Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Vanochtend ging de 46e editie van de TCS Amsterdam Marathon van start. Maurice Kram liep zijn eerste marathon als lid van Team 4 Mijl en niet zonder succes, hij haalde maar liefst 12 minuten van zijn vorige besttijd af.

‘In juli kreeg ik te horen dat ik bij het team mocht komen, Sybren wist dat ik ingeschreven stond voor Amsterdam. Daarom zijn we in de eerste week van augustus begonnen met de opbouw. De voorbereiding was relatief kort (ongeveer 11 weken), waardoor er in weinig tijd veel moest gebeuren. De voorbereiding verliep goed, waarin de tijden steeds beter werden en het zelfvertrouwen en het aantal kilometers steeds meer stegen. Op 3 oktober heb ik de laatste echt lange training gedaan, 40 kilometer met een halve marathon in 1:17.40.
De laatste week ging het gas echt helemaal er af en begon het mentale spel. Heb ik genoeg gedaan? Voel ik nu een pijntje in mijn kuit? Heb ik toch een beetje zware benen?
Uiteindelijk heb ik een goed getraind en stond ik fit aan de start, ondanks dat het hoofd denkt dat het allemaal beter zou moeten voelen. Mijn doel van tevoren was om sowieso een PR (stond op 2:48) te lopen, en voor een tijd rond de 2:35 te gaan.’

Maurice tijdens de marathon

Ondanks een valpartij na 15 kilometer lukte het Maurice om een vlakke race te lopen. ‘Ik ben super tevreden over vandaag. Het was de bedoeling om de laatste 8 kilometer door te versnellen maar dat zat er helaas niet in omdat ik tegen de kramp aan zat. Ik voel me nu eigenlijk nog weer redelijk fris, is al dat ultralopen toch nog ergens goed voor geweest!’ Maurice finishte in een tijd van 2:36.44, wat een 97e plaats overall bij de mannen senioren waard was vandaag.

Omslagfoto: Luc Veenstra