Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Stockholm – Een week na zijn overwinning bij de FBK games stond Thijmen Kupers aan de start van de Diamond League van Stockholm. De grote favorieten waren Adam Kszczot, Europees kampioen in Amsterdam, en Thijmen zelf dankzij zijn optreden op de FBK games. Met een tactisch sterke race pakte Thijmen ook ditmaal de overwinning in een eindtijd van 1.45.02.

Het was een zonnig maar winderig in het stadion van Stockholm. Bram Som, de haas van dienst, was er ietwat bezorgd over en wilde het veld zo goed mogelijk tot 500 meter brengen. In de callroom werd er zelfs even door Adam Kszczot gesproken: “Ik wil graag een harde race lopen vandaag, dus laten we niet met zijn allen vechten in de eerste 200 meter. Ik ga direct achter de haas aan en trek zo hard mogelijk door.” Voor Thijmen was dit een goed teken. “Mijn plan was hierdoor gemakkelijk. Ik wilde zo dicht mogelijk achter Kszczot lopen en hem in het laatste stuk voorbij proberen te sprinten. En zo geschiedde. Door de wind had Thijmen het erg zwaar, maar met nog 100 meter te gaan zat hij nog steeds strak in de rug van Adam. “Het was alsof ik de tactiek van vorige week kon kopieren en wederom had ik een goede eindsprint. Ik was zo blij met de winst dat ik niet eens naar de tijd had gekeken. Na de finish zag ik pas dat ik bijna net zo hard had gelopen als in Hengelo, slechts 0.03 langzamer.”

Komende week vertrekt Thijmen met het Nederlandse team naar Lille. Hier zal hij wederom tegen Kszczot en andere Europese toplopers lopen.