Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Na twee edities zonder toeschouwers kon dit jaar de strijd om de 51ste Gouden Spike weer plaatsvinden voor publiek. Tijdens deze editie vond ook het Nederlands Kampioenschap 10.000 meter plaats waar Silke Jonkman een prachtige zilveren plak veroverde en Tom Hendrikse vijfde werd. Verder regende het persoonlijk records onder diverse Team 4 Mijl-atleten, tijdens deze zonnige en winderige editie van de Gouden Spike.  

Wie Silke Jonkman een beetje in de gaten houdt, ziet dat ze de laatste periode de focust legt op de 10.000 meter en niet zonder succes. Zo stond Silke ook vanavond aan de start van het NK 10.000 meter op de baan, waar ze welgeteld 25 rondes lang streed om de nationale titel. Het was een spannende strijd, waarna ze uiteindelijk achter Marcella Herzog genoegen moest nemen met het zilver. “Het was voor mij een belangrijke wedstrijd met als doel een snelle tijd lopen en Nederlands kampioen worden, dat zou namelijk veel punten opleveren voor de ‘world rankings’. Helaas bleek het vat na een kilometer of 6 toch echt al leeg. De wedstrijden van de weken ervoor hebben er denk ik flink ingehakt en dat moest ik vandaag bekopen. Het voelt nu nog alsof ik goud verloren heb, maar volgende week ben ik ook vast heel blij met mijn zilveren medaille!”, aldus Silke die een tijd van 33.05,38 klokte. Bij de mannen stond Tom Hendrikse aan de start. “Helaas was het niet de wedstrijd waar ik op hoopte. Tactisch heb ik goed gelopen, maar ik had de klok in de gaten moeten houden. Het ging namelijk te hard. Ik zat na 4 kilometer al stuk en dan is het nog ver”, vertelde Tom die zich nu zal gaan voorbereiden op het EK marathon. Tom liep een tijd van 29.54,15.

Eerder op de dag werden er diverse afstanden gelopen door andere Team 4 Mijl-atleten. Diverse persoonlijk records sneuvelden. Danique Gimbrere beet die middag namens het team het spits af en startte op de 400 meter horden. De 22-jarige atlete probeert sinds dit seizoen de overstap te maken naar deze afstand en doet dat niet onverdienstelijk. Ondanks Danique niet geheel tevreden was over haar race liep ze een tiende van haar persoonlijk record af (1.02,23), goed voor een vierde plaats. “Bij veel hordes kwam ik niet goed uit. Vanaf horde 3 was de hele race slordig”, aldus Danique. Anderhalf uur later kwam de atlete in actie op de 200 meter: “Ik liep met 25.36 een dik persoonlijk record, maar helaas was dit met teveel rugwind.” Ook Eva Mollema kwam in actie op de 200 meter, welke ze combineerde met de 100 meter. “Een paar weken geleden hebben Eddy en ik de keuze gemaakt om op de 200 meter te focussen in plaats van de 400 meter. Vandaag haalde ik weer een paar tienden van zowel mijn persoonlijk record op de 100 meter als op de 200 meter af, hier ben ik erg blij mee”, aldus een tevreden Eva die blij is met haar overstap. Helaas was ook haar 24.92 over 200 meter niet geldig door de te sterke rugwind wind. Tot slot kwam Dominique Veninga uit op de langste sprintafstand, namelijk de 400 meter. In een tijd van 56.05 seconden werd zij zevende.

Ook op de middenlange afstanden werden sterke races gelopen. Zo ging Sofie Lövdal er op de 1500 meter bij de dames met de winst vandoor in een tijd van 4.35,91. Helaas was er geen tempomaker voor de damesrace en door de harde wind had niemand de behoefte om zelf het voortouw te nemen. Na een langzame eerste kilometer werd er geleidelijk versneld en perste Sofie er een sterke eindsprint uit: “Ik ben blij met de winst vandaag. Na een paar weken kwakkelen ben ik weer mijn vorm terug aan het vinden.” Bij de mannen kwam Nick Marsman uit op deze afstand: “Het ging flink langzaam in het begin, waardoor we 3 seconden achterliepen op schema 3.45. Door een sterk laatste stuk heb ik die tijd goed kunnen maken en liep ik zelfs nog een klein persoonlijk record”, aldus Nick die als derde finishte in 3.45,39.

Zoals altijd was Team 4 Mijl goed vertegenwoordigd op de 800 meter mannen. Job Ijtsma zette hier van deze delegatie met 1.49,62 de snelste tijd neer. Job: “Ik heb voor het eerst onder de 1.50 gelopen en daar ben ik erg blij mee! Bij de bel pakte ik de kop en dat kon ik mooi volhouden tot de streep!” Ook Wessel van Veenen was tevreden na zijn race: “Dit was mijn eerste 800 van het seizoen, aangezien ik de focus verlegd heb naar de 1500. Ik zag het nu meer als een snelheidsprikkel voor het NK 1500 over 2 weken. Ik liep in een redelijk vlakke race naar 1.51,48. Nu op naar het NK!” Naast Wessel maakte ook Nik Lemmink een uitstapje naar de 800 meter: “Ik vond het leuk en voelde me sterk. Ondanks de wind heb ik toch een mooi persoonlijk record en de seriewinst kunnen pakken.”  Nik finishte in een tijd van 1.54,61. In diezelfde serie werd Aron Koning derde in een tijd van 1.56,61. Bram Buigel had in voorbereiding naar de wedstrijd helaas te kampen met een voedselvergiftiging en moest zijn race na 600 meter staken. Bij de vrouwen kwam Jetske van Kampen uit op de 800 meter. Zij behaalde hier een tweede plek in een tijd van 2.06,43.

De komende weken zullen de meeste atleten zich voorbereiden op het NK atletiek, dat 24 tot en met 26 juni zal plaatsvinden in Apeldoorn.

Foto’s: Erik van Leeuwen