Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Met maar liefst vier wedstrijden op het programma was het afgelopen weekend maar druk voor de coaches om overal aanwezig te zijn, al scheelde het dat twee ervan in Groningen zelf plaatsvonden. Op vrijdagavond stonden er atleten aan de start bij de Next Generation Athletics te Nijmegen. Zaterdag was dat eveneens het geval in Leiden bij de Gouden Spike, met als hoogtepunt een vierde plaats van Jacelyn Gruppen bij het NK 10 kilometer. Verder werd er zaterdag tevens in eigen stad gelopen bij de Martinibokaal, waar de atleten van Team 4 Mijl samen acht podiumplaatsen veroverden. Een dag later vond er wederom een thuiswedstrijd plaats, dit maal niet op de baan, maar een 5 kilometer lang parcours door het centrum van Groningen, waar nog eens twee podiumplaatsen bemachtigd werden. Hieronder vind u van elk van de vier wedstrijden een verslag.

Next Generation Athletics

Nijmegen – Op vrijdag 8 juni vond Next Generation Athletics plaats, ook wel bekend als de Nijmegen Global Athletics, zoals deze wedstrijd voorheen heette. Hierin wordt het publiek op het puntje van hun stoel gehouden door middel van veel limietraces. Suzanne Voorrips startte dan ook in de 800m EK limietrace voor de vrouwen, een serie met als doel zoveel mogelijk atleten onder de EK-limiet van 2.01.25 voort te brengen. Suzanne voelt zich momenteel erg sterk en dat maakte dat ze in de eerste ronde meeliep met de voorste dames van het veld. Een doorkomst van 59 seconden op de 400m bleek echter te rap en op gegeven moment was het vaatje leeg. Suzanne concludeerde: “Vorm begint te komen, maar hierdoor opende ik ‘per ongeluk’ veel te hard. Ach, het kan niet elke week feest zijn. Op naar volgende races!” In de Mixed Race 1500m startten de rest van de atleten met elkaar: Tom de Leeuw, Maarten Hindriks, Fabian ten Kate en Ellen Jansen. Van dit gezelschap wist Tom met een versnelling op het eind de snelste tijd neer te zetten met 3.57.68. Maarten volgde met een tijd van 3.59.46 en Fabian zette de klok stil op 4.05.37. Ellen behaalde een tijd van 4.44.40. Stuk voor stuk hebben deze atleten meer in hun mars en ze waren dan ook geen van allen tevreden. Zulke wedstrijden horen er natuurlijk bij en zet iedereen weer op scherp voor de komende races. Ellen: “Ik hou niet van excuses, maar dat de eerste 400m te langzaam ging en ik daarna alles alleen moest lopen, is misschien wel een geldige. Desondanks verwacht en eis ik een hoger niveau van mezelf, ook als ik het alleen moet opknappen.

Gouden Spike incl. NK 10 kilometer

Leiden – Waar vorig jaar het NK 10.000m baan tijdens het NK atletiek werd gehouden, is dat dit jaar niet het geval. Nu werden de Nederlandse titels verdeeld bij de Gouden Spike te Leiden op zaterdag 10 juni. Deze wedstrijd is onderdeel van het nationaal baancircuit en kent elk jaar een sterk deelnemersveld. Jacelyn Gruppen nam deel aan het NK over de 10 kilometer, wat op de baan 25 rondjes betekent. Jacelyn liep naar een keurige, hoewel altijd ondankbare vierde plaats met een tijd van 34.46.03, op 20 seconden afstand van het podium. “Dat waren best veel rondjes! Had liever 34 laag in de uitslag gezien, maar slecht was het zeker niet”, aldus Jacelyn. Leonie van Vliet en Jelmer Lenstra stonden ook in Leiden aan de start op respectievelijk de 100- en 200m dubbel en de 800m. Leonie liep tijden tijden van achtereenvolgens 12.05 en 24.02. “De races vielen wat tegen dit keer. Ik had geen goede start op de 100m en de ontspanning miste. Ik op meer gehoopt, nu even goed uitrusten en hopen dat het op het NK eruit komt”, zo zei Leonie. Jelmer liep een dappere race met een zeer vlotte opening. Hoewel Jelmer het tempo niet door kon trekken, is dit een uitstekende verzuurtraining, wat dan ook het doel van deze wedstrijd was. Een tijd van 1.54.77 weerspiegelt Jelmers huidige staat van kunnen niet. “Voordeel is wel dat er volgende week een verzurende training minder op het programma staat”, zei Jelmer met een glimlach.

Martinibokaal

Groningen – Een zevental atleten van Team 4 Mijl had besloten op dezelfde dag een thuiswedstrijd op de baan van Groningen Atletiek te gaan lopen. Met maar liefst acht podiumplaatsen, waarvan vijf op het hoogste podium, tilden de atleten het veld naar een hoger niveau. Dominique Veninga en Lea Jurdzinski dubbelden op de 100- en 200m, Henderyke Wonink liep 400m horden, Carlijn Wagenaar en Lynn van der Schaaf streden op de 800m en ten slotte liepen Floortje van Kampen en Bernice Meijer 400m vlak. Dominique en Lea waren aan elkaar gewaagd, zelfs zo erg dat ze op de 100m exact tot dezelfde tijd kwamen, namelijk 12.49. Bij de 200m trok Dominique aan het langste eind met een tijd van 25.01, eveneens een persoonlijk record. Lea liep een tijd van 25.48. Lea: “Het gevoel was goed en dat is het belangrijkste voor nu. De snelle tijden komen wel weer. Vooral leuk om zo met Dominique te strijden.” Henderyke, die de laatste periode door wat pijntjes in de weg werd gezeten, liep haar eerste horderace van het seizoen. Met deze opener van 62.51, op slechts een seconde van haar persoonlijk record, mag ze zeker tevreden zijn. Voor Carlijn Wagenaar was dit eveneens weer de eerste wedstrijd van het seizoen. Vanwege een voetblessure doet zij momenteel maar twee looptrainingen in de week, aangevuld met alternatieve trainingen, met name op de racefiets. Desondanks stond ze weer aan de start en liep ze een tijd van 2.17.91. “Ik mag tevreden zijn. Vond het erg leuk om na een jaar weer een wedstrijd te lopen en heb zin in meer en om steeds harder te gaan!” In dezelfde serie liep Lynn naar een tijd van 2.37.24, ruim 6 seconden sneller dan vorige week. Hoewel de tijd nog lang niet is als ze wil, voelde het deze keer wel weer een stuk beter. Lynn: “Met de tijd dus nog niet helemaal tevreden, maar ik kijk nu weer positief naar de komende wedstrijden!” Ten slotte was de 400m de afsluiter van de wedstrijd. Floortje en Bernice finishten in tijden van 58.14 en 59.17. Beiden hebben dit seizoen al eens sneller gelopen.

Ladiesrun Groningen

Groningen – Dit weekend was er niet één, maar waren er twee thuiswedstrijden. Want een dag later, op zondag 10 juni, mochten een zestal dames weer aan de bak bij de Ladiesrun Groningen. Aangezien deze wedstrijd dezelfde organisatie bezit als de 4 Mijl van Groningen lopen ook hier elk jaar atleten van Team 4 Mijl. De eerdere wedstrijden van dit weekend waren dan ook geen excuus om niet mee te doen. Ondanks een 10 kilometer van de dag ervoor in de benen liep Jacelyn Gruppen naar de winst in een tijd van 16.37. De derde plek werd bemachtigd door Sofie Lövdal na 18.15 minuten. De overige vier dames: Ellen Jansen, Elisa de Jong, Suzanne Voorrips en Lynn van der Schaaf maakten er een duurtraining van. De drie eerstgenoemden van hen liepen samen naar een tijd rond de 21.21 en Lynn kwam even later over de finish met een tijd van 21.50.