Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Het is maandag 25 november, de dag na de Warandeloop, als de telefoon van Job IJtsma rinkelt. Job neemt op en krijgt Grete Koens (bondscoach Atletiekunie) aan de lijn, die hem vertelt dat hij is geselecteerd voor het EK cross in Lissabon! Job vertelt: “Ik was de hele dag super zenuwachtig, omdat ik wist dat ze de EK selectie die dag bekend zouden maken. Toen ik hoorde dat ik bij de selectie zat, was ik uiteraard heel erg blij.” Job werd bij de afgelopen editie van de Warandeloop vierde bij de jongens junioren A en dankzij deze goede prestatie is hij geselecteerd. Vijf atleten gingen Job voor in de geschiedenis van Team 4 Mijl. Samen zorgden zij voor negen deelnames aan internationale cross toernooien. Acht jaar na Brian Kamstra’s deelname in Velenje (Slovenië) in 2011 mag Job dit weekend het stokje overnemen. Voor ons een mooi moment om Job en coach Eddy Kiemel een aantal vragen te stellen over Job’s eerste deelname aan een internationaal toernooi en de eerste maanden training onder Eddy’s begeleiding. 

Job, je eerste deelname aan een internationale wedstrijd, wat zijn je verwachtingen?
“Zoals je al zegt is het mijn eerste internationale wedstrijd en daarom weet ik nog niet goed wat ik kan verwachten. We vertrokken gisteren, (donderdag, red.) naar Lissabon en de wedstrijd is komende zondag 8 december. Ik ga van start met hetzelfde plan als tijdens de Warandeloop: rustig beginnen, zodat ik halverwege kan doorversnellen en op die manier zoveel mogelijk mensen kan oppikken. En verder hoop ik vooral zo veel mogelijk te genieten en ervaring op te doen.”

Het parcours is natuurlijk van groot belang voor het verloop van een cross, weet je hoe het parcours eruit ziet?
Nee, ik heb het parcours nog niet gelopen. Voor vandaag en morgen staat een parcoursverkenning op het programma. Daarna zal ik ook met Eddy nog over het parcours spreken. 

Eddy, wat doen jullie goed bij Team 4 Mijl, waardoor jullie dit jaar weer een  afvaardiging naar een internationale cross kunnen sturen?
Dit is altijd lastig om over jezelf te zeggen natuurlijk. Blijkbaar doen we, met de atleten die het halen, in elk geval geen domme dingen. Het is hierbij belangrijk om goed te zijn op het juiste moment. Ik denk dat we daar wel goed in zijn.

Job traint nog niet zo heel lang bij jou, maar samen hebben jullie al behoorlijke stappen gemaakt. Wat is Job‘s kracht als atleet? En op welk vlak zie je potentie tot groei?
Even los van zijn evenwichtige persoonlijkheid, is hij aeroob bijzonder sterk. Op dit gebied zit dan waarschijnlijk ook zijn groei-potentie. Voor komend jaar is dit in ieder geval de weg die we gaan bewandelen. 

Waar denk je dat Job toe in staat is in Lissabon?
Hij heeft laten zien goed te zijn, dus ik hoop op een plaats bij de eerste twintig. 

Als je tot slot een atleet één gouden tip mag geven voor de start van een cross, wat zou je dan zeggen?
Als je niet persé wilt winnen, maar wel hoog wil eindigen moet je rustig beginnen! (als goud het enige doel is, zijn er andere wetten). 

Job’s prestatie zal zondag te volgen zijn via de media-kanalen van Team 4 Mijl. Wij wensen hem heel veel succes!