat”. Nick slaagde erin om dit gat te controleren en te behouden en hij liep daarmee overtuigend naar een gouden medaille in een tijd van 8.45,57. Dat hij deze tijd liep verbaasde Nick, “De tijd die ik liep, verraste mij; 8.45! Dat geeft mij weer wat meer zelfvertrouwen voor de steeple in de toekomst”

IJtsma naar brons op 1500 meter

Job IJtsma, de 1500-meter specialist, liep in de series eenvoudig naar de finale. Hij wist van tevoren dat dit een snelle race zou gaan worden, omdat er nog punten voor de olympische kwalificatie te behalen waren. Job liep onlangs nog een dik persoonlijk record in Nijmegen, en was gebrand op een goede tijd en klassering.

“Ik zat de hele race op de goede plek. Tot 200 meter te gaan kon ik de koploper volgen, maar bij de laatste versnelling van Stefan Nillessen kon ik niet mee”. IJtsma werd derde en liep opnieuw een persoonlijk record van 3:37.20. Hij behaalde zijn eerste outdoor-medaille.