Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Zaterdagavond 17 maart vond de Nacht van Groningen plaats, waar zoals elk jaar zoveel mogelijk atleten van Team 4 Mijl aan deelnemen. Dit jaar waren dat er achttien, die samen drie plekken op het hoogste podium en acht podiumplekken in totaal veroverden op drie verschillende afstanden.

Sinds vorig jaar is de Nacht van Groningen wat vervroegd in het seizoen, zodat het ook werkelijk nog donker is tijdens de wedstrijd. Dit maakt dan ook dat er een unieke sfeer hangt met enorm veel lichtjes. Hoewel dit erg gezellig is, is er natuurlijk ook meer kans op koud weer. Dit was deze editie dan ook het geval met een voorspelde gevoelstemperatuur van -10 graden. De atleten van Team 4 Mijl hadden hierdoor uiteraard des te meer zin om te strijden voor wat ze waard zijn, maar moesten wel eerst de thermokleding weer uit de kast halen.

5 kilometer

Het eerste startschot van de avond klonk voor de 5km. Hier nam het merendeel van Team 4 Mijl aan deel met elf atleten. Bij de mannen was het Jaap Gerben Vellinga die er met de winst vandoor ging. Na onderweg een keer ongelukkig de verkeerde kant op te zijn gestuurd, wist hij opnieuw een mooi ritme te vinden en zo redelijk gemakkelijk als eerste de finish te halen na 15.34 minuten. Zes seconden later kwam Bram Buigel aan op de Ossenmarkt en pakte met een eindsprint de tweede plek. “Onderweg de gok genomen om lang met Jaap mee te gaan en dat pakte goed uit. Erg tevreden met de tijd en positie. Dit geeft aan dat de trainingen goed aanslaan”, aldus Bram. Daarna waren het Wessel van Veenen, Jelmer Lenstra en Jordy Dikkers die de 5km voltooiden. Wessel werd vierde in een tijd van 16.22. Wessel: “Ik durfde niet echt mee te gaan met de kopgroep omdat die toch wel erg had ging, maar daardoor liep ik wel een heel stuk alleen. Dat maakte het wat lastig om echt heel diep te gaan.” Jelmer liep een tijd van 17.03, maar had graag een stuk harder gelopen en was dan ook niet tevreden. Wel tevreden was Jordy, die vlak achter Jelmer finishte in de voor hem eerste wedstrijd sinds de 4 Mijl van Groningen. Hierom was de opdracht voor hem om in te houden. “Erg tevreden want het liep enorm makkelijk, niet super moe geworden dus dat belooft wat voor als ik wel voluit mag!”, zo zei Jordy.

Bij de vrouwen bestond de hele top 6 uit Team 4 Mijlers. Jacelyn Gruppen pakte de winst met een tijd van 17.21 in deze voor haar korte afstand, die ze als tempo prikkel wilde gebruiken voor het NK halve marathon van volgende week. “Ik wilde proberen bij een paar jongens aan te haken, maar dat lukte niet. Ik was niet echt tevreden, omdat het niet hard genoeg ging”, zo meldde Jacelyn. Helaas voor haar heeft ze dus niet die prikkel gekregen die ze wilde. Jolien de Waard was echter wel content, hoewel ze liever nog iets harder had gelopen. Na een blessure van een jaar wist ze niet wat ze kon verwachten, maar liep met een tijd van 18.43 naar een tweede plaats. De overige podiumplaats was voor Sofie Lövdal met een tijd van 19.11. Ze was erg tevreden met haar prestatie na een aantal moeilijke maanden. Sofie: “Het was leuk om weer op de startlijn te staan en te voelen dat het lichaam weer normaal werkt!” De top 6 werd compleet gemaakt door Immy Auck Kersbergen, Carlijn Wagenaar en Danique Gimbrère. De eerstgenoemde van dit stel loopt sinds een aantal maanden mee met Team 4 Mijl als traininglid en werd vierde in 19.19. Even later kwam Carlijn tevreden over de finish na 19.30 minuten en werd hiermee vijfde. “Gezien de weersomstandigheden en mijn blessure de laatste maanden ben ik blij met het resultaat!” Danique kwam na 21.46 aan op de Ossenmarkt. Waar ze in het begin nog met anderen kon samenlopen, kwam ze na een tijdje alleen te lopen en werd het zwaar in het koude tegenwind. “Uiteindelijk niet heel tevreden, maar ook niet echt ontevreden”, concludeerde Danique.

Halve Marathon

Een uurtje later was de halve marathon aan de beurt. Hier stond Edwin Slijkhuis aan de start. Zijn geplande marathondebuut in april komt steeds dichterbij en omdat hij nog een halve marathon van vorige week in de benen had, was het plan voor deze race om marathontempo aan te houden. “Dit ging redelijk goed in het begin, maar vanaf de tweede ronde moest ik iets te veel moeite doen om lopers goed te kunnen passeren. Daarom ging het laatste gedeelte iets langzamer, maar het slingeren en de vele lopers horen ook bij deze wedstrijd”, aldus Edwin, die met een tijd van 1.12.15 als tweede over de finish kwam.

10 kilometer

Als laatste was de 10km aan de beurt. Bij de vrouwen was het Elisa de Jong die namens Team 4 Mijl aan de start verscheen. Hoewel het haar naar eigen zeggen niet lukte om echt hard te gaan, wist ze toch de winst te pakken met een ruime voorsprong van meer dan een minuut op de concurrentie, in een tijd van 38.00 minuten. “Het doel was ook niet om tot het gaatje te gaan, maar ook de kou zorgde ervoor dat ik de tweede helft niet kon versnellen. Prima training voor vandaag met een eerste plek, maar niet meer dan dat” , zo zei Elisa.

Bij de mannen stonden Maarten Hindriks, Henk Kramer en Fabian ten Kate aan de start. Maarten kreeg het zwaar door wat buikklachten, maar met een tweede plek in zicht kon hij zich herpakken en met een snelle laatste kilometer wist hij zo de tweede plaats te bewerkstelligen met een tijd van 32.35. Henk was het die in het begin het tempo maakte terwijl de anderen volgden. De eerste paar kilometer wist hij dan ook soepel af te leggen. Daarna speelde de kou parten voor hem en werd hij uiteindelijk vijfde met een tijd van 33.01. Fabian werd zesde in een tijd van 34.27.