Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

De laatste dag van het jaar wordt doorgaans knallend afgesloten door de atleten van Team 4 Mijl. Ook dit jaar lieten een aantal atleten zich van hun beste kant zien op oudjaarsdag: in Soest liepen Niek Blikslager en Marcella Herzog naar mooie top tien klasseringen en in Gorredijk sneuvelden enkele persoonlijke records op de tien kilometer.

Soest – Niek Blikslager en Marcella Herzog waren names Team 4 Mijl afgereisd naar het midden van het land voor de Sylvestercross. Voor Niek was dit de eerste wedstrijd na een intensieve trainingsperiode, met onder andere een trainingskamp op Lanzarote. Voor de wedstrijd in Soest kreeg hij van zijn coach Eddy de opdracht mee om met de eersten mee zijn. Na het startschot toonde Niek zich van voren. “Ik liep de eerste twee korte ronden goed van voren, daarna nam ik een beetje gas terug en heb ik mijn eigen tempo gezocht”, aldus Niek. Hij kwam op de negende plaats te lopen en hield de nummers zes tot en met acht in zicht. “In de vierde ronde kon ik goed doorlopen, en liep ik in op Michel Butter. Toen hij merkte dat ik bij hem kwam wist hij te versnellen en heb ik hem moeten laten gaan bij het zandstuk.” Niek wist zijn negende plek zonder direct gevaar te consolideren. “De laatste ronden waren erg zwaar, maar ik ben blij met deze prestatie.” Uiteindelijk finishte Niek na 36.04 als derde Nederlander. Marcella kwam ook tot een negende plaats in haar race. Ze startte met de eerste loopsters mee, maar moest elke ronde een plaatsje prijsgeven. Haar inspanning bleek uiteindelijk goed voor een plek als vierde Nederlandse. “Mijn niveau is op dit moment nog niet wat ik zou willen; ik had gehoopt wat meer van voren te zitten”.

Gorredijk – Een vijftal andere atleten van Team 4 Mijl zochten het dichter bij huis. In Gorredijk liepen Maarten Hindriks, Henk Kramer, Maurice Smit, Lianne van de Belt en Ellen Jansen allen de 10 kilometer bij de Oliebollenloop. Bij de heren liep de wedstrijd uit op een tactisch steekspel. In het begin van de wedstrijd vormden zeven atleten de kop van de wedstrijd, waaronder Maarten, Henk en Maurice. Na vier kilometer trachtte Maarten om met een andere loper weg te lopen. Al snel werden ze weer teruggehaald door de andere lopers. Twee kilometer later plaatste oud-teamgenoot Wilfred van Holst een versnelling; alleen Maarten kon reageren op deze aanval. Weer een kilometer later plaastste Wilfred opnieuw een versnelling. “Toen moest ik een gaatje laten”, vertelde Maarten. “Ik zat mentaal toen niet goed, maar wist toch nog op wonderbaarlijke wijze weer bij hem te komen.” Toen Maarten weer bij Wilfred was koos Wilfred er voor om in de rug van Maarten te lopen. “Ik wist dat het heel moeilijk zou worden om hem in de sprint te kloppen. Maar Henk kwam er ook aan dus ik moest wel door blijven lopen.” Uiteindelijk moest Maarten zijn meerdere erkennen in Wilfred en finishte hij als tweede in een nieuw persoonlijk record van 31.50. Achter hem kwam Henk als vierde over de meet in een tijd van 31.55. “Ik ben zeer tevreden met mijn rentree na wederom een jaar blessureleed en vier weken trainen. Ik heb een dik persoonlijk record gelopen met 20 seconden. Dat is zoet genoeg om de zure vierde plaats teniet te doen”, aldus Henk. Maurice finishte uiteindelijk in een tijd van 32.25. Bij de dames bleek Jessica Oosterloo te sterk voor haar tegenstandsters: Lianne van de Belt en Ellen Jansen werden respectievelijk tweede en derde. Zij zetten de klok stil na 36.38 en 36.53. “Ik wist van te voren niet wat ik zou kunnen. Ik ben heel blij met mijn tijd”, vertelde Ellen na afloop. “Ik had niet gedacht dat er al een 36’er in zou zitten. Dit geeft goede hoop voor de NK’s van begin volgende jaar”.