Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Zurich – Tijdens de Young Diamond League in Zurich wist Jaap Gerben een 8e plek te bemachtigen. In dit topveld kon hij ondanks een gekneusde knie goed meekomen, maar moest op de laatste 100m toch wat meters prijs geven. Hij finishte in een eindtijd van 1.49.91 over 800 meter

Jaap Gerben deed dit seizoen uitstekende zaken op de 800 meter. Met een zilveren medaille tijdens het indoorseizoen begon zijn succesjaar. In de zomer dook hij voor het eerst onder de grensvan 1 minuut en 50 seconden op de 800 meter en wist zich vervolgens naarmate het seizoen vorderde steeds te verbeteren. Deze prestatie curve is ook opgevallen in het buitenland. Daarom kreeg Jaap halverwege de zomer een uitnodiging om mee te doen tijdens de Diamond League in Zurich. Elk jaar nemen talentvolle europese atleten onder de 23 jaar het hier in een vol stadion tegen mekaar op. Voor Jaap Gerben was dit zijn kans om voor het eerst in het nationale tenue te kunnen lopen.

De race van Jaap was gedoseerd opgebouwd. Na een vlotte opening schaarde hij zich bij de voorste 5 lopers. Hierdoor was zijn eerste 400 meter niet te hard en was een mooie eintijd nog in zicht. Zijn knie die hij een halve week voor de wedstrijd door pech had gekneusd begon hem echter parten te spelen. Het volle stadion, de snelle tegenstand, het geluid van het publiek, de pijn in zijn knie en de verzuring, alles tegelijk waren iets te veel prikkels. De echte scherpte ontbrak hierdoor en tijdens het tweede deel van zijn race verloor hij hierdoor nog een paar plekken. “Ik vind het jammer dat ik niet beter heb kunnen presteren, maar het was echt een gave ervaring om mee te maken. Hier leer ik ook weer van en het motiveert me om weer aan een nieuw seizoen te beginnen.”, verteld Jaap. Al met al keert Jaap terug met een hoop nieuwe ervaringen. Zijn debuut in oranje is daarom uiterst geslaagd. Het Team 4 mijl is dankzij Jaap Gerben daarmee een international rijker.