Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Dit weekend staken meerdere Team 4 Mijl atleten de provincie- en landsgrenzen over op jacht naar nieuwe records. Job IJtsma verscheen opnieuw aan de start bij het EK onder 23 in Tallinn, een tal middenlange afstands atleten reisden af naar België en drie sprintsters liepen in Epe.

Tallinn, Estland – Afgelopen donderdag liep Job IJtsma de voorronde op de 1500m tijdens het EK onder 23 jaar. Hier wist hij zich te kwalificeren voor de finale van afgelopen zaterdag. Met als doel om een zo hoog mogelijke positie te behalen ging hij deze wedstrijd in. “De eerste rondjes gingen ‘medium hard’ in 61 seconden. Na 800m werd er versneld en ik merkte al dat ik moeilijk mee kon komen. Ik kon niet switchen naar een sneller ritme. Het derde rondje was iets van 57 seconden en toen kon ik niet meer mee te gaan. De rest was heel goed en het niveau lag erg hoog dus ik ben wel gewoon tevreden“. Blikte Job realistisch terug na het behalen van een verdienstelijke 15e plek op zijn eerste EK op de atletiekbaan.

Epe Dominique Veninga en Eva Mollema beten het spits af in Epe op de 100m en later op de dag ook op de 200m. De 400m loopsters besloten hun kunnen over de kortere afstanden te testen. Dominique snelde naar twee persoonlijke records, respectievelijk 12.23 sec. en 24.12 sec. Een grote verbetering ten aanzien van haar vorige beste tijden. “Heel jammer van de 2.1 meewind op de 200, waardoor de 200 tijd niet geldt. Maar ik weet nu in ieder geval dat ik het kan!” liet zij de redactie weten. Eva was net zo succesvol als Dominique, met ook twee persoonlijke records van 12.40 sec. en 25.38 sec. “De 100m ging echt goed. Mijn start ging nog niet zo lekker, maar desondanks was de tijd goed! Doordat de 100m eerst was, herstelde ik slecht voor de start van de 200m. Ik voelde van te voren al dat het moeizaam zou zijn. Desondanks liep ik wel een klein PR en ga ik zeker dit seizoen nog op jacht naar de sub 25 seconden” vertelde zij de redactie.
Floortje van Kampen was de enige sprinter die startte op de 400m. Na een periode van blessureleed wilde zij vooral weer zekerheid halen uit deze wedstrijd. “Ik startte in baan drie en wist dat het meisje naast mij in baan vier ook hard kon lopen. Ik startte goed en was haar na 200m voorbij. Ik voelde nog helemaal niet veel zuur dus ik dacht: Ik kan nu nog wel wat bij zetten. De laatste 100m ging nog niet zo goed, daar ging ik best wel stuk. Toch ben ik heel blij dat ik de 58 seconden weer voorbij ben en weer 57 seconden heb gelopen. Dat geeft wel zelfvertrouwen voor de rest van het seizoen.

Kortrijk, België – Zaterdag liepen Nik Lemmink, Bram Buigel, Niek Blikslager en Tom Hendrikse respectievelijk de 1500m, 800m en 3000m in Kortrijk. Nik doorbrak in zijn tweede 1500m ooit de vier minuten grens op de 1500m en verbeterde daarmee zijn PR naar 3.59.32. “Ik liep de race grotendeels in m’n eentje, dat was niet ideaal. Ik had van tevoren als doel om onder de 4 minuten te lopen, en dat is gelukt!” Blikte hij tevreden terug. Bram Buigel liep zijn favoriete 800m en finishte in een keurige tijd van 1.48.34, waarmee hij een zesde plek in zijn race behaalde. Niek Blikslager en Tom Hendrikse liepen allebei de 3000m. Beide atleten verbeterden ruimschoots hun persoonlijke record. Niek liep voor het eerst in zijn carrière onder de acht minuten grens naar een tijd van 7.57.67. “Ik wist dat de haas op een tempo van 7.55 zou vertrekken. Ik was niet zeker of ik dit aan zou kunnen, maar ik besloot dat ik gewoon mee zou gaan en wel zou zien of het me zou lukken. De hele race was zwaar, ik liep de hele tijd op het vinkentouw, maar kon toch blijven volgen. Met nog 400m te gaan verzuurde ik flink, maar het lukte me om niet helemaal stil te vallen. Ik ben super blij dat ik eindelijk onder de 8 minuten heb gelopen!” Vertelde Niek enthousiast. Tom finishte enkele seconden later in een tijd van 8.11.44. “Het was een goede race. Ik merkte dat ik de laatste 800m al iets te hard in de verzuring liep, waardoor mijn tempo net wat zakte. Maar ik ben blij dat ik eindelijk een nette tijd heb staan op de 3000m.

Lokeren, Belgie – Zondag was Lokeren het strijdtoneel voor vijf 800m atleten van Team 4 Mijl. Aron Koning, Thije Tjebbes, Nick Marsman, Jelmer Lenstra en Jetske van Kampen snelden allemaal naar razendsnelle resultaten. Aron Koning verbeterde zijn beste tijd van dit seizoen met 1,5 seconde naar 1.54.72. In diezelfde race verbrak Thije Tjebbes zijn persoonlijk record met zelfs 2,5 seconde naar 1.51.90. “Ik zat vanaf het begin van de wedstrijd mooi voorin, waar ik tot 600m kon blijven zitten. Toen er twee jongens over me heen kwamen voelde ik dat ik kon aanhaken en in de laatste honderd meter had ik nog wat over om een laatste sprint in te zetten. En dan zo’n PR lopen geeft wel even wat ontlading, 2.5 seconden.. dat voelt vrij bizar.” zei hij alsof hij dit goede resultaat, na een wat mindere start van zijn wedstrijdseizoen, nog bijna niet kon bevatten. Nick Marsman kende ook een minder goede start van zijn wedstrijdseizoen, maar liet met een tijd van 1.49.36 weer helemaal op de weg terug te zijn. Ook Jelmer Lenstra wist een tijd onder de magisch 1.50 grens te klokken en finishte in een persoonlijk record van 1.49.23. “Ik ben tevreden met mijn nieuwe record! Tijdens mijn volgende wedstrijd in Ninove ga ik weer een stukje sneller.” Zei hij vol goede moed. Jetske maakte de regen aan persoonlijke records af met haar nieuwe PR van 2.06.18.

Omslagfoto: Coen Schilderman