Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Zondag 1 oktober werd er zowel in Breda als in Utrecht een Singelloop georganiseerd. Jacelyn Gruppen en Edwin Slijkhuis kwamen namens Team 4 Mijl in actie bij deze wedstrijden. Jaap-Gerben Vellinga zocht het dichter bij huis en liep in Joure mee aan de Joustermerkeloop.

Breda
Jacelyn Gruppen is bezig aan een sterk najaar. Twee weken na haar puike prestatie bij de Dam tot Damloop, waar ze als vierde Nederlandse finishte, was nu de binnenstad van Breda het strijdtoneel van haar volgende wedstrijd. “Ik heb samen met Eddy naar deze wedstrijd toegewerkt”, vertelde Jacelyn, “bij deze Halve Marathon lag het piekmoment van dit najaar.” De atlete van Team 4 Mijl hoopte van te voren op een eindtijd onder de 1.16.00. “Direct na de start kwam ik in het groepje terecht wat ik met Eddy had besproken. Helaas gingen zij een iets langzamer tempo lopen dan we van te voren gedacht haden.” De stevige waaiende wind weerhield Jacelyn om haar eigen weg te gaan. Na 15 kilometer liep er een dame weg uit de groep; Jacelyn kon deze versnelling niet volgen en probeerde vervolgens in de daaropvolgende kilometers ook los te komen van de rest van de groep. “Ik probeerde er alles uit te halen, maar mijn pogingen om weg te lopen braken me op in de laatste twee kilometer.” Jacelyn finishte als 6e in een nipt nieuwe persoonlijke besttijd van 1.16.05. “Met mijn huidige vorm had ik op meer gehoopt, maar door de winderige omstandigheden zat er waarschijnlijk niet meer in.”

Utrecht
In Utrecht werd ook de Singelloop georganiseerd. Edwin Slijkhuis was namens Team 4 Mijl afgereisd naar het midden van het land om deel te nemen aan deze wedstrijd. “Deze loop zie ik vooral als een test om te zien waar ik sta na de zomer”, vertelde Edwin voorafgaand van de wedstrijd, “daarnaast vind ik het een mooie generale repetitie voor de 4 Mijl van Groningen van volgende week.” Na het startschot van de 10 kilometer probeerde Edwin mee te lopen met de snelste Nederlanders: “De eerste twee kilometer gingen wat te hard, daarna moest ik temporiseren.” Hij verloor de aansluiting met de groep en kwam alleen te lopen. Halverwerge kwam hij door in 15.58, “daarna verliep de race erg moeizaam: in de tweede helft van de race liep ik alleen en tegen de wind in.” Uiteindelijk finishte Edwin in een tijd van 32.46. “Nu ga ik lekker uitrusten om volgende week zondag beter voor de dag te komen.”

Joure
Ook Jaap-Gerben Vellinga kwam zondag in actie op de weg. De 800-meter-specialist wist de 35e Joustermerkeloop op zijn naam te schrijven. Hij legde de 6 kilometer af in 19.05 en bleef daarmee bijna een minuut voor op de nummer twee.