Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Foto: Bjorn Parée

Den Haag – Gisteren middag was de City Pier City (CPC) loop in Den Haag. Op het hoofdonderdeel van de wedstrijd, de halve marathon, stond Jacelyn Gruppen aan de start namens Team 4 Mijl. Met een hele sterke race wist zij met een dik nieuw PR van 1.12.39 ruim onder de EK limiet te lopen, welke op 1.13.00 staat.

Eddy [Kiemel] en ik konden mijn huidige niveau na mijn blessure lastig inschatten, dus we hadden eigenlijk geen plan. Ik had wel het gevoel dat ik op mijn oude niveau zat, dus ik wilde enorm graag een PR lopen.’ Jacelyn heeft het hele afgelopen jaar last gehad van een hielspoor blessure, en pas sinds dit kalenderjaar loopt ze weer pijnvrij. ‘Jill Holterman ging met hazen weg op 3.25 per kilometer. Ik wilde eigenlijk in een groep daarachter lopen, maar het tempo van de groep van Jill voelde wel goed, dus ik ben achterin die groep blijven hangen. Ik kwam steeds verder voorin de groep te lopen, en dat gaf me veel vertrouwen. Na 13 kilometer kon ik echter niet met de versnelling mee. De laatst 8 kilometers heb ik alleen gelopen, maar ik bleef door pushen. Ik ben enorm blij met de tijd en de EK Limiet!

Ondanks dat Jacelyn ruim onder de EK limiet zat, betekent dat nog niet dat ze zeker is van deelname aan het EK (eind augustus in Parijs). De Atletiekunie kan drie atleten sturen. Bij de Singelloop in Breda afgelopen najaar, liepen Jasmijn Lau en Bo Ummels sneller dan Jacelyn, met tijden van 1.12.33 en 1.12.38 respectievelijk. Gisteren was Jacelyn 2e Nederlandse, achter Jill Holterman, maar zat ze wel voor Bo Ummels. Kortom, het is nog afwachten wat voor beslissing de Atletiekunie gaat maken.