Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Op zondag 11 februari vonden er twee Nederlandse kampioenschappen plaats: in het bos- en duingebied van Schoorl werd er gestreden voor de Nederlandse titel op de 10 km op de weg en in Apeldoorn werden de medailles verdeeld op de 800 m indoor voor meisjes junioren A. Ook was er deelname op de 30 km in Schoorl. Er werden puike prestaties neergezet: drie atleten zetten een nieuw persoonlijk record neer.

 

Schoorl – Om 11.00 uur in de ochtend stond Edwin Slijkhuis aan de start van zijn eerste wedstrijd over 30 km. Edwin liep een goede wedstrijd en dat resulteerde in een officieuze derde plek. De medaille kreeg hij niet omgehangen vanwege een diskwalificatie achter zijn naam. Edwin en de nummer twee zijn beiden gediskwalificeerd, omdat zij te vroeg zijn omgekeerd en daardoor een kilometer te kort hebben gelopen. Teleurgesteld vertelt hij: ‘Dit is mijn eerste diskwalificatie ooit, maar dat moet je blijkbaar ook eens meemaken.’ Ondanks dat is Edwin zeker over zijn tijd te spreken, hij liep 1.38.42 u over (uiteindelijk) 29 km. ‘Een goede opmaat naar een mooie marathon.’

Edwin Slijkhuis tijdens zijn 30 km in Schoorl

 

’s Middags stond het NK 10 km op het programma voor Fabian ten Kate, Maarten Hindriks, Henk Kramer, Jacelyn Gruppen en Ellen Jansen. Nadat de atleten zich vorige week hadden klaargestoomd was het nu tijd om echt los te gaan. De eerste kilometer was echter chaos voor Maarten. Samen met Henk liep Maarten in een groepje, maar beiden hadden ze last van de harde tegenwind. Maarten moest het groepje soms even laten gaan, maar wist zichzelf regelmatig te herstellen en opnieuw aan te sluiten. ‘Er waren veel tempowisselingen en pas na 7 km begon ik een beetje mijn ritme te vinden’ vertelt Maarten na afloop. De laatste kilometer kon hij nog redelijk doorversnellen wat resulteerde in een tijd van 32.04, een nieuw persoonlijk record met bijna 40 seconden. ‘Voor een tweede keer 10 km was het niet slecht, het is jammer van die vier seconden, maar met betere omstandigheden gaat die sub 32 makkelijk komen’, concludeerde Maarten. Voor Henk zat er geen hard eindschot meer in vanwege buikpijn, toch wist ook hij 15 seconden van zijn persoonlijk record af te lopen en een nieuwe tijd van 32.13 neer te zetten. Henk vertelt blij: ‘Dit was de echte rentree na een jaar blessureleed, ik ben heel erg blij met mijn prestatie!’. Ook Fabian was vandaag van de partij en finishte in 34.35.

 

Kort na Fabian kwam Jacelyn Gruppen over de finish. Na overleg met trainer/coach Eddy Kiemel had ze besloten zich te voegen bij een groepje en zo weinig mogelijk kopwerk te doen. Ze sloot aan bij een redelijk grote groep en in de duinen kon ze goed doorlopen waardoor ze de dames op plaats 5 en 6 in het oog kreeg. ‘Helaas kon ik ze niet achterhalen, maar met een 8e plaats en een tijd van 34.46 ben ik voor nu, na mijn hamstring en rugblessure, heel tevreden.’ Deze tijd was slechts 9 seconden boven haar persoonlijk record. Na een goede trainingsperiode denkt Jacelyn deze zeker nog aan te gaan scherpen. In tegenstelling tot Jacelyn die een ervaren langeafstandsloper is debuteerde Ellen Jansen vandaag op de 10 km. ‘Vorige week in Apeldoorn op de 8 km liep ik hetzelfde tempo, ik ben tevreden dat ik het vandaag nog twee kilometer langer kon volhouden.’ Aldus een blije Ellen. De race zelf kon nog wel beter vond ze, tot 6 km kon ze niet profiteren van anderen en moest ze in haar eentje tegen de wind in lopen. Ellen bekijkt het positief: ‘Ik had niet gedacht dat ik onder de 38 minuten zou kunnen lopen. Qua tijd ben ik dus wel tevreden, maar verder valt er nog een hoop te optimaliseren, te leren en te verbeteren!’. Haar eindtijd was 37.34.

Ellen Jansen op haar eerste 10 km

Apeldoorn – Zaterdag had Danique Gimbrère zich geplaatst voor de finale van de 800 m voor meisjes junioren A tijdens het NK indoor. Zondag was het dan tijd om te gaan strijden voor de medailles. De finale werd een boemelrace. Als plan had Danique om na 450 meter te gaan versnellen, maar ze voelde de wedstrijd van de dag daarvoor nog in haar benen. ‘Ik had gehoopt vandaag nog wat harder te kunnen lopen, maar er zat gewoon niet meer in, dus ik ben redelijk tevreden met dit resultaat.’ Danique werd vijfde in een tijd van 2.22,11.