Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Na de zoveelste terugval in de revalidatie van zijn onderbeenklachten heeft Thijmen Kupers deze week in overleg met coach Eddy Kiemel en zijn (para)medische begeleidingsteam besloten dat er dit seizoen helemaal geen baanwedstrijden gelopen gaan worden. De komende periode zal in het teken staan van herstel en revalidatie trainingen zodat Thijmen volgend jaar sterker dan ooit terug kan keren.

Afgelopen februari is Thijmen tijdens een indoorwedstrijd in Düsseldorf vrij plotseling geblesseerd geraakt aan zijn achillespees. Dit was de reden dat Thijmen de Nederlandse en wereldkampioenschappen indoor aan zich voorbij moest laten gaan. “Het herstel van deze blessure heeft vervolgens helaas flink wat vertraging opgelopen omdat ik in de winter vier weken ziek geweest ben. Pas kort voor mijn trainingsstage kon ik weer fatsoenlijk beginnen met opbouwen.” Hij vertrok met de atletiekunie op trainingskamp naar Flagstaff (AZ, USA) en aldaar leek de revalidatie in eerste instantie eindelijk voorspoedig te gaan. De omvang en kwaliteit van zijn loopkilometers namen toe, terwijl de klachten naar de achtergrond verdwenen. Hij maakte grote stappen en kreeg weer goede hoop voor het outdoorseizoen. Helaas kwam toen het volgende obstakel op zijn pad. “Er ontstond een probleem in de aansturing van mijn enkel waarvan de oorzaak onduidelijk was. Dit zorgde ervoor dat ik toch weer gas terug moest nemen en in overleg met de medische staf weer een periode loopvrij moest nemen. Ik volgde een zeer intensief oefenprogramma voor kracht, balans en stabiliteit in de hoop dat ik de coördinatie weer terug zou vinden.” Daarnaast trainde Thijmen zowel in Flagstaff als daarna ontzettend veel alternatief zodat hij meteen met kwalitatieve looptrainingen zou kunnen beginnen op het moment dat hij weer belastbaar genoeg zou zijn. Helaas kwam dat moment niet. Althans, bij elke poging tot opbouw bleek het aansturingsprobleem nog aanwezig. “Er is onder andere neurologisch en beeldvormend onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat het probleem zich niet in de zenuwen maar in de spieren bevindt. Op dit moment zoeken we nog steeds naar een oplossing voor dit probleem.”  

Dit houdt in dat Thijmen dit outdoorseizoen definitief niet van start zal gaan op de 800 meter. Na een jaar vol tegenslagen was dit een grote teleurstelling voor de dertienvoudig Nederlands kampioen. “De kans dat ik dit jaar nog fatsoenlijke wedstrijden zou kunnen gaan lopen werd met de dag kleiner. Toch is het een grote tegenvaller als je dan besluit om er definitief een punt achter te moeten zetten voordat het seizoen überhaupt begonnen is. Toch is het goed voor mij dat er nu duidelijkheid is over wat me de komende periode te wachten staat. We moeten dit probleem vanaf de oorzaak aanpakken zodat het dit keer niet meer terug zal komen.” Thijmen richt zich nu op het jaar 2019. In dat jaar zullen in de winter de Europese indoor kampioenschappen in Glasgow plaatsvinden en in de zomer de wereldkampioenschappen in Doha. “Volgend jaar zal ik me daarnaast tevens kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokyo in 2020. Dit heeft voor mij de allerhoogste prioriteit.”

Foto’s: Erik van Leeuwen, Bjorn Parée